Polițista de frontieră din Botoșani care face artă pentru a-i ajuta pe copiii nevoiași sau cu dizabilități

Polițista de frontieră din Botoșani care face artă pentru a-i ajuta pe copiii nevoiași sau cu dizabilități

O angajată a Poliţiei de Frontieră din Botoşani şi-a pus talentul în slujba copiilor fără părinţi sau cu diferite deficienţe. Aceasta pictează în timpul liber iar toţi banii de pe tablourile vândute sunt donaţi în scop umanitar.

Adelina Carcea are 39 de ani, trăieşte în Botoşani şi  este mama a trei copii. Lucrează la Poliţia de Frontieră în Botoşani dar în timpul liber se dedică unei pasiuni din copilărie. 

Mai precis, Adelina pictează tot ce prinde, de la pietri, la faianţă şi bucăţi de scândură. În plus, s-a specializat şi face tablouri şi pe pânză. Este foarte apreciată, iar lucrările sale sunt căutate. Adelina vinde tablourile şi deşi are o familie mare, cu cheltuieli pe măsură, donează toţi banii în scopuri umanitare. 

„Eu iubesc frumosul”

După ce termină serviciul, Adelina se dedică familiei, în special copiilor. Abia către seară reuşeşte să ”fure” puţin timp liber. Iar acele momente le dedică, de obicei, picturii. 

Poliţistei de frontieră îi place să deseneze din copilărie. Nu a fost însă încurajată să meargă pe acest drum şi a încetat să mai lucreze. S-a reapucat în 2019 iar pasiunea s-a aprins mai mult ca oricând.

„Eu iubesc frumosul. Am început să desenez încetişor-încetişor. Întâi cu pietricele, cu bucăţele de scânduriă. Apoi am trecut la pânză. Învăţ mereu şi exersez când pot”, spune botoşăneanca pentru Adevărul.

Nu a urmat niciodată studii de specialitate. Şi nici nu s-ar fi gândit că arta sa ar putea fi apreciată. Colegii i-au descoperit pasiunea şi au încurajat-o. Ba chiar, impresionaţi de lucrările Adelinei, i-au amenajat un colţ de artă, în interiorul sediului Poliţiei de Frontieră. Se numeşte sugestiv „Colţul Adelinei”.  

„Nu credeam că ar vrea cineva să cumpere ceea ce fac”

Pe lângă aprecieri, câţiva colegi s-au oferit să-i cumpere lucrările. Pentru Adelina a fost o supriză dar s-a ivit şi o oportunitate. Şi asta în condiţiile în care poliţista de frontieră era deja implicată în mici acţiuni de caritate. Atunci s-a gândit că ar putea vinde tablourile iar banii strânşi să-i doneze copiilor orfani. ”Eu oricum donam. Dar având trei copii, cu greu reuşeam să cumpăr tot ce trebuia pentru cei care aveau nevoie. 

„Prima dată nu m-am gândit că ar vrea cineva să cumpere ceea ce fac. Până la urmă credeam că tablourile mele nu arată ca cele pictate de un artist adevărat. Surpriza a venit atunci când colegii au început să le aprecieze şi să-şi exprime dorinţa de a le cumpăra. Atunci m-am gândit să valorific ceea ce făceam eu”, a precizat Adelina Carcea. 

A reuşit să strângă o sumă frumoasă. Toţi banii i-a folosit pentru a cumpăra ajutoare pentru copiii orfani, din sistemul de protecţie al statului.

„Am cumpărat scutece, alimente, caiete, la orfelinat, unde sunt foarte mulţi copiii, de toate vârstele”, adaugă Adelina.  

Ajutor pentru copiii cu sindromul Down, autism şi paralizie cerebrală

De  aproape trei ani, Adelina donează, mai ales de sărbători, tot ceea ce strânge din vânzarea tablourilor şi desenelor. Şi anul acesta, colegii i-au cumpărat toate lucrările. Cu banii adunaţi, plus alte donaţii de la poliţiştii de frontieră, Adelina Carcea şi colegii ei au cumpărat daruri de Paşte pentru copiii cu Sindromul Down, cu paralizie cerebrală sau autism din Asociaţia ”„Luisa Maria” de la Darabani, cel mai nordic oraş din România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Eroinele” Teatrului „Eminescu” au încântat publicul bucureștean (fotogalerie)

astăzi, 15:21

Spectacolul „Eroine” dupa Publius Ovidius Naso, regia Andrei Măjeri a avut sâmbătă, 25 martie, două reprezentații la Teatrul Apollo 111 din București.Iata câteva impr...

Spectacol extraordinar de balet în premieră pe scena botoșăneană

astăzi, 14:03
51

Pe 2 mai 2023, la Casa de Cultură a Sindicatelor, din municipiul Botoșani, va avea lor un spectacol extraordinar de balet în premieră, în două tablouri. Muzica va fi asigurată de Geor...

Cinci incendii izbucnite din cauza coșurilor de fum, produse în mai puțin de o oră

astăzi, 13:19
110

Casele a cinci familii din localitățile Chițoveni, Dorohoi, Ștefănești și Havârna au fost în pericol, în această dimineață, din cauza unor incendii care au izbucnit î...