ADRIAN NECULAU: "Pamantul acesta sterp si conditiile vitrege au zamislit identitati efervescente!"

ADRIAN NECULAU: "Pamantul acesta sterp si conditiile vitrege au zamislit identitati efervescente!"

 ADRIAN NECULAU  

Adrian Neculau s-a nascut pe 30 august 1938, in Ungureni, judetul Botosani. Este psiholog, profesor universitar, initiator de scoala in psihologia sociala, fost prorector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", in perioada 1993-2000.

A urmat scoala generala in comuna Ungureni, apoi Liceul "A.T. Laurian" din Botosani, promotia 1956.

Este licentiat al sectiei de Pedagogie, Limba si Literatura Romana a Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi, promotia 1962. Isi sustine in 1974 doctoratul, cu tema Liderii in dinamica grupurilor. Intreaga cariera didactica o desfasoara la Catedra de Psihologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde a obtinut titlul de profesor in 1990.

Dupa 1989, s-a dedicat constructiei institutionale (Catedra de psihologie, Laboratorul de psihologie sociala), formarii noilor generatii de psihologi si stabilirii unor contacte de parteneriat cu laboratoare si personalitati ale psihologiei sociale din Europa.

A devenit membru si membru fondator al unor asociatii profesionale europene de profil (L’Observatoire Européen des Représentations Sociales; European Association of Experimental Social Psychology; Association pour la Diffusion de la Recherche Internationales en Psychologie Sociale; Centre International de Recherche, Formation et Intervention Psychosociologique), membru in comitetele de redactie ale unor reviste internationale prestigioase (Cahiers internationaux de psychologie sociale; Revue de Psychothérapie Psychanalytique de Groupe; Psychologie et Société Nouvelle Revue de psychosociologie), a coordonat proiecte europene, avand ca partenere laboratoare de psihologie din mai multe tari, a organizat simpozioane si congrese internationale la Iasi.

Este membru in comitetul executiv al consortiului European PhD on Social Representations and Communication and So.Re.Com.THEmatic NETwork, Università degli studi di Roma "La Sapienza", care organizeaza doctoratul european in psihologie sociala. A creat doua colectii de psihologie la Editura Polirom, cele mai semnificative din Romania.

Revista Psihologia sociala este cunoscuta si sustinuta de specialisti din peste zece tari. Este printre cei mai activi psihosociologi din Europa de Est.

A creat o scoala romaneasca in psihologia sociala, initiind cercetari in domeniul reprezentarii sociale a saraciei, puterii, minoritatilor. A publicat mai multe studii si monografii, a coordonat volume colective in care sunt analizate efectele psihosociale ale comunismului si tranzitiei.

 

Adrian Neculau si-a manifestat disponibilitatea de a contribui la demersurile noastre de a aduce la cunostinta cititorilor Stiri.Botosani.ro informatii despre oameni, locuri, fapte menite sa intregeasca imaginea despre Botosaniul trecut si prezent, oferindu-se spre publicare un material extrem de interesant semnat de Domnia-sa:


Valea Jijiei: identitati efervescente


Impreuna cu citiva "jijieni" (universitari, scriitori, artisti), am initiat un grup care-si propune sa reuneasca insemnari personale ale celor care s-au nascut pe Jijia si si-au impletit afirmarea cu revenirea continua pe aceste locuri. Cei care cred ca au ceva de spus sint incurajati sa ne contacteze.

Cuvintul identitate alaturat celui de persoana evoca unitatea, permanenta, continuitatea, coerenta interna, situatia insului, puterea recunoscuta, articularea sinelui cu lumea. Gindul ne duce la ideea de similitudine, dar si la cea de diferenta, distinctie, exceptie, raritate, intr-un bazin de caracteristici comune. Nu e numai potenta individuala, ci si produs social, rezultat al asimilarii valorilor venite din comunitate, solidarizarea cu grupul de apartenenta care impregneaza si-l incorporeaza pe fiecare individ din mediul dat. De la individual la colectiv, de la singularitate la alteritate. Dar si auto-transformare, traversarea unor experiente de viata, interactiunea cu contextul (social, economic, cultural), implantarea individului in teritoriul germinativ; o dinamica personala rezultind din dialogul cu lumea, o munca de construire a unui spatiu simbolic, reunind imaginea de sine si de altii intr-o interpretare proprie.

O existenta "obiectiva" (juridica, sociala si psihica), dar si autoperceptia acestei situatii, subiectivitatea; sentimentul apartinerii in coliziune cu ideea de efemeritate si vulnerabilitate. Asimilarea contextului cultural si normelor sale, dar si contributie la re-construirea spatiului social si cultural. Permanenta si schimbare, adica tendinta de depasire a standardelor spatiului generator, evadare; identitate mostenita si invatata, dar si identitatea dorita, strategie identitara, un proiect de  iesire din conditia prezenta sau predestinata.

Cind am formulat sintagma identitati efervescente m-am gindit la strategiile urmate de diferiti proprietari ai unei identitati mostenite, adesea balizata de traditii, norme de grup si cutume comunitare, care incearca sa  se elibereze de conditia primita, sa-si schimbe destinul, sa se auto-construiasca in alte coordonate.

Am in minte persoane provenind din locuri izolate, din sate uitate care si-au valorizat pasiunea pentru cunoastere, creatie si inovatie. Oameni pentru care emotia descoperirii a devenit stare de spirit, febra a cautarii, acid degajind aurul din suflet si minte.

Personalitati care si-au impletit implinirea profesionala cu munca in folosul comunitatii din care au plecat, raspindind fiorul pasiunii lor printre cei din jur.

De numele lui Mihai Ciuca (1883-1969), nascut la Saveni, - medic, bacteriolog, membru al Academiei - este legata eradicarea malariei, altadata endemica pe teritoriul Romaniei. El a devenit unul dintre cei mai respectati experti internationali in combaterea paludismului. Cercetarile sale asupra holerei, tifosului exantematic, difteriei, scarlatinei, tuberculozei, colibacilozelelor i-au adus faima de organizator al luptei impotriva maladiilor infectioase in lume.

Preotul Dumitru Furtuna (1890-1965) - carturar, etnograf, istoriograf, folclorist - s-a nascut la Manastireni, la citiva kilometri de Jijia, cindva centrul comunei din care faceau parte mai multe sate de pe ambele maluri ale