INTERVIU. Medicul veterinar botoșănean care a reușit să salveze de la moarte mii de animale: „Priviți adânc în ochii lor și nu uitați că există un Dumnezeu!”

INTERVIU. Medicul veterinar botoșănean care a reușit să salveze de la moarte mii de animale: „Priviți adânc în ochii lor și nu uitați că există un Dumnezeu!”

Îngerul animalelor fără stăpân din Botoșani, medicul veterinar Daniel Bejinariu, a povestit într-un interviu despre activitatea clinicii  pe care o conduce.

Acesta a detaliat vasta sa activitate de salvare a animalelor fără stăpân, a povestit despre campania gratuită de sterilizare și a transmis sfaturi importante persoanelor care vor să adopte un animal.

(Reporter) De câți ani profesați în cadrul cabinetului și cum ați decis să îmbrățișați  meseria de medic veterinar?

(Daniel Bejinariu) Profesia de medic veterinar nu am ales-o eu, ci m -a ales ea pe mine. Încă de la o vârsta fragedă (5-6 ani), adunăm animăluțe și le aduceam în casă.

Părinții le scoteau afară iar eu insistăm și le aduceam iar și iar. Ai mei aveau și un teren cu o casă mai mică, aproape de oraș, unde adăposteam acolo pisici, câini, găini și porumbei.

Toate acestea erau îngrijite doar de mine. Dar responsabilizarea față de animale, în adevăratul sens al cuvântului, am primit-o de mic de la părinți mei.

Am știut întotdeauna că asta voi face ca și adult, că voi deveni medic veterinar. Nu au existat alte opțiuni pentru profilul ales la liceu, decât științele naturii, cum nu au existat nici alte opțiuni pentru facultate.

Am dat admitere la Facultățile de Medicină Veterinară din Cluj și Iași. Am reușit la ambele și am ales Facultatea din Iași pe care am absolvit-o în anul 2013. De atunci conduc cabinetul veterinar Triovet, alături de al meu coleg, dr. Dănuț Bratu, un om cu aceeași istorie, dedicat medicinei  veterinare și animalelor.

(Reporter) Aproximativ câte animale  ați reușit să salvați în toți acești ani?

(Daniel Bejinariu) Pot să vă dau un număr orientativ, iar acesta ar fi de ordinul zecilor de mii…fără nici o exagerare. Dar mai important este că în toți acești ani am sterilizat prin programul nostru de sterilizări gratuite 11.000 de pisici și câini, cu și fără stăpân, de pe rază județului Botoșani.

Considerăm  că număr de animale salvate este cu mult mai mare, dat fiind faptul că nu s-au mai născut și alte animăluțe sortite chinurilor prin vagabondaj, pericole, accidente, cruzime etc.

(R) Am văzut că ați construit un adăpost pentru animalele fără stăpân. De asemenea, pe perioada pandemiei v-ați implicat în rezolvarea problemelor comunității donând materiale sanitare Spitalului Județean. Cum se implică comunitatea botoșăneană sau autoritățile locale în activitatea dumneavoastră?

(D.B) Adăposturile, pentru că avem două, au fost un vis de-al nostru iar din primii bănuți puși deoparte, din activitatea cabinetului, am început să lucrăm la acest vis.

La începutul pandemiei, lipsa materialelor de unică folosință din spitalele din Botoșani, mănuși, halate, bonete sau dezinfectanți, era imensă. Nu am ezitat și nu ne-am gândit nici o secundă dacă să ne implicăm sau nu. Am strâns tot ce aveam în plus în cabinet și am lăsat doar strictul necesar, am pus în mașina și am mers la spitalul județean și am donat tot. De la ser, la mii de catetere, mii de seringi, până la dezinfectanți, mănuși și halate. Suntem siguri că în momentul acela au ajutat enorm.

Sprijinul autorităților locale a fost nesemnificativ spre deloc. Toate costurile pentru campaniile de sterilizare (11.000 animale), cât și tratamentele destinate animalelor fără stăpân , iar mai nou, preluarea, cazarea și tratarea animalelor inventariate de Poliția animalelor sunt suportate de noi, cu ajutorul altor organizații .

