Codruț-Victor Știrbu: ”Am descoperit cel mai prețios dar pe care Dumnezeu mi l-a oferit: vocea”

”Corectitudinea, perseverența, bunul simț sunt cartea mea de vizită”, spune Codruț-Victor Știrbu. Valori pe care le-a preluat mai întâi din familie, în special de la ”Mămăița”.

Codruț-Victor Știrbu: ”Am descoperit cel mai prețios dar pe care Dumnezeu mi l-a oferit: vocea”

 Codruț Victor Știrbu  Foto: Facebook

Este talentat, dar talentul muzical al lui Codruț Știrbu este dublat de un spirit al onestității rar întâlnit în zilele noastre. Dezinvolt, cu simțul umorului și cu o educație aleasă, tânărul știe că misiunea sa în această lume este de a duce mai departe cântecul. Și de a-i împlini astfel visul ”Mămăiței” din Vorona, bunica plecată la cele veșnice, dar de la care a învățat că omenia nu se învață la școală, ci se cultivă în inimă.

Absolvent al Liceului Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani, Codruț Știrbu a urmat în paralel și studiile Școlii Populare de Arte ”George Enescu”, la secțiunea canto popular. În prezent, este student la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj Napoca.
 




”Provin dintr-o familie de muzicanți”

-Codruț-Victor Știrbu, descrie-te în câteva rânduri!

-”Eu-s brăduț din Botoșani,/ Să trăiți cu toţi mulţi ani!”. Mă numesc Știrbu Codruț Victor, sunt un simplu flăcău ce mă trag din comuna Vorona, o comună unde tradițiile se păstrează cu sfințenie și în ziua de astăzi. Am crescut cu datinile și obiceiurile specifice Voronei, cu fanfarele țărănești și cu jocurile pe care și astăzi noi, voronenii, le jucăm cu mare drag și sfințenie. Provin dintr-o familie de muzicanți, străbunicul cânta la trâmbiță, bunicul la tobă și apoi am apărut eu, solist vocal și instrumentist (acordeon). Străbunii mei s-au născut cu muzica, au înveselit lumea cu muzica, au păstrat muzica și după moarte au lăsat muzica pe mâinile tinerelor generații drept Sfântă Moștenire.

Apelativul de Brăduț din Botoșani mi-a fost acordat de către publicul care mă îndrăgește și care mi-a urmărit prestația artistică, câteva realizări de care sunt mândru că am reușit să le dobândesc până la această vârstă. Am participat la numeroase concursuri din țară, unde mereu m-am clasat pe podium, mândru în minte și în suflet cu ceea ce iubesc: folclorul botoșănean. Am început să cânt de la vârsta de 7 ani, când am fost îndrumat de către părinți la o școală de specialitate; Școala Populară de Arte ”George Enescu” din Botoșani.

La doar 7 ani mi-a fost pus în mâinile mele mici de copil orga, instrument care m-a ajutat să pătrund în teoria muzicală. Mai apoi am descoperit cel mai prețios dar pe care Dumnezeu mi l-a oferit, dar cu care acum, după ani de muncă, înveselesc publicul și pe toți cei care mă ascultă: vocea.

Acest talent l-am descoperit împreună cu mama mea, când stăteam pe prispa casei la umbra nucului bătrân și fredonând melodii populare cu acompaniamentul păsărilor primăvăratice. La 10 ani, după absolvirea instrumentului, am continuat studiile la școala populară, la clasa de canto popular a doamnei Alina Huțu.

-Ești în floarea adolescenței. Generația ta e atrasă mai mult de alte genuri muzicale, care sunt acum în tendințe. De ce ai ales să te apropii de muzica tradițională românească?

-O întrebare destul de sensibilă, dar în același timp destul de pretențioasă. Din păcate, în zilele de astăzi, folclorul îl găsim doar în culegeri. Tindem să ne îndepărtăm de acest folclor autentic și să ne îndreptăm către ”muzică populară” care este de diferite calități. De aceea pentru noi, cei din tânăra generație, este foarte important în primul rând să luăm contact cu ceea ce a însemnat muzica populară înaintea noastră, ceea ce au cântat strămoșii noștri!

