LA MULȚI ANI! La 90 de ani, medicul Leon Dănăilă ne spune care este secretul succesului personal: ”Să faci în viață ceea ce îți place!”

Pe 1 iulie, Academicianul Leon Dănăilă împlinește 90 de ani. O viață dedicată științei, cercetării, dar mai ales un destin dăruit semenilor.

LA MULȚI ANI! La 90 de ani, medicul Leon Dănăilă ne spune care este secretul succesului personal: ”Să faci în viață ceea ce îți place!”

 Leon Dănăilă  

Neurochirurg de talie mondială, invitat în marile universități ale lumii, Leon Dănăilă a fost medicul care le-a vorbit pacienților pe limba lor. Și-a îndemnat colegii să trateze nu doar cu știință, ci și cu inima.

Pe 1 iulie 1933, la Darabani, județul Botoșani, se năștea Leon Dănăilă, eminent neurochirurg, membru titular al Academiei Române, supranumit „sculptorul de creiere”. A scris istorie în medicină, fiind cel care a folosit primul în România aparatul numit "microscop operator", revoluţionând chirurgia vasculară. Secţia de neurochirurgie vasculară cerebrală de la Spitalul ”Bagdasar-Arseni” din Capitală, înfiinţată în 1981 de către doctorul Leon Dănăilă, este unică în ţară.

A realizat peste 30.000 de operatii și este, la 90 de ani, încă dedicat profesiei. Medicul Leon Dănăilă se declară și astăzi, la 90 de ani, fascinat de creier, mai exact de ceea ce încă nu se știe despre creier!

”Harta creierului seamănă cu a universului. Pe lângă zonele cunoscute, există numeroase alte zone puțin sau deloc cercetate. Și când te gândești că viața noastră – cu absolut tot ce înseamnă conștient, subconștient și inconștient, strâns legate între ele – este condiționată de buna funcționare a creierului, mai că-ți… crapă capul!”, spune cu umor doctorul născut în Darabani.




”În creier iau naștere, dar și mor sentimente, trăiri…”

Este medicul care, după cercetări minuțioase și studii științifice de cel mai înalt nivel, se întoarce în natura umană pentru a observa și a înțelege… omul.

”Este știut absolut sigur astăzi că acolo, în creier, iau naștere, dar și mor sentimente, trăiri ca iubirea și ura, ca bucuriile și supărările, admirația și invidia, cinismul, dar și compasiunea și câte altele, și toate rămân impregnate pe harta creierului! Tragediile, suferințele uriașe lasă urme în cortexul cerebral – zona în care este stocată memoria de toate felurile. Unul dintre cele mai tainice puncte din creier e lobul frontal, locul în care se află memoria judecății, a rațiunii și a luării deciziilor”, punctează medicul Leon Dănăilă.

Concluzia este că puterea uriașă a gândului încă nu a fost cercetată și exploatată suficient, crede Leon Dănăilă, ducând discuția inclusiv în domeniul tratamentelor medicale, trecând chiar granița către creștinism. Pentru că, spune academicianul, în sala de operație, ”chirurgul intră de mână cu Dumnezeu”.

”Stările depresive – este dovedit – scad imunitatea. Pe când autosugestia pozitivă, rugăciunea chiar, pot avea efecte benefice, chiar vindecătoare. Iar neurochirurgul, când intră în creier, trebuie să o facă ”de mână” cu Dumnezeu. Eu am simțit fiorul divin ori de câte ori am avut în față harta plină de mistere și complicații ale creierului uman. Sunt profund credincios și în asta se află puterea mea de concentrare, rigoarea, tăria psihică și calmul, ba chiar și rezistența fizică, necesare în operații care durează, prin forța lucrurilor, mai multe ore. Și tot de aici și rezultatele”, ne dezvăluie Leon Dănăilă.  


 

”Privește-l atent pe bolnav, pune mâna pe el, vorbește cu el, întreabă-l, ascultă-l”

Cu o experiență de peste 60 de ani în cercetare și, mai ales, în preajma bolnavilor, academicianul Leon Dănăilă are și un mesaj pentru colegii medici: ”Privește-l atent pe bolnav, pune mâna pe el”.

Și asta pentru că, spune Leon Dănăilă, orice boală este compusă din două părți. O parte psihică – 50% - și tot atâta partea organică.

Iar dacă medicul – sau preotul, ”că și acesta poate avea un rol foarte important” – caută să-i înlăture sau să-i amelioreze suferința psihică, în acea măsură este înlăturată și boala.

”Eu le-am spus colaboratorilor mei ca la vizită să nu se mulțumească să spună, trecând pe lângă bolnav: ”A, aici e o tumoră…” și să pășească mai departe! Nu! Privește-l atent pe bolnav, pune mâna pe el, vorbește cu el, întreabă-l, ascultă-l, fă-l să simtă atenția, transmite-i o afecțiune, o siguranță că va fi bine… Nu trebuie să minți, ci să-i faci prihoterapie, ca să aibă speranță și încredere. Comportamentul medicului față de bolnav, vreau să subliniez asta, are în vindecare o valoare chiar de până la 50%. Un comportament corespunzător, inducând stări de bine – lucru dovedit și experimentat – mărește imunitatea organismului ajutând astfel la tratarea suferinței”.

A fi medic, a fi chirurg, este mai mult decât o simplă profesie. Iar medicul Leon Dănăilă a demonstrat cu asupra de măsură acest lucru. A știut mereu să împletească știința cu omenia, cercetarea cu rugăciunea. Recunoaște, totuși, că există și medici care caută mai mult latura materială. Aceștia, spune Leon Dănăilă, ”eșuează lamentabil”.

”Unii aleg această profesie de chirurg din considerente materiale, pentru că aud că e bănoasă. Realitatea este că aceștia eșuează lamentabil și sunt o pacoste pentru semenii care ajung pe mâna lor. Trebuie să urmărești latura spirituală: harul, dăruirea, inteligența, inovația, simțul estetic. Deci trebuie să ai un comportament uman. Revenind la calitățile unui medic și în speță ale unui chirurg, putem conchide că primează conștiința și aș pune pe aceeași treaptă sau poate chiar ceva mai sus – harul. Fără de care totul este pierdut. Firește talentul, munca susținută completează imaginea-model. Asta am căutat să transmit discipolilor”, mărturisește Leon Dănăilă.


 

”Acesta este secretul succesului personal”

Însă a transmite discipolilor știința și secretele profesiei înseamnă mult mai mult decât a forma un medic în sensul clasic al cuvântului. Un discipol va trebui să adauge pasiune, dragoste, dăruire.

”Un profesor nu trebuie să creeze clone, ci să implementeze o concepție corectă, la care fiecare să adauge ceva din personalitatea proprie. Iar în acest sens știți ce contează cel mai mult? Să faci în viață ceea ce îți place, fiindcă atunci faci cu pasiune maximă, cu drag, cu dăruire. Acesta este secretul succesului personal, dar și al progresului general. La originea întregului edificiu expus stă iubirea de oameni, până la jerfirea de sine”, ne spune neurochirurgul Leon Dănăilă.

La împlinirea celor 90 de ani, îi urăm medicului academician Leon Dănăilă mulți ani binecuvântați, bucurii pe măsura inimii și multă sănătate!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani, nemulțumit de sporul pentru activitatea desfășurată în zilele libere și sărbători legale!

astăzi, 11:52

Prin acțiunile desfășurate în acea perioadă s-a reușit eliminarea unei serii de pierderi. De partea pozitivă poate fi reținut faptul că angajații din sănătate au în continuar...

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...