Parintele Varlaam Merticariu, un arhiereu plamadit in Stiubienii Botosanilor

Duminica, 20 decembrie 2009, la Catedrala patriarhala din Iasi, in cadrul Sfintei Liturghii oficiata de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, a avut loc hirotonia intru arhiereu a Preacuviosului Parinte Arhimandrit lector universitar dr. Varlaam Merticariu, ales de Sfantul Sinod episcop-vicar patriarhal cu titulatura Ploiesteanul la 29 octombrie 2009.

Părintele Varlaam Merticariu a fost Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor din anul 1998 până la începutul anului 2009 şi este cadru didactic la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi Bucureşti.

Nascut pe 28 octombrie 1960, in Ştiubienii  Botoşanilor, Parintele Varlaam Merticariu a urmat, in perioada 1975 – 1977 treapta I de liceu la Liceul de cultură generală din Săveni, urmand apoi, pana in 1982, cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Din 1983 pana in 1987, la Bucuresti, a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar, iar in perioada octombrie 1991 – mai 1992 - cursuri de specializare la Institutul Ecumenic de la Bossey, Geneva.
In 2003 devine Doctor în Teologie, iar in aprilie – iunie 2004 se afla in Anglia, pentru un stagiu de specializare la St. Steven’s College.

Din 1990 pana in 1996, Parintele Merticariu este Asistent universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea Al.I. Cuza, Iaşi, iar din 1996 pana în prezent Lector în cadrul aceleiasi facultati.

Parintele Varlaam Merticariu a indeplinit functia de Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, in perioada 1998-2009. De asemenea, este Membru al Comisiei Liturgice a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De asemenea, a sustinut conferinte in strainatate, dar si cursuri in universitati renumite din USA, Turcia, Bulgaria, România.

Parintele Varlaam Merticariu se alatura unei pleiade de marturisitori ai lui Dumnezeu plecati din satele Botosanilor, care desfasoara o munca sustinuta, si recunoscuta, in indrumarea si formarea slujitorilor Bisericii. Astfel, Parintele Mihai Vizitiu, nascut in urma cu mai bine de 70 de ani in Buzenii Balusenilor din judetul Botosani, a marcat decenii de-a randul generatii intregi de viitori slujitori ai Domnului, in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...