OCTAVIAN GROZA, un botoșănean de cinste, la el acasă!

OCTAVIAN GROZA, un botoșănean de cinste, la el acasă!

OCTAVIAN_GROZA

Este profesor universitar, directorul Centrului de Cercetare al Facultatii de Geografie-Geologie din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi, cu un doctorat sustinut la Universitatea Sorbona, din Paris.   

Pe 20 iulie 2013, Octavian Groza a fost distins cu titlul de Cetatean de Onoare al comunei Dangeni, in cadrul manifestarii "Colocvii dânginene", de aceeasi cinste bucurandu-se si regizorul artistic al Teatrului Mihai Eminescu Botosani, Constantin Adam.   

Octavian Groza s-a nascut pe 2 septembrie 1963, in comuna Dangeni, judetul Botosani. Numele sau si-a pus amprenta pe formarea profesionala a zeci de generatii de geografi, dar de o importanta majora sunt si cercetarile sale in domeniul geografiei umane si dezvoltarii regionale.  

A absolvit Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie, specializarea Geografie, din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi, iar in 1993 a obtinut diploma de Studii aprofundate la Universitatea Sorbona, din Paris, unde, in 1999, sustine si doctoratul.   

In 2000-2001 urmeaza studii postdoctorale la New Europe College Bucuresti.  

Pana in 1990 activeaza la Scoala nr.4 din Pascani, judetul Iasi, ca profesor, iar din 1990 pana in 1994 sustine activitate didactica si de cercetare in domeniul geografiei umane la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iasi, Facultatea de Geografie-Geologie, Catedra de Geografie, ca asistent, si ca lector pana in anul 2000, urmand apoi gradul universitar de conferentiar si, din 2004, pe cel de profesor.  

Din anul 2005 indeplineste si functia de Director Centru Cercetare la aceeasi facultate, desfasurand activitate de cercetare in domeniul geografiei umane si dezvoltarii regionale.   

A publicat carti de specialitate, articole, studii în reviste de circulatie internationala, articole, studii în volumele unor manifestari internationale, studii în reviste de circulatie internationala, articole, studii în volumele unor manifestari internationale:  

Groza, Octavian; Muntele, Ionel – Geografie umana generala, Universitas, Iasi, 2005   Groza, Octavian; Turcanasu, George; Rusu, Alexandru – Geografie economica mondiala, Universitas, Iasi, 2005  

Groza, Octavian; Istrate, Marinela; Capitan, Radu – Geografia industriei, Universitas, Iasi, 2005  

Groza, Octavian, Capitan, Radu, Istrate, Marinela, – Geografia industriei, Ed. Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2004   Apetrei, Mihai; Grasland, Claude;

Groza, Octavian – Elemente de Statistica geografica, IDD, Facultatea de Educatie Fizica si Sport, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, 2004  

Groza, Octavian; Turcanasu George – Geografie economica mondiala, IDD-ISE, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, 2003  

Groza, Octavian – Modele si metode cantitative în geografia umana, curs master pe CD-ROM, Departamentul de geografie, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, 2003-2005  

Groza, Octavian – Geografia industriei, Ed. Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2000  

Octavian Groza este membru in numeroase asociatii profesionale,  printre care Asociatia Profesionala a Geografilor din România, membru în comitetul stiintific al revistei Journal of Urban and Regional Analysis, membru în Consiliul Stiintific al Institut de la Montagne - Club des Chambre de Commerce et d`industrie Montagne d`Europe. De asemenea, este membru în Consiliul Stiintific al AUF – Agence Universitaire de la Francophonie, în comitetul stiintific al revistei Géocarrefour (Lyon), membru ARCHES – Association Roumaine des Chercheurs Francophones en Sciences Humaines (Bucuresti), membru AFELBAK - Association française d’études sur les Balkans (Paris), membru în comitetul stiintific al revistei ARCHES (Revista Internationala de Stiinte Umane editata de Association Roumaine des Chercheurs Francophones en Sciences Humaines (Bucuresti), membru corespondent în comitetul de redactie al revistei L`Espace géographique (Montpellier-Paris),  dar si membru al Societatii Române de Geografie.  

A urmat o serie de specializari si calificari, în cadrul centrului (Bio)-Géophile –ENS Fontenay aux Roses-Saint Cloud/ENS-LSH Lyon si al Equipe P.A.R.I.S. (1993-2009) sau la IFRESI (Institut Fédératif des Recherches sur les Economies et les Sociétés Industrielles) din Lille (februarie 1995).  

De asemenea, a urmat cursuri de specializare la Institut de Géographie de l’Université de Lausanne, Maison des Sciences de l`Homme Paris, în cadrul Centrului de cercetare al Université de Nice, în cadrul UMR Géographie-Cités.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
352

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
494

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
612

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...