Mai exista insa numerosi preoti care, plecati tot de pe aceste meleaguri, au un mare rol in formarea si intarirea duhovniceasca a viitorilor slujitori ai Bisericii. Unul dintre acestia este si Parintele Alexandrel Barnea. Si nu ii uitam nici pe Parintele Varlaam Merticariu, Parintele Mihai Vizitiu sau pe Parintele staret Benedict Sauciuc.
Parintele Alexandrel Barnea s-a nascut pe 10 august 1964, in Botosani. Urmeaza cursurile primare si gimnaziale la Şcoala Generală din satul Băiceni, comuna Curteşti. In perioada 1978 – 1980 este elev al Liceului "A.T. Laurian", Botoşani, pentru ca din 1980 pana in 1985 sa urmeze cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ.
Un an mai tarziu, in 1986, Alexandrel Barnea devine student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, finalizata in 1990, cu teza de licenţă Cântarea corală la români în secolul XX.
Pregatirea universitara nu se opreste aici. In anul 2000, parintele obtine titlul de Doctor în Teologie, în urma susţinerii tezei de doctorat Muzica bisericească ortodoxă în Moldova secolelor XIX-XX, elaborată sub coordonarea Pr. Prof. Univ. Dr. Nicu Moldoveanu.
In acelasi an in care termina Facultatea de Teologie, parintele se intoarce la Manastirea Neamt, unde devine profesor la Seminarul Teologic, insa doar pentru un an, intrucat in 1991 il regasim pe post de asistent universitar suplinitor în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea "Al.I. Cuza", Iaşi, disciplina Muzică bisericească şi ritual, titlu pe care il ocupa timp de trei ani, pentru ca in 1994 sa devina titular pe acest post.
Din 1997, parintele Alexandrel Barnea este lector titular în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea
Al.I. Cuza, Iaşi, disciplina Muzică bisericească şi ritual.
Una dintre cele mai sustinute activitati ale parintelui nascut in Botosani este cea de coordonator şi dirijor al corului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, activitate pe care o promoveaza si dezvolta inca din anul 1991, de la sosirea sa in cadrul facultatii.
Pr.Alexandrel Barnea este membru al Comisiilor de licenţă şi disertaţie în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, precum si în Comisia de acordare a gradului didactic I în învăţământ, disciplina Religie.
De asemenea, in ultimii patru ani a facut parte din Consiliul de redacţie al publicaţiei Analele Ştiinţifice ale Universităţii Al.I.Cuza Iaşi, Teologie.
Este membru in numeroase jurii ale concursurilor corale organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei si nu numai, pentru ca in 2009 sa fie component al juriului Festivalului Internaţional de Muzică Bisericească Ortodoxă – Minsk-Republica Belarus.