DAN SOCIU - Personaj de carte si de viata!

DAN SOCIU - Personaj de carte si de viata!

 DAN SOCIU  

"Inainte de acest text, eu nu am existat. Nu sunt decat produsul imaginatiei infierbantate a lui Dan Sociu, care m-a conceput, intr-o seara de betie, intr-o crasma din Iasi. Daca el s-ar opri din baut si din scris, eu as disparea. Daca eu dispar, si el se evapora".

Un fragment din romanul Urbancolia, al lui Dan Sociu. Personajul principal al romanului amintit este chiar Sociu, care pe parcursul povestii i se adreseaza lui Pascal Bruckner in felul prezentat mai sus. Nimic extraordinar, totul se in-scrie in stilul Sociu, personaj de carte si de viata pentru cei care l-au cunoscut.

Este unul dintre putinii poeti botosaneni distinsi cu Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, Opera Prima.

Cat timp a locuit in Botosani, Dan Sociu a avut rolul de a fi strans in jurul sau un grup de tineri preocupati de literatura, creand un curent de opinie, de atitudine, un posibil nucleu al tinerei generatii, nucleu care, insa, s-a autodizolvat imediat ce Sociu a parasit aceste meleaguri.

Nascut pe 20 mai 1978 in Botosani, traitor in Capitala, Dan Sociu este tipul nonconformist, boem, genul tanarului scriitor dotat cu destul talent cat sa nu mai aiba nevoie de privilegiile sociale, dar destul de realist cat sa isi faureasca siesi conditii minime de trai in mijlocul societatii.

A debutat in presa botosaneana (Gazeta de Botosani si Intertext).

Dan Sociu a publicat "borcane bine legate, bani pentru inca o saptamana" (Junimea, 2002), pentru care i s-a decernat in acelasi an Premiul National pentru Poezie Mihai Eminescu (debut); "fratele paduche" (Vinea, 2004); "cantece eXcesive", la Editura Cartea Romaneasca, 2005 - pentru aceasta carte i se acorda Premiul pentru Poezie din partea Uniunii Scriitorilor din Romania (este pentru prima oara in istoria USR cand un autor care nu e membru primeste acest premiu). URBANCOLIA, roman, (Polirom, 2008).

Este prezent in antologiile: Club 8 Poetry (Editura T, 2001); Ozone friendly (Editura T, 2002); hat jemand etwas gefragt? (Editura Versus, 2003); Povesti erotice romanesti (Editura Trei, 2007); No Longer Poetry (Heaventree Press, 2007), New European Poets, (Graywolf Press, 2008). Publica in reviste si ziare romanesti, precum si in reviste din Austria (Wienzeille), Suedia (Ord & Bild si Lyrikvännen), Polonia (Lampa), SUA (Circumferince – University of Columbia), Serbia, Spania.

In 2005, a lucrat la ziarul Curierul de Botosani.

In 2006, revista 22, in urma voturilor a peste 5 critici literari, l-a desemnat ca fiind cel mai bun tanar poet al momentului.

In 2007, la Colocviul Tinerilor Scriitori Cluj, a fost votat de colegii de generatie ca fiind cel mai popular tanar scriitor.

A tradus in 2007 prima antologie in limba romana a poeziilor lui Charles Bukowski, "Dragostea e un caine venit din iad", Editura Polirom; pregateste, pentru aceeasi editura, o antologie din poeziile lui Seamus Heaney.

A fost invitat de scriitoarea Herta Muller la Literaturfestival Berlin, 2007, si, la recomandarea lui Mircea Cartarescu, a obtinut o bursa la Akademie Solitude, 2008.

A fost invitat pentru lecturi publice in Slovenia, SUA, Cehia, Polonia, Suedia, Austria, Republica Moldova. In prezent, lucreaza ca redactor al Editurii Polirom.

"Intr-o seara m-a ridicat politia dintr-un club din Bucuresti - era o neintelegere, cineva sparsese o masa si bodyguarzii au crezut ca-s eu ala - si un prieten s-a aruncat pe parbrizul dubei, scandand: nu-l luati pe scriitor, nu-l luati pe scriitor! Esti scriitor? Da, am spus, scriitor de limba romana. Si m-au lasat in pace", povesteste Sociu, in stilu-i caracteristic.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
47

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
663

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
204

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...