Noi, cei din generația tânără, obișnuim să fim mai atrași de istoria noastră și de trecutul arhaic al nostru din domeniul muzical; veselia astăzi este la tot pasul, muzica, de orice gen, face parte din sufletul omului; avem o țară frumoasă, o ladă de zestre bogată lăsată de străbunii noștri pentru noi, cei tineri, mesageri a tot ce însemna muzica odată. De aceea, noi am ales să păstrăm cu mare atenție tradițiile și folclorul popular autentic, așa cum este el din moși-strămoși și de aici mai departe.

-De ce participi la concursuri, într-o perioadă în care afirmarea e la îndemâna oricui are acces la internet?

-Participarea la concursuri presupune un mijloc de formare în calitate de artist. Concursurile au însemnat pentru mine un mediu de învățare, unde am avut onoarea de a fi catalogat și jurizat de către un juriu de specialitate în cele mai frecvente cazuri, un mediu în care înveți să îți stăpânești emoțiile, să simți prezența publicului, să cânți pe o scenă și să fii acompaniat de o orchestră profesionistă; toate aceste aspecte duc la definirea artistului complet.

De asemenea, mediul online reprezintă o modalitate de afirmare pe plan artistic, deoarece trăim într-o eră în care tehnologia este la îndemâna oricui, ceea ce ne face să fim mult mai ușor aproape de ochii celor ce ne privesc și ne ascultă. Dar nimic nu se compară cu întâlnirea fizică cu publicul și experiența pe care o trăim cântând pe scenă, bucurând inimile ascultătorilor!
 



 

”Visul meu e să mă reîntorc acasă, la Botoșani”

-Cum a fost experiența de la talent-show-ul în care te-ai remarcat? Ce ai simțit că s-a schimbat în urma participării?

-După cum bine știți, am participat la concursul televizat de pe postul Televiziunii Naționale, Vedeta Populară, unde am ajuns până în etapa semifinalei, având onoarea de a fi singurul băiat moldovean din cele 8 sezoane care a ajuns în această etapă. Pentru mine a fost cel mai important concurs la care am participat la doar 16 ani și de aceea emoțiile au fost pe măsură. Vedeta populară, pentru mine, a fost o experiență cu adevărat unică, unde am întâlnit oameni frumoși la trup și suflet și locul unde mi-am demonstrat cu siguranță că muzica face parte din mine și că scena este ca o a doua mea casă.

În urma participării la Vedeta Populară pot spune că mi-am câștigat încrederea de mine și mi-am confirmat faptul că eu sunt menit să transmit muzica generațiilor următoare, să bucur publicul cu cântecele mele și să duc mai departe dorința mămăiței mele, aceea de a deveni un artist dedicat întru totul și să reprezint cu sfințenie folclorul popular botoșănean. După experiența de la Vedeta Populară am avut plăcerea de a mă reîntoarce cu drag în platourile TVR1, la îndrăgitul show de televiziune ”O dată-n viață”, unde cu voie bună am cântat, am dansat pentru prima oară în cadrul unei emisiuni TV. În urma acestor experiențe am primit o multitudine de mesaje pozitive de la telespectatori, lucru care mă bucură și mă încânta de fiecare dată.

-Ce planuri de viitor ai? Vei urma o carieră profesionistă în domeniul cultural-artistic sau va rămâne muzica o pasiune?

-Pentru a merge în direcția potrivită și pentru a parcurge un drum cu pași corecți, consider că este nevoie de foarte multă implicare, muncă  seriozitate, iar școala, facultatea sunt esențiale pentru o reușită de succes. Îmi doresc să continui studiile la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” când, pentru o perioadă, va trebui să mă despart, pe parcursul studiilor, de locul natal, dar visul meu e să mă reîntorc acasă, la Botoșani, și să împărtășesc cu noile generații cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studiu.

(Chestionar realizat de revista Țara de Sus)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie într-o localitate din Botoșani: O femeie de 82 de ani a murit în urma unui incendiu care i-a cuprins locuința! (foto)

astăzi, 08:24

Când au ajuns pompierii, casa și o anexă ardeau în totalitate. Întrucât existau informații că proprietara ar putea să fie în interior, echipajele au început im...

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....