Născută pe 30 martie 1938 în Basarabia, Angela Paveliuc Olariu a copilărit în Corni, județul Botoșani. Părinții – preotul Ioan Paveliuc și preoteasa Maria – i-au rămas până astăzi modele de viață. La Botoșani a urmat cursurile Liceului Teoretic de fete, apoi a mers la Facultatea de Filologie, secția de istorie-română a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași. Angela Paveliuc-Olariu a răzbătut în ciuda greutăților materiale, devenind în timp una dintre cele mai competente voci ale etnografiei românești.
Și-a pus amprenta pe studiile etnografice și muzeografice din trei județe: Botoșani, Suceava și Iași.
Între 1964-1968 a fost director al Muzeului din Câmpulung Moldovenesc, loc pe care l-a transformat, dintr-un muzeu mixt, într-unul specializat în cultura tradițională a lemnului. Apoi, la Botoșani, între 1968-1977 a condus destinele Muzeului Județean, unde a realizat o imensă muncă de cercetare etnografică. A reușit să demonstreze că această zonă „nu este o pată albă pe harta etnografică a României” și astfel a pus bazele Muzeului de etnografie din Botoșani. De asemenea, a reorganizat Casa Memorială „N. Iorga”, Casa Memorială „George Enescu” din Liveni și Muzeul memorial „G. Enescu” din Dorohoi. A înființat „Muzeul 1907” de la Flămânzi.
În 1978, s-a transferat la Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași, unde a activat până la pensionare (1995). Însă a realizat cercetări în toate zonele etnografice ale țării. După pensionare a revenit la Botoșani, devenind consultant în cadrul Centrului de Creație Botoșani. Timp de 10 ani (1994-2004) a fost președintele Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) filiala Iași, a cărei membră este și în prezent.
Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: ”Mă simt onorat și emoționat…”
Anul acesta, Angela Paveliuc Olariu a împlinit 85 de ani. Un prilej pentru președintele celui mai înalt for academic din România să îi adreseze cuvinte alese, menite să cinstească nu doar un cercetător în etnografie, ci și un spirit ales, dedicat omului și vremii sale.
”Distinsă Doamnă Doctor Angela Paveliuc Olariu”, a scris președintele Academiei Române…
”…mă simt onorat și emoționat să vă pot adresa aceste rânduri, în numele conducerii Academiei Române, la ceas târziu, dar mai bine mai târziu decât deloc. Știm că sunteți o persoană modestă, care a muncit o viață pentru etnografia românească și folclorul nostru, care a străbătut satele în lung și-n lat, care, de fapt, a colindat lumea pentru a demonstra tuturor că România are datini, tradiții și obiceiuri, că românii au specificul lor, că mai există o identitate românească puternică. Am aflat că ați cunoscut, lucrat, colaborat cu personalități de mare valoare din etnografie, artă, literatură, precum Elena Secoșan, Mircea Vulcănescu, Nicolae Dunăre, Răzvan Teodorescu”.
Un destin greu încercat, dar deopotrivă un om pentru care valoarea a fost criteriul după care și-a coordonat întreaga carieră.
”Din păcate, nu ați fost răsfățată de soartă cu recunoașterea meritelor dvs., așa cum ați fi meritat. Asta pentru că ”lumea-i cum este și ca dânsa suntem noi”. Dar măcar acum, la oră târzie, vă trimitem un prinos de prețuire pe această lume, care este ”umbră și vis”. Ne amintim, în acest context, versurile gingașe ale unui poet uitat: ”Au înflorit iar măghiranii și n-a prins nimene de veste/ Și-acum se trec, cum trec pe lume atâtea vieți ce pân la moarte/ S-ascund în numărul mulțimei și umilite stau deoparte,/ Cum sta între surori sfioasa cenușăreasă din poveste”. Sunteți măghiranul sfios, dar generos, care întreaga viață și-a răspândit mireasma cunoalterii printre oameni, pe care i-a copleșit cu a sa calitate umană unică, cu parfumul minții și sufletului său, dăruite poporului român. Vă rog, distinsă dr. Angela Paveliuc Olariu, Doamnă a etnografiei românești, să primiți asigurarea celei mai înainte considerații și gândul cel bun al prețuirii celei mai curate”, a încheiat Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.
Angela Paveliuc Olariu a fost director al Muzeului Etnografic al Moldovei din Iași, consultant artistic al Centrului de Creație Botoșani, este președinta Societății Ortodoxe a Femeilor din România. De asemenea, a reprezentat România în Statele Unite ale Americii, în Canada, Mexic, Marea Britanie, Portugalia, Turcia, aproape peste tot în Europa, ”străduindu-vă să comunicați lumii ce este adevărata Românie”, spune Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Cetățean de Onoare al Iașului
Zilele trecute, la Iași, Angela Paveliuc Olariu, doctor în Etnografie, a primit titlul de Cetățean de Onoare pentru întreaga activitate. Diploma a fost înmânată de primarul Iașului în cadrul unei ceremonii la care au luat parte apropiati și cunoscuți ai Angelei Paveliuc Olariu, omul care și-a închinat întreaga viață profesiei de etnograf, iar rezultatele muncii sale au fost recunoscute de-a lungul anilor.