LA MULȚI ANI! Botoșăneanul care conduce "pieile roșii" din Forțele Navale Române împlinește 55 de ani!

Sunt cunoscuți drept "pieile roşii" din Forţele Navale Române și au misiunea de a-i pregăti pe marinari pentru confruntările reale, din cadrul misiunilor NATO sau UE. "Aici poţi greşi, în viaţa reală greşeşti o singură dată!"

LA MULȚI ANI! Botoșăneanul care conduce "pieile roșii" din Forțele Navale Române împlinește 55 de ani!

Comandor Tiberiu Istrate

Din anul 2009, la comanda Centrului de Instruire, Simulare şi Evaluare al Forţelor Navale Române se află un botoșănean. Este vorba despre comandor Tiberiu Istrate, care pe 18 iulie împlinește 55 de ani.

Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare, instituţie din subordinea Forţelor Navale, înfiinţată după aderarea ţării noastre la Alianţa Nord Atlantică, este responsabilă de pregătirea şi testarea marinarilor români pentru diverse scenarii de luptă.

Pentru a face față misiunilor, marinarii sunt instruiți de către "pieile roşii", aşa cum sunt denumiţi instructorii din cadrul centrului, din cauza echipamentului roşu. Instructajul se desfășoară fie la bordul navelor, fie la sediul centrului, unde se recurge la simulări. "Aici poţi greşi, în viaţa reală greşeşti o singură dată", spune comandantul CISE, comandor. Tiberiu Istrate.

Poate părea o joacă, mai ales pentru tinerii familiarizați cu jocurile pe computer. Și totuși, de această joacă poate depinde, într-o zi, reușita unei misiuni. Scenariile de luptă sunt realizate, de pildă, cu ajutorul unui soft JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) un program realizat de o firmă americană şi utilizat la nivelul NATO - în baza căruia sunt antrenaţi militarii români.

"Un simulator are posibilitatea de a-i transforma pe militari în actori în jocul de simulare Task Force contra Task Force. Dimensiunea unui Task Force este dată, în general, de tipul de misiune. Jocul poate opera până la 2.500 de entităţi în acelaşi timp. Centrul nostru de instruire este destinat să facă pregătirea de la nivel de echipă de luptă la navă până la nivel de comandament de componente. Simulatorul îţi dă posibilitatea să reiei misiunea dacă ceva merge prost", spune comandantul CISE, cdor. Tiberiu Istrate.

De altfel, la simulatorul CISE au făcut instructajul şi militarii de pe fregata Regele Ferdinand, înainte de a pleca în misiunea anti-piraterie din Golful Aden.
 

Un comandor pentru "pieile roșii"!

Comandorul Tiberiu Istrate s-a născut la data de 18 iulie 1962, în Botoşani. La 15 ani devine elev al Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" din Constanţa, absolvind cursurile în 1981. În 1984 finalizează studiile Institutului de Marină, "Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigaţie, și este încadrat pe funcţia de comandant Unitate de Luptă Observare Transmisiuni şi Radioelectronică.

În anul 1989 devine comandant al unei vedete torpiloare pe aripi portante, din Divizionul de Vedete Torpiloare. În perioada 1990- 1998 îndeplinește diferite funcţii de ofiţer de stat major - specialist în cadrul aceluiaşi divizion din garnizoana Mangalia.

Din anul 1998 până în anul 2000 a activat ca specialist radioelectronică în statul major al Brigăzii de Vedete Torpiloare din Mangalia. Timp de un an îndeplinește funcţia de ofiţer 2, în Serviciul comunicaţii şi informatică din Comandamentul Flotilei II Maritime din Flota Maritimă.

Începând cu anul 2001, a ocupat diferite funcţii în Statul Major al Forţelor Navale, Serviciul Instrucţie. În anul 2005 este numit şeful Colectivului Simulare Modelare din cadrul Secţiei Simulare Modelare şi Evaluare de la Centrul de Informatică, Simulare şi Evaluare Constanţa.

Odată cu înfiinţarea Centrului de Instruire, Simulare şi Evaluare, pe 1 iunie 2007, este numit şef al Secţiei Instruire prin Simulare şi şef al structurii de securitate.

