MIHAI LUPU - 85!

MIHAI LUPU - 85!

MIHAI LUPU

Scriitorul Mihai Lupu implineste astazi 85 de ani!

Mihai Lupu s-a nascut pe 11 noiembrie 1923, in comuna Copalau, judetul Botosani. A lucrat in militie.

A debutat editorial in 1970, la Editura Ion Creanga, cu cartea Basme batrine. Au urmat alte noua carti de basme: Sanzaian-cel-Nazdravan, Fat-Frumos Lioras, Ionica Ram-de-Tei, Povestea Sarpelui Nazdravan, Fat-Frumos Radacin-Verde-Voinicul, Fat-Frumos Luceafar si Cosita de Aur, Bine faci bine gasesti, Prepelea Gascanul si Lupul Nazdravan.

La virsta de 85 de ani, Mihai Lupu traieste cu aceeasi prospetime bucuria de a scrie. Venerabilul scriitor de basme populare a calatorit viata intreaga prin lumea mirifica a folclorului romanesc nascut la sate si inca viu in mediul rural.

Aceste comori ale basmului popular, sinteze de experiente umane si de adanca filosofie a vietii exprimate in creatii artistice, au ramas incrustate profund in constiinta lui Mihai Lupu si au iesit la lumina de-a lungul vietii sale.

Inzestrat cu talent real de povestitor, Mihai Lupu, prin basmele sale, ne-a redat, ne-a redescoperit frumusetea, aproape uitata de ultimele generatii de romani. Le-a scris in stilul cel mai frumos, pastrindu-le totodata autenticitatea originara. Le-a scris pentru copii, dar si pentru adultii care cu multa placere si-au reamintit de anii copilariei.

Mihai Lupu face parte din rindul autorilor de basme populare. Nu este un culegator de folclor, in sensul stiintific al cuvintului, ci un prelucrator de produse folclorice, in sensul artistic al acestei indeletniciri. (Gellu Dorian)

Redactia www.stiri.botosani.ro ii ureaza lui Mihai Lupu LA MULTI ANI si multa sanatate!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
15

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
342

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
131

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...