Comunitatea botoșăneană  „ajută” la umplerea adăposturilor. Puțini sunt cei care vin la adăpost pentru a lasă un sac de mâncare sau o donație. Majoritatea oamenilor cred că noi avem ziua de 48 de ore și că suntem fizic și psihic capabili de orice, că nu avem limite și că nu avem și noi o viața.

Cererile din partea comunității de a prelua puii de animale au ajuns la un număr record: 82 de pui într-o zi.  Am fost sunați într-o singură zi pentru a prelua 82 de pui. Mare parte dintre aceștia au ajuns a fi abandonați sau duși prin adăposturile publice, sortiți pieirii. Este imposibil! De aceea au fost dați când nu am preluat animale, dar am rugat oamenii ce sună să facă poze ca să îi putem promova, să îi adopte dacă au posibilitate. Am ajutat cu hrană, deparazitări, tratamente, totul gratis.

Din păcate, un simplu telefon la niște asociații deja  extrem de aglomerate, nu face din acel om care sună un salvator! Comunitatea înseamnă să ajutăm toți, atât cât putem! Până nu  vor fi sancționați proprietarii animalelor nesterilizate în baza legii deja existente, nu vom vedea rezultate privind stoparea cruzimii și vagabondajului.

(R) Sunteți mereu prezent în teren și răspundeți solicitărilor primite de la cetățeni. Cum depășiți momentele traumatizante și ce sfaturi ați da oamenilor care aplică rele tratamente animalelor?

(D.B) Am fost tot timpul prezenți în teren și am răspuns tuturor solicitărilor ce au venit din partea cetățenilor privind animalele fără stăpân .Cariera profesională am început-o într-un adăpost public. Două săptămâni nu am putut închide ochii noaptea din cauza ororilor și chinurilor îndurate de animalelor fără stăpân din adăposturile publice.

Acolo m-am călit și mi-am dat seama că dacă le plâng de milă nu le ajut cu nimic. De atunci am realizat că nu le putem ajută pe toate, dar putem ajută o parte! Și contează enorm !

Sfatul meu pentru cei ce maltratează animalele sau le oferă rele tratamente este să privească adânc în ochii lor…și să nu uite că există un Dumnezeu. Sperăm că Poliția Animalelor să își ia rolul în serios și să lupte din tot sufletul să pedepsească astfel de fapte!

(R) Cum funcționează programul de sterilizare gratuită și câte animale ați reușit să sterilizați de la începutul programului?

(D.B) Programul de sterilizări gratuite a luat naștere o dată cu înființarea cabinetului veterinar.Era mare nevoie pentru Botoșani. La acel moment, încă, erau haite de câini ce se perindau nestingheriți prin centru orașului, iar adăpostul public era plin peste limite. Acum vedem o diferența mare pe străzile orașului, dar și în adăposturi. Din păcate, sursele principale de abandon și de umplere a adăposturilor sunt acum la sate…Oamenii din mediul rural care vin și abandonează puii în oraș.

Am început campania de sterilizare și în mediul rural dar și în  orașele învecinate municipiului Botoșani. Am fost cumva limitați și constrânși de anumite situații pentru a nu demara campania de sterilizare a animalelor în mediul rural. Dar, în final,  am găsit soluția. Am chemat oamenii din sate la oraș sau de am trimite voluntari să aducă animalele la sterilizat .Și am reușit. În luna septembrie,  100 animale provenite din mediul rural (Curtești, Rădăuți Prut, Pădureni, Tudora, Cervicești, Havârna,  Vorona etc)au fost sterilizate prin programul gratuit. Pe lângă acestea, am sterilizat peste 100 de animale cu stăpân, provenite din municipiul Botoșani.

