Miruna Cajvaneanu isi asuma destinul cu fireasca intelegere, intr-o lume tot mai framantata, mai nesigura si, de ce nu, din ce in ce mai periculoasa.
In urma cu 10 ani, botosaneanca a plecat din Romania si a poposit in mijlocul Romei, cucerita fiind de istoria, fascinatia si stralucirea unui oras care iti poate nauci mintile daca nu dispui de luciditate si inteligenta. Miruna Cajvaneanu le-a avut pe amandoua.
"Am ajuns la Roma cu o bursa Erasmus. Cand mi-am terminat studiile, profesorul meu de Istorie a Europei Orientale, Caccamo, m-a incurajat sa raman. Am hotarat sa risc, inscriindu-ma la Universitatea la Sapienza din Roma, specializarea Relatii Internationale", marturisea Miruna Cajvaneanu in presa romaneasca.
Chiar daca in tara urmase Stiintele Politice, la Universitatea Bucuresti, italienii nu i-au recunoscut studiile. Asa ca a luat-o de la capat. S-a inscris la Universitatea la Sapienza din Roma, specializarea Relatii Internationale.
A urmat o perioada dificila, in care Miruna s-a straduit sa supravietuiasca. A urmat drumul firesc si oarecum discret al tuturor romanilor, un drum menit sa le ofere italienilor tributul specific emigrantilor: a spalat podele, a reparat calculatoare.
Nu a avut
rabdare, astfel ca a urcat, ani dupa ani, ajungand sa faca traduceri, prinzand chiar si un post de secretara la o firma italiana de import - export. Intr-un tarziu, a devenit chiar asistenta managerului general.
Dupa ce s-a vazut cu diploma "valabila" in buzunar, cea de la Sapienza, Miruna Cajvaneanu a inceput sa patrunda mai usor in pretentioasa societate italiana. A activat, un timp, si ca purtator de cuvant al Partidului Identitatea Romaneasca.
Insa principala activitate a botosanencei este cea de journalist. Transmite din Italia in Romania, colaboreaza cu ziaristii de la cele mai urmarite jurnale din Italia, este invitata in emisiuni de larga audienta.
In urma cu cativa ani, botosaneanca a fost votata de publicul italian in topul 50 al personalitatilor italiene, ea devenind cunoscuta dupa ce a fost premiata la un concurs de eseuri organizat de Primaria Roma. Tema era "Io e Roma". Au participat 90 de participanti, din 30 de tari.
"Autoarea a stiut sa descrie cu o forta care emotioneaza pe cine iubeste cu adevarat Roma, o forta capabila sa ma ajute sa vad orasul meu natal cu alti ochi, sa o descopar cum nu am vazut-o niciodata... acea persoana se poate considera cu siguranta mult mai roman decat cineva care s-a nascut aici", au scris criticii italieni despre Miruna Cajvaneanu.
De ce Italia si nu Romania? De ce Roma si nu Botosani? Motivatia prezentata de Miruna Cajvaneanu, la solicitarea unui jurnalist de la Gandul, este extrem de dureroasa.
"Coruptia este singurul lucru care ma tine departe de Romania. Peste tot pe unde te duci, la orice ghiseu, in loc sa fii privit ca om, esti privit ca un client bun de stors. Italia mi-a oferit siguranta ca, daca merg pe strada si sunt insultata sau violata, in spital ma vor ingriji, politia va cauta vinovatul, lumea din jur ma va sprijini, iar ziarele nu vor specula pe seama tragediei mele", spune Miruna.
A urmat cursurile Colegiului National Mihai Eminescu din Botosani, dupa care, in anii 1999-2000, a beneficiat de o Bursa Erasmus, la Universitatea la Sapienza din Roma.
Colaboreaza cu agentia de stiri HotNews, publicatia Gazeta Romaneasca, saptamanalul romanilor din Italia.
Ca jurnalist profesionist, a fost invitata in numeroase emisiuni ale televiziunilor italiene: Raidue, Rai uno, Rai tre, Rai due, Roma Uno TV, dar si cu ample corespondente la BBC Romania, Radio France International, Radio Padania, Realitatea TV, Antena 1, Radio Romania Actualitati, Radio Romania International.
A difuzat material pentru presa din Romania (Mediafax, Rompres, Realitatea TV, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei).
In 2006 publica studiul Romanii din Italia in cifre socante, in revista geopolitica Lumea. In 1999 traduce din romana in franceza volumul Catalog aniversar de picture - Ioan Murariu.