VALERIAN TOPA - Artistul si trecerea sa prin lume ca prin sine insusi

VALERIAN TOPA - Artistul si trecerea sa prin lume ca prin sine insusi

VALERIAN TOPA

Valerian Topa a intrat, de ani buni, intr-o zona a discretiei sociale, literare, orice forma a manifestarii sale artistice sau cotidiene fiind atent licitata in spatiul in care isi vietuieste creatia.

Personaj coborat din Dorohoiul nascator de oameni, Valerian Topa si-a umplut cu asupra de masura fiecare zi data de Dumnezeu, a incercat creatia sub toate formele ei, cu o indrazneata si o percutanta abordare artistica.

Ce va ramane sau ce va strabate dupa artist nu mai are importanta, atata vreme cat om si creatie deopotriva s-au intalnit, au vietuit impreuna si s-au sustinut reciproc, intru frumoasa trecere pamanteana.

Fara a fi preocupat de criterii selective facute in piata publica sau de ierarhizari temporare, obiective sau aflate sub subiectivismul artistic, Valerian Topa nu pare deranjat de lipsa aplauzelor, de absenta laurilor sau de neunsa rotita a socialului datator de avantaje.

Poate ca acestea toate exista sau poate ca viata, pentru unii oameni, se substituie zilelor curgatoare in poezie.    

Valerian Topa, cu pseudonimul literar Augustin Eden, s-a nascut pe 17 septembrie 1954, in localitatea Dorohoi, judetul Botosani. Traitor in Botosani, Valerian Topa a activat in aproape toate domeniile artistice si literare. Este poet, eseist, artist plastic si publicist. Membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti (din 1990), al Uniunii Artistilor Plastici (din 1994), al Uniunii Scriitorilor din Romania (din 1995) si al Asociatiei Scriitorilor Botosaneni (din 2001).

A semnat sporadic in periodice si cu pseudonimul Ion Linescu. Urmeaza scoala primara, gimnaziul si liceul in Dorohoi, dupa care alege Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii Al. I. Cuza din Iasi, sectia filosofie (promotia 1979). A avut functii dintre cele mai diverse: pictor la Intreprinderea de confectii Dorohoi, profesor la Liceul Grigore Ghica Voievod din Dorohoi (1979-1988), director al Casei de Cultura din aceeasi localitate (1988), redactor, redactor-sef si director al cotidianului Gazeta de Botosani (1988-1997), director editor al publicatiei proprii Fotoreporter (1990), redactor-sef, director si initiator al revistei de cultura botosanene Colloquium (1997-1998), profesor-expert la Casa Corpului Didactic si profesor de stiinte socio-umane la Seminarul Teologic Sf. Gheorghe din Botosani. Infiinteaza si conduce revista Mentor XXI si revista de cultura Intertext, care apar la Botosani din decembrie 1998.

Membru fondator al Fundatiei Nationale pentru Literatura si Arta Mihai Eminescu Botosani, membru fondator al Societatii Culturale Expo-Art Botosani si al Cenaclului Artelor Plastice Artur Verona Dorohoi, membru fondator al cenaclului si gruparii literare dorohoiene Septentrion.

A initiat infiintarea Asociatiei Scriitorilor Botosaneni ( 2001). Colaboreaza cu versuri, grafica, articole, eseuri si cronici la revistele: Amfiteatru, Caiete botosanene, Cronica, Tribuna, Convorbiri literare, Contemporanul – ideea europeana, Timpul, Intertext, Art Panorama, Colloquium, Hyperion ,Lumina Lina. Din timpul liceului este membru corespondent al cenaclurilor literare bucurestene Amfiteatru si Sagetatorul (1971-1973), apoi conduce cenaclurile dorohoiene Ion Paun Pincio (1975-1985) si Septentrion (1985-1987).

In anul 1999 a primit titlul de Cetatean de onoare al municipiului Dorohoi. Concomitent cu activitatea literara si cu cea jurnalistica sustine si creeaza o bogata opera plastica (sculptura, linogravura, acuarela, ceramica-sticla si pictura) expusa in 10 expozitii personale atat in tara, cat si in strainatate, in perioada 1976-2001.

Participa la tabere nationale de creatie ale UAP la Dorohoi (1986 si 1994) si Ipotesti (1998). Are lucrari de arta in muzee si galerii din tara.

Debut literar cu grupaj de versuri in revista Amfiteatru (1973);

Debut editorial multiplu, cu 5 volume, in anul 1994 la Editura Geea, Botosani, ilustrate de autor: Logopoetica (versuri), Oul cu ingeri (versuri), La Eleusis (versuri), Manechinul de cursa lunga (versuri, editie bibliofila, miniaturala, numerotata) si Pisicile buclucase (povestire pentru copii), semnate cu numele real.

Volume si albume de arta:
Septentrion - antologie de poezie a cenaclului si a gruparii literare dorohoiene Septentrion (Ed.Geea, 1995);
Cu volumul insurgent de poezie sintagmatica si permutanta CVADROPOEME (Ed. CRONICA, Iasi,1999) scriitorul se decide definitiv pentru pseudonimul literar Augustin Eden, urmand a semna in continuare cu numele real doar in domeniul artelor plastice;

Albume de arta:
Radu Negru, Gravorul Valerian Topa ( Geea, 1996, editie unica, bibliofila, de lux, trad. englexa, franceza);
Valerian Topa, Graficianul Constantin Dracsin ( Geea, 1996, ed. unica, bibliofila de lux, trad. engleza, franceza );
Valerian Topa, Laviuri eminesciene ( Ed. Grafik Art ,Botosani, 2000,trad. engleza , franceza. Este cuprins cu reproduceri dupa lucrari de arta in albumul IPOTESTI – Topos eminescian (Geea, 2000, trad. engleza, franceza).

Prezent in antologii:
Este prezent in antologiile bucurestene: Excelsior (1971,1972) si Ritmuri solare (1973), precum si in antologiile botosanene: Candori (1969), Vibratii (1970), Fantana soarelui (1975), Arc de triumf (1977), 11 poeti tineri (caseta, Botosani, 1979 – placheta Eterna patrie), Septentrion (1995).

Premii:
Tinere condeie (1972), Artur Verona (1983 – pictura si 1984 pictura – sculptura);
Premiul Convorbiri literare (1987);
Premiul UNICEF (1995);
Premiul de excelenta si medalie EMINESCU- TEIUL DE AUR. 2002.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
10

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
117

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1419

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...