Campania de sterilizare gratuită este valabilă în fiecare lună,  în limita locurilor disponibile. Funcționează pe principiul „primul venit, primul servit”. Noi anunțăm pe pagina de Facebook când se fac programările pentru luna X. Atunci începe maratonul pentru a prinde loc. Această este modalitatea cea mai bună pe care am găsit o pentru înscrieri.

În trecut făceam liste de așteptare, dar numărul a depășit 3000 de animale, așa că rândul unora dintre acele animăluțe ajungea foarte greu.

Până în prezent, prin programul nostru am sterilizat în jur de 11.000 de animale, din fonduri proprii.

Sperăm ca pe viitor, datorită noii ordonanțe de urgentă privind alocarea de fonduri pentru sterilizări, să fim cooptați și de către autoritățile locale în vederea unui parteneriat ce era imperios necesar încă de acum mulți ani.

(R) Câte animale fără stăpân aveți acum în adăpostul dumneavoastră?

(D.B) La momentul actual avem grijă de aproximativ 230 de pisici, în jur de 300 câini, pui și adulți și încă 150 de câini din adăpostul public Dorohoi. Grijă înseamnă sterilizări, hrană, deparazitări, vaccinuri, tratamente etc .Toate acestea din fonduri proprii.

(R) Ce sfaturi ați da botoșănenilor care doresc să adopte un animal de companie?

(D.B) Sfatul nostru este să se gândească de două ori, să se informeze în prealabil ce presupune acest lucru. În Botoșani, marea majoritate a adopțiile sunt făcute în grabă, sub influența unui impuls, sau pentru copil, sau pentru a oferi un cadou. Experiența noastră vastă, atât în Botoșani cât și în Germania, privind adopție animalelor, ne obligă în a puncta câteva aspecte cruciale privind acest fenomen al adopției:

- Un animal nu este o jucărie. De nenumărate ori am fost solicitați pentru a primi animalele în adăpost (în general pisici), după ce copiii creșteau sau pentru că cel mezinul familiei chinuie animalul. Un animal se adoptă pentru un copil doar în momentul în care acesta are o vârsta la care poate fi responsabilizat și dacă părinții se ocupă de responsabilizare.

- Un animal nu poate fi oferit drept cadou. Acea persoană trebuie înainte să se informeze despre ce presupune deținerea unui animal. De asemenea,  trebuie să existe compatibilitate cu acel animal.

- Un animal nu este un obiect. El se mișcă, se joacă, suferă, face mizeria și se îmbolnăvește. De aceea, noul proprietar ar trebui să accepte și să fie informat despre aceste lucruri. De asemenea, stabilitatea financiară a noul proprietar este importantă. Mulți proprietari renunța la animale când acestea au nevoie de operații ce necesită costuri mari.

- Minorii ,care din prea multă empatie vor să adopte ,ar trebui să- și consulte părinții. Au fost cazuri când minorii au adoptat apoi au fost nevoiți a da animalele înapoi în stradă pentru că părinții nu i-au lăsat să-i țină.

- Susținem adopția folosind un contract de adopție. Ne-am oferit ajutorul în acest sens, oferind acest contract celor ce vor să facă o faptă bună…Din păcate puțini l-au folosit.

- Adopția animalelor de rasă este înfloritoare și directă, fără a se ține cont de nici un indicator menționat mai sus. Dacă este cu ochii albaștri sau blană lungă, dacă este Husky sau Bichon, toată lumea vrea să adopte .După ceva timp realizează că nu pot bifa toate necesitățile animalelor și ajung din nou ai nimănui sau trec de la un proprietar la altul, animalul nemaiștiind ce înseamnă familie.

Rugăm părinții să insufle copiilor dragostea pentru animale, iar copiii și adolescenții să se informeze și să iubească animalele! Iar cei care ce au nevoie de ajutor să ne contacteze iar împreună vom găsi soluția potrivită.

Autorităților locale le transmitem că suntem aici pentru a ajuta. Am ajutat, ajutăm și vom ajută, iar sprijinul dumneavoastră este mai mult decât binevenit, atunci când va veni!

 

 

Spune-ne opinia ta