LA MULŢI ANI, COPILĂRIE: Cristian Puşcaşu, arta dăruită oamenilor mari!

LA MULŢI ANI, COPILĂRIE: Cristian Puşcaşu, arta dăruită oamenilor mari!

CRISTIAN PUSCASU

Cristian Puşcaşu are 7 ani şi îşi trăieşte copilăria pe o planetă a oamenilor mari pe care nu se străduieşte nici să o schimbe, nici să o înţeleagă. Deşi îi respectă regulile şi se lasă purtat în lumea adulţilor, o face cu acea frumoasă înţelepciune pe care doar inocenţa şi adevărata trăire a copilăriei i-o pot da.

Cristian pictează. Şi nu o face demonstrativ sau formal. El se manifestă creativ, se dăruieşte cu totul culorii şi dovedeşte deseori o maturitate artistică surprinzătoare. Micul creator nu reproduce imagini, peisaje, obiecte. Cristian transpune în stări ceea ce ochiul lui percepe cu o privire dinlăuntru specifică lor, copiilor. 

Născut pe 22 februarie 2007, la Botoşani, Cristian Puşcaşu este elev al Şcolii 11 Botoşani. Frecventează cursurile Atelierului de Artă decorativă din cadrul Clubului de activităţi (re)creative şi distractive "La Nistorică" şi a participat, până acum, la 8 expoziţii colective şi de grup, aflându-se la cea de a doua expoziţie personală (prima expoziţie fiind organizată în cadrul Clubului "La Nistorică").În luna noiembrie a anului trecut, a participat cu lucrări la expoziţia Atelierului de Artă decorativă din cadrul Clubului "La Nistorică", organizată la City Gallery, prilej fericit ca pictorul Corneliu Dumitriu să transmită un emoţionant mesaj copiilor artişti: "Pictura este o problemă de iubire de ceea ce faci. Aș vrea să subliniez importanța artei plastice în dezvoltarea unui copil. Se spune că un copil care desenează este de câteva ori mai inteligent decât un copil care nu desenează, pentru că are aplicația a ceea ce are de făcut, și are responsabilitatea faptei sale prin eșecul pe care îl are, sau să reușească".

Micul artist este îndrumat în prezent şi de pictorul Liviu Şoptelea, cel care i-a lărgit spectrul artistic şi paleta de exprimare, Cristian abordând astfel şi pictura pe pânză sau icoana pe sticlă. 



Astfel, în urma colaborării cu artistul Liviu Şoptelea, Cristian Puşcaşu a avut cea de a doua expoziţie personală pe data de 28 mai 2014, la Galeriile de Artă Şfefan Luchian, eveniment organizat în cadrul Proiectului Comenius, Punţi culturale către viitor, desfăşurat în prezenţa invitaţilor din cinci ţări, Turcia, Letonia, Ungaria, Cipru, Italia, profesori şi elevi. Ţări partenere în proiect, Şcoala 11 Botoșani fiind şcoala coordonatoare de proiect.

"Lucrez de puţin timp cu Cristian Puşcaşu. El a venit cu un bagaj de cunoştinţe şi lucrări de la Clubul "La Nistorică", şi preluând cumva din mers activitatea prea tânărului artist încercăm astăzi să venim cu multe lucrări noi, dar şi câteva din anii precedenţi. Are o paletă foarte largă de exprimare, pictură pe sticlă, pe pânză, şi temele sunt foarte variate, de la lucrări cu note de infantilism, trecând printr-un filtru al marilor artişti, Floarea soarelui, de exemplu, care ne duce cu gândul la Van Gogh. De remarcat sunt icoanele pe sticlă, în spiritul românesc. Este un copil nonconformist şi sperăm să auzim de el ca de mare pictor plecat din Botoşani", a spus pictorul Liviu Şoptelea la vernisajul de la Galeriile de Artă "Ştefan Luchian".

Cristian Puşcaşu a atras admiraţia celor prezenţi, de la copii până la invitaţii de seamă veniţi de peste hotare. Şi nu este vorba despre o expunere a vârstei, despre un excepţional transformat artifical în senzaţional, ci despre o manifestare firească, în limitele artei decente. Cristian nu etalează arta, nu se expune ostentativ, dimpotrivă. Arta lui Cristian Puşcaşu cuminţeşte, linişteşte spiritul şi întoarce privitorul la inocenţa prea des uitată în lumea oamenilor mari.

"Foarte tânărul expozant Cristian Puşcaşu are o multitudine de preocupări plastice; trece cu uşurinţă de la o suprafaţă la alta, agită culoarea şi modelează formele după bunul său plac. Ne arată o lume diversă pe care o descoperă sau o inventează. Pictează cu uşurinţă şi fără constrângere, nonconformist. Lucrările lui se susţin individual prin semnele copilăriei, dar şi prin canoanele iconografice, prezentându-ne un adevărat spectacol vizual cu doza de exuberanţă infantilă", spune despre micul artist pictorul Liviu Şoptelea, curatorul evenimentului care a avut loc la Galeriile de Artă.



Corina Palade, profesor învăţământ primar şi director adjunct al Şcolii 11 Botoşani, s-a arătat, la rândul său, încântată de cele petrecute la Galeriile de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani, chiar dacă a mărturisit cu onestitate că, pe lângă impresiile excepţionale pe care invitaţii le-au avut, aceştia au fost surprinşi să vadă nişte copii atât de mici în galeriile de artă. În general, lucrurile la ei nu se grăbesc aşa tare, sunt mai aşezaţi, cu multă răbdare. Dar poate ce avem noi, românii, special este inteligenţa. Luaţi ca grup mai avem multe de pus la punct, dar ca individualitate suntem oameni inteligenţi. Este firesc, deci, ca un copil inteligent, talentat, să fie scos în evidenţă astăzi.

Colegii lui Cristian, de la grupa pregătitoare B a Şcolii 11 Botoşani, au oferit un scurt program artistic cuprinzând cântecele copilăriei, ei fiind apoi răsplătiţi cu multă ciocolată!

Le urăm astăzi, de 1 Iunie, LA MULŢI ANI tuturor copiilor! Să aflăm de la ei generozitatea, iubirea necondiţionată, frumuseţea lucrului făcut la vremea sa, sinceritatea de fiecare zi, odihna trupului şi frământarea spiritului, să învăţăm de la ei că oamenii se pot diferenţia prin darurile cu care Dumnezeu i-a înzestrat, dar că numai împreună se pot bucura unii de alţii!

(Florentina Toniţă)












 
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Am 25 de ani de poliție, dar în viața mea n-am văzut așa ceva! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

La marginea drumului, un domn în vârstă meșterea la o Dacia 1310, care se stricase. Capota ridicată, trusa de scule pe jos, chin mare. Oprește un Mercedes cu trei tineri la bord....

Calendar ortodox, 20 ianuarie: Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu; Sf. Mc. In, Pin şi Rim

astăzi, 07:00

Sfântul Cuvios Eftimie († 473) a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395), ajungând până în zilele împăratului Leon I (457-474). El era de...

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...