Astăzi, la sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani a avut loc o conferință de presă, prin intermediul căreia pompierul Iulian Rotariu a povestit despre ultramaratonul din Norvegia și cum a devenit pentru a cincea oară campion mondial.
Alături de Iulian la masa declarațiilor a fost și șeful IJSU, care l-a felicitat și i-a strâns mâna campionului.
„Vreau să felicit campionul care s-a întors acasă, care a revenit la familia pompierilor și la familia proprie. Este unicul om care a realizat un asemenea calificativ la nivel internațional. Iulian, felicitări, ești câștigătorul al celor cinci ediții a Canal Adventures. Povestea trăită de Iulian Rotariu este mai impresionantă decât celelalte patru”, a declarat Dan-Decebal Murariu, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.
Iulian Rotariu a câștigat Ultra Norvegia Race, o cursă în care a alergat non-stop. El a traversat două lanțuri muntoase din Alpii Lyngen, terminând cei 120 de kilometri în doar 22 de ore, deși timpul estimat pentru parcurgerea traseului a fost de 44 de ore.
Pompierul din Botoșani, care participă la competiții pentru a face cunoscută cauza copiilor cu autism, a devenit primul alergător din lume care a câștigat cele cinci ultra-maratoane ale „Continental Challenge”.
„Mă bucur că sunteți alături de mine. Mă bucur că invitații speciali, reprezentanții Copiilor cu Autism din Botoșani sunt alături de mine. Nu eu, Iulian Rotariu, am terminat aceste curse, ci copiii cu autism din Botoșani au terminat aceste curse. Rămân îndatorat și, în același timp, îmi dau seama că este foarte important să pot să merg mai departe, să rămân alături de ei, să ajungă într-o bună zi la o căsuță a lor, într-un centru doar a lor, echipați cu tot ce trebuie să își atingă țelul și visul pentru a putea merge mai departe și de a face parte dintr-o societate la nivelul la care își doresc”, a declarat Iulian Rotariu, în cadrul conferinței de presă.
Iulian Rotariu a povestit că pregătirea sa de acasă s-a regăsit doar în proporții de 20% pe traseu, fiind nevoit să treacă prin zăpadă până la genunchi, râuri învolburate, ploaie torențială și munți.
„Mulțumesc colegilor pompieri, care au avut mereu grijă ca pregătirea de la serviciu să facă 100% parte din ceea ce întâlnesc în aceste curse extreme. Mulțumesc oamenilor de bine. Eu mereu am zis că Dumnezeu lucrează prin oameni și au fost oameni care să îmi fie aproape, să pot merge mai departe din punct de vedere financiar și al echipamentului și tot ce nevoie în curse. Mulțumesc doamnei Dana Vieriu, care șlefuiește la bucățica de om ce sunt și împreună cu ea am ridicat steagul României. A fost o cursă frumoasă, o cursă grea, în care când am plecat de acasă m-am uitat la starea vremii, iar în localitatea în care trebuia să ajung erau trei grade la start și se preconiza ploaie. M-am rugat la Dumnezeu să plouă cu găleata, să fie o cursă așa atipică, să fie altceva. Cred că 20% din pregătirea de acasă am regăsit-o pe traseu, totul a fost nou acolo pentru mine. Zăpadă până la genunchi, râuri învolburate, luat de râuri de câteva ori, track-ul de GPS arăta ceva, iar oamenii ziceau altceva, dar mereu am simțit ajutorul Divin”, a povestit pompierul.
Deși Iulian a plecat de la start cu două ore penalizare, a reușit să bată un nou record.
„Le-am zis organizatorilor că va fi cursa în care partenerul meu va fi Hristos. Divinitatea a fost alături de mine și m-a ajutat. A fost un lucru interesant. La un moment dat am văzut un grup de capre și mă gândeam ce caută ele acolo, care s-au luat după mine. Cred că nu mai văzuseră un om de mult timp. Am încercat să le fugăresc, dar ceva din mine mă întreba dacă am ceva cu ele. Bineînțeles că n-am nimic cu ele, dar sunt capre și tot mă urmăresc. Iar atunci ceva din interiorul meu zicea că poate nu sunt capre, ci sunt îngeri și cine știe de ce te păzesc. Atunci mi-am continuat alergarea, ele au venit după mine și mi-am adus aminte de casă. Am fugit după mine vreo doi kilometri”, a adăugat Iulian.
La conferință au mai participat și reprezentanți ai Copiilor cu Autism din Botoșani, care l-au întâmpinat pe Iulian cu flori, zâmbete, vorbe bune, îmbrățișări și sprijin.
Potrivit salvatorului botoșănean, echipa Marii Britanii a trecut startul cu nouă ore diferență, iar următoarea echipă care a terminat cursa a fost cea a Franței cu 13 ore diferență și după nu a mai terminat nimeni.
„În primul rând dorim să îi mulțumim pentru că reprezintă cauza Copiilor cu Autism. Felicitări pe tot parcursul din toți acești ani, pentru această performanță care nu se poate descrie în cuvinte, care este impresionantă”, au precizat reprezentanții Copiilor cu Autism din Botoșani.