Voleibalista din Botoșani care reușește să împace viața profesională și cea personală. „Când ești profesionist faci compromisuri...”

Este tânără, ambițioasă, muncitoare și dornică să persevereze. Mai mult decât atât, este de o frumusețe aparte, cu ochi de o culoare pătrunzătoare. Deși pare firavă și ai asocia-o mai mult cu o balerină, aceasta este o adevărată luptătoare pe terenul de volei.

Este vorba despre Adelina Budăi Ungureanu, jucătoare de volei, membră a echipei naționale de volei feminin a României și a clubului italian Unionvolley Pinerolo. A concurat la Campionatul European de Volei Feminin din 2019 și la Campionatul European de Volei Feminin din 2021.

Adelina Budăi Ungureanu s-a născut în Botoșani, dar evoluează din 2019 în Italia. Aceasta a povestit pentru reporterii Știri Botoșani că visul ei cel mai mare este să câștige Liga Campionilor. Iar acest lucru ar fi posibil doar prin muncă, dedicație, voință și gestionarea corectă a timpului personal și profesional.

Cine este Adelina în afara terenului de tenis? Chiar ea ne-a spus că este o persoană liniștită, căreia îi place să se relaxeze călătorind, vizionând filme și petrecând timp cu familia. Așadar o persoană liniștită, care muncește și își dedică timpul visurilor sale. Ar putea fi considerată un exemplu pentru cei care doresc să pășească pe acest drum al tenisului. Un sport care poate părea simplu din exterior, dar care se complică în momentul în care ajungi să îi afli tainele.

„Un psihic sănătos va gestiona bine presiunea rezultatului și momentele dificile din timpul meciurilor”

- Cum ai descoperit pasiunea pentru volei și cum ai ajuns să alegi acest sport în detrimentul altora?

- Voleiul a făcut mereu parte din familia mea, ambii părinți au fost jucători. La 8 ani am început să merg la antrenamentele susținute de dl. Stelian Ghițun, o cunoștință de a părinților mei. Mi-a plăcut și am continuat.

- Care consideri că a fost momentul cel mai memorabil din cariera ta în volei până acum?

- Au fost multe momente frumoase, nu aș putea alege unul. Fiecare sezon, fiecare meci, are povestea sa, e mereu ceva special. Cred că voi putea răspunde la întrebare abia după ce voi câștiga Liga Campionilor, adică îndeplinirea visului meu.

- Ce aspecte ale jocului de volei consideri că sunt cele mai importante pentru succesul pe teren?

- Nu voi intra în detalii tehnice, însă voi vorbi despre aspectul mental. Un psihic sănătos va gestiona bine presiunea rezultatului și momentele dificile din timpul meciurilor.

- Ai avut modele sau mentori în lumea voleiului care te-au inspirat? Dacă da, cine sunt aceștia și cum ți-au influențat ei cariera?

- Sigur că au existat jucători sau jucătoare care îmi plac. Nu susțin însă conceptul de idol, mi-am dorit mereu să creez ceva al meu, care să aibă legătură strict cu mine însămi. Cariera mea a fost influențată de alegerile pe care le-am făcut, de părinții mei care m-au susținut și de oamenii pe care i-am întâlnit pe parcursul drumului meu.

- Ce alt sport ți-ar fi plăcut să practici? Ai mai practicat și alt sport?

- Am mai practicat înot și tenis, însă nu am ajuns să particip la competiții. Tenisul cred că ar fi fost algerea mea dacă nu ar fi existat voleiul.

„Când ești profesionist faci compromisuri...”

- La finalul lunii august, mai exact în weekend-ul 25 – 27, ați finalizat Campionatul European. Ce ne poți spune despre acesta?

- A fost un Campionat European frumos, dar și greu în același timp. Am călători mult și des dintr-un oraș în altul ale Italiei, am jucat în condiții speciale. Aici mă refer la Arena di Verona, unde meciul a avut loc în aer liber și a fost per total foarte emoționant. Mă bucur pentru parcursul nostru, deși mi-aș fi dorit mult să câștigăm cu Franța și să ajungem în sferturi.

- Cum vezi evoluția echipei tale în viitoarele competiții?

- Cred că putem crește în continuare. Avem un antrenor care ne susține și învățăm mereu lucruri noi, e o atmosferă bună la echipa națională și sunt sigură că vom obține mai mult de la următoarele competiții. Suntem o echipă muncitoare și ne dorim să avem performanțe cât mai înalte.

- Cine este Adelina în afara terenului de volei? Care sunt pasiunile și interesele tale?

- Sunt o persoană liniștită, îmi place să călătoresc când sunt liberă, să merg la plimbări cu cățelul meu, să stau cu familia mea și să învăț lucruri noi. Majoritatea timpului liber îl folosesc pentru a mă relaxa.  

- Cum reușești să menții un echilibru între cariera ta de voleibalistă și viața personală?

- Când ești profesionist faci compromisuri. Sunt obișnuită cu gândul acesta. Viața personală e un capitol, iar viața sportivă este un alt capitol. Ele pot coexista fără probleme atât timp cât nu își produc probleme reciproc. Încerc să îmi fac timp pentru toate lucrurile care îmi plac și care nu îți afectează viața sportivă.

„Profesionalismul și perseverența sunt extrem de importante, fără ele nu poți ajunge departe”

- Ce sfaturi ai pentru tinerii sportivi care încearcă să își gestioneze timpul între antrenamente și alte activități?

- Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi, din experiența personală, este să își stabilească un set de priorități. Totul va deveni mai simplu.

- Ce planuri sau obiective ai pentru viitorul tău în ceea ce privește cariera ta de voleibalistă?

- Îmi doresc să îmi ridic nivelul an de an, să ajut echipa cât mai mult și să câștig Liga Campionilor.

- Care consideri că sunt cheile succesului la nivel individual, cât și ca echipă?

- Profesionalismul și perseverența sunt extrem de importante, fără ele nu poți ajunge departe.

- Un mesaj pentru cititori?

- Îi încurajez să fie cât mai aproape de volei, pentru că este un sport frumos care merită mai mulți suporteri și în țara noastră!

Mulțumim, Adelina, pentru detaliile dezvăluite atât despre tine, cât și despre cariera ta de voleibalistă. Îți urăm succes în carieră și în viața personală!

Aceasta a fost Adelina Budăi Ungureanu, voleibalista botoșăneancă, stabilită în Italia și care face cinste țării noastre.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...