BRANDUŞA ZĂIŢA SILVESTRU - Păpuşăreasa magică!

Brandusa Zaita Silvestru a scris istorie in teatrul de papusi si marionete romanesc, reprezentand pentru multe generatii de actori o culme a artei, nu putini dintre cei care s-au hranit din harul sau numind-o Papusareasa Magica.   

Nascuta pe 8 iulie 1933, la Botosani, este considerata Maestra a artei papusaresti din Romania, Brandusa Silvestru fiind prima detinatoare a unui premiu UNITER in acest domeniu. "Se joaca" cu papusile de la 15 ani. Este fondatoare a Teatrului Tandarica din Bucuresti, unde a activat din 1950 pana in anul 1997.
 
A fost sotia scriitorului Valentin Silvestru, alaturi de care a petrecut ani minunati pana in 1996, cand omul de litere si de teatru, cel care a infiintat Festivalul de umor "Constantin Tanase" de la Vaslui, a trecut in lumea de dincolo.
 
"Valentin Silvestru avea o intuitie de a sti cine va face cariera, cine n-o sa reuseasca in aceasta cariera si noi am avut totdeauna niste discutii aprige pe astfel de teme. Mergeam la spectacole si zicea: il vezi pe asta? O sa ajunga mare actor. Si asa era. El avea mereu dreptate", povestea in 2009 sotia scriitorului, la un moment inchinat lui Valentin Silvestru la Vaslui.
 
Brandusa Silvestru a absolvit in 1960 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, sectia Actorie. Pe langa cei 47 de ani de teatru pe scena la Tandarica, Brandusa Silvestru a devenit, dupa 1990, si unul dintre cei mai recunoscuti dascali din Romania, activand ca profesor la UNATC, catedra Arta acorului manuitor de papusi si marionete.
 
A creat actori de prima scena, a descoperit si format talente, fiind extrem de inventiva si de o rigurozitate profesionala proverbiala, dar a dat nastere si unor personaje memorabile, de la "Elefantelul curios" la "Cenusareasa", de la "Puiul de gaina" la "Cotofana hoata", de la "Sanziana" la "Nevasta lui Don Cristobal".
 
A realizat zeci si zeci de turnee in tara si strainatate, ramanand pentru generatii si generatii de copii papusareasa magica, fiind in acelasi timp una dintre cele mai apreciate profesoare de la UNATC.
Brandusa Zaita Silvestru a jucat si in filme pentru copii, precum "Uimitoarele aventuri ale muschetarilor" (1987) - (voce), "Cucoana Chiriţa" (1986) – (voce), "Buna seara, Irina!" (1980) - Leni, sotia lui Valeriu.
 
 Interesant este ca in filmul "Uimitoarele aventuri ale muschetarilor", unde rolurile principale sunt detinute de Alexandru Arşinel (voce), Dem Rădulescu (voce), Alexandrina Halic (voce), in distributie regasim nu mai putin de trei botosaneni, si anume Brânduşa Zaiţa Silvestru (voce), Rodica Tapalaga (voce) si Mihai Mălaimare (voce).

A colaborat cu Radiodifuziunea Română, la emisiunea "Teatru la microfon" şi la Teatrul Radiofonic (1959 - 1985). A avut emisiunea "Povestiri pe degete" la Televiziunea Naţională (seriale cu păpuşi, 1958 - 1980). A scris piese şi scenarii pentru teatrul de păpuşi şi a publicat în ziare şi reviste de specialitate articole despre estetica teatrului de păpuşi.
 
A fost premiată în 1968 şi 1970 la Concursul Naţional de Dramaturgie, iar în 2001 a primit Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate la Festivalul Internaţional de Păpuşi de la Arad. A primit Diploma de Merit pentru întreaga activitate de profesor la UNATC (2002), Premiul de Excelenţă în teatrul de marionete şi păpuşi UNITER (2002) şi Premiul de Excelenţă în arta animaţiei acordat de UNIMA România şi Teatrul Ţăndărică (2003).
 
În decembrie 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.
 
Roluri in teatru:   
 
1950 - Gură cască de Evgheni Svart, Fetiţa
 1951 - Porumbelul Alb de Gabriel Teodorescu şi MIrcea Popescu, Făt Frumos
 1952 - Bibi Aisa de K.Snaider, Sufi
 1953 - Moş Gerilă de M. Surinova,1953, Daşa
 1954 - Artiştii pădurii de Nina Ghernet, 1954, Biberuţ
 1955 - Fraţii Liu de Alecu Popovici, Li
 1956 - 2-0 pentru noi de V. poliakov, vera
 1956 - Albă ca zăpada după Fraţii grimm,Trubadurul
 1957 - Micul Muck după W.hauff,Muck
 1958 - Ala Bala Portocala de Lucia bernasconi, măgăruşul
 1959 - Păcală de Brânduşa Zaiţa, păcală
 1961 - Doctorul Aumădoare de Vadim Korostaliov, Doctorul
 1962 - Cea mai frumoasă stea de Irina Opran, Tu
 1963 - Elefănţelul curios de Nina Cassian după Rudzard Kipling, Elefănţelul
 1963 - Drumul piperului  de Stefan Lenlisch
 1964 - Eu şi material moartă de Mircea Crişan
 1965 - Cele trei neveste ale lui Don Cristobal de Valentin Silvestru după Federico Garcia Lorca, Rosita,Belisa, Cocoliche
 1966 - Guliver în ţara păpuşilor de Josef Pehr şi Leo Spacil, Brânduşa
 1967 - Ileana Sânziana de Alecu Popovici şi Viniciu Gafiţa, prinţul Vald
 1967 - Papuciada de Camil Petrescu, Luţa
 1968 - Şoricelul şi păpuşa de Alecu Popovici, Şoricelul Zamfir
 1969 - Miul Cobiul de Nela Stroescu, Miul
 1969 - Cabaretissimo de Mircea Crişan
 1970 - O poveste cu cântec de Alecu Popovici, Fetiţa
 1971 - Peter Pan de gellu Naum după J.M.Barrie, Wendy
 1971 - Ninigra şi Aligru de Nina Cassian, Aligru
 1973 - Păpuşile cuceresc strada de Margareta Niculescu
 1973 - Copilul şi ciocârlia de Titel Constantinescu după nagy Shaker, Copilul
 1974 - Cununa soarelui de Nela Stroescu, Făt Frumos
 1974 - Sânziana şi Pepelea de Vasile Alecsandri, Sânziana
 1976 - Pisica de una singură de Nina CAssian după Rudyard Kipling, Pisica
 1976 - Râsul unei nopţi de vară de Margareta Niculescu
 1977 - Fraţii Criş de Alexandru Mitru, Crişul Alb
 1979 - Pescarul şi norocul după Anton Pann, Nevasta
  

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

Monday, 20 January 2025

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Monday, 20 January 2025

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

Monday, 20 January 2025

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...