IOAN IAŢCU - Artistul scotocitor în pietrele Istoriei!

IOAN IAŢCU - Artistul scotocitor în pietrele Istoriei!

IOAN IATCU
facebook

Ioan Iaţcu s-a născut pe 7 august 1980, în Botoşani, în prezent activând ca muzeograf la Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

În anul 1999 a absolvit Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani, specializarea Pictură de Şevalet, la un an după ce obţinuse şi diploma de absolvire a Şcolii Populare de Artă Botoşani, specializarea Grafică şi Pictură de Şevalet.

Cu un palmares bogat în domeniul artistic, prin participări la tabere de pictură, grafică şi ceramică, Ioan Iaţcu a ales un alt drum decât Arta.

Astfel, în perioada 2000-2004, tânărul pictor botoşănean urmează cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, specializarea Istorie (coord. Prof. Dr. Octavian Bounegru), pe care le completează cu studii masterale, timp de doi ani, în cadrul aceleiaşi facultăţi, specializarea Studii Egeo-Mediteraneene (coord. Prof. Dr. Octavian Bounegru).

Drumul nu se opreşte aici, Ioan Laţcu aprofundând cercetarea istorică prin înscrierea la doctorat, cu tema "Construcţii religioase creştine în Scythia Minor în secolele IV-VI" (coord. Cercetător şt. gr. I, Dr. Ion Ioniţă), în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi.
 
Participă la săpăturile arheologice din Halmyris (com. Murighiol, jud. Tulcea, 2001, 2002), dar şi de la Histria (com. Istria, jud. Constanţa, 2002-2006).

Susţine comunicări precum "Stucatura pictată din bazilica episcopală de la Histria" (sesiunea ştiinţifică "Pontica" – Constanţa, 2006) sau "Decorul parietal al bazilicii episcopale de la Histria" (comunicare prezentată la Colocviile Şcolii Doctorale, Iaşi, 2008).

Totodată, efectuează stagii de documentare în domeniul arheologiei clasice greco-romane la Muzeul de Arheologie Mangalia (2003), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (2006) sau Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea (2003, 2004, 2007).

Un artist în istorie nu poate decât să îşi manifeste creativitatea în a descoperi drumuri noi în cercetare, dar şi în a valoriza, într-un mod cât se poate de obiectiv, aspecte încă neabordate ale artei înaintaşilor.  

Ioan Iaţcu dovedeşte o extraordinară capacitate de a se adapta unui domeniu al datelor exacte, dar care îi va solicita mereu îndrazneala de a interpreta cu ochiul artistului fiecare nouă pagină, fiecare bucată de ceramică.

Încă din timpul liceului a participat la tabere de Pictură şi Grafică: Agafton (1996, 1997, 1998), Şendriceni (1997), Chişinău (1994, 1995), dar şi la tabăra de Ceramică de la Dorohoi, în anul 1998.

Îl regăsim, de asemenea, şi în calitate de participant la Expoziţii de Grup (1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000).

A realizat lucrări de grafică, precum Sigla "Centrului de Studii Egeo-Mediteraneene", dar şi Grafică de carte (Octavian Bounegru, Economie şi societate în spaţiul ponto-egean (sec. II A.C. – III P.C.), Iaşi, 2003) sau grafica materialelor de promovare (afişe, pliante, CD-uri) a proiectului "Europe Concerns You", "Youth in Action" implementat de Asociaţia Centrul European de Resurse şi Consultanţă CERC Iaşi.

La numai 31 de ani, Ioan Iaţcu pare să fie un om care şi-a croit propriul drum şi propria istorie. Un artist din Botoşani, istoric în Iaşi, muzeograf la cea mai mare instituţie de cultură a Moldovei! Un semn că Botoşanii nasc în continuare Oameni! 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...

Zi neagră pentru muzica românească: Marius Bațu și Gabriel Cotabiță s-au stins din viață! (Foto, Video)

astăzi, 13:03

Ne-a părăsit Marius Bațu! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Nicu Alifantis a transmis un mes...