Doi ani mai târziu, pe 31 iulie 2009, prin Ordin al Ministrului Apărării Naţionale, este numit Şeful Centrului de Instruire Simulare şi Evaluare al Forţelor Navale.

Este certificat ca evaluator NATO. A participat ca reprezentant al Forţelor Navale în echipa NATO de evaluare a interoperabilităţii Fregatei 221 "Regele Ferdinand", în Croaţia. A participat la cursuri de instructor evaluator şi stagii de pregătire pe mare, în anii 2006 şi 2007, la Centrul de Instruire şi Evaluare al Navelor de Suprafaţă al Forţelor Navale din Turcia. În anul 2009 a participat ca instructor NATO la exerciţiul tactic de comandament pe hartă asistat de calculator, la Centrul de Pregătire de Luptă AWCC, Istanbul, Turcia.

Drumul profesional nu a fost unul facil, însă pasiunea și perseverența i-au fost sprijin și motivație. Pașii au fost urmați cu răbdare și seriozitate, începând de la cursul de perfecționare Specialişti observare transmisiuni pentru divizioane de nave, în 1989. A urmat cursuri de evaluator NATO în Marea Britanie, dar și un curs de planificare strategică la Academia de conducere a Bundeswehr-ului, în anul 2004, în Germania.
 

Pregătește marinarii pentru misiunile NATO și UE!

Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare, din cadrul Forțelor Navale Române, este structură specializată subordonată direct Statului Major al Forțelor Navale și asigură instrucția operațională, evaluarea și certificarea stucturilor din subordinea Statului Major al Forțelor Navale pentru misiuni naționale și NATO sau UE. Înființat în urmă cu 10 ani (iunie 2007), Centrul a însemnat în primul rând alinierea procesului de evaluare la procedurile NATO.  

De ce este importantă această structură? Pentru că participă, prin personal certificat NATO, la evaluări conduse de structurile regionale NATO. De asemenea, certifică echipajele și personalul destinat participării la Forţa de Răspuns NATO, precum și instructorii de bord ai unităţilor de nave pentru diferite domenii de capabilitate şi specialităţi.

De-a lungul timpului, Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare a pus la dispoziţia Forţelor Navale suportul organizatoric şi informatic pentru zeci de exerciţii de instruire prin simulare constructivă cu diferite structuri tactice şi administrative, la care au participat mii de militari români şi străini.

Militarii centrului au participat ami întâi la programe de pregătire în alte centre similare ale partenerilor, în urma cărora aceştia au obţinut certificarea NATO Instructor-Evaluator MAREVAL, pentru fiecare domeniu de evaluare.

Cunoscuţi acum ca "pieile roşii" din Forţele Navale, datorită echipamentului de protecţie de culoare roşie pe care îl poartă, specialiştii centrului asigură instruirea operaţională prin simulare, evaluează şi certifică structurile din Forţele Navale pentru participarea la misiuni naţionale, NATO sau UE. De pregătirea marinarilor depinde reușita misiunilor.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Citește AICI noul număr al revistei de cultură Hyperion. ”Un an cu de toate!”

Thursday, 21 November 2024

Revista ”Hyperion”, aflată în cel de-al 42-lea an al apariției, revine în atenția iubitorilor de literatură cu cel mai recent număr, ediția de iarnă a acestui an. Pagini...

”Amicul țăranilor” din Botoșani: Boierul care i-a iubit pe țărani, despre care Kogălniceanu vorbea cu admirație! (Foto)

Thursday, 21 November 2024

S-a stins într-o zi de 21 noiembrie, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, din municipiul Botoșani. Pe piatra funerară se poate citi și astăzi: ”Aici doarme ami...

Doliu în Teatru: A plecat la cele veșnice un actor botoșănean care a cunoscut magia scenei, dar și pușcăria politică!

Wednesday, 20 November 2024

Un actor cu o poveste de viață tulburătoare! Înainte de 1989, după ce a încercat să plece ilegal din România, a fost condamnat la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. &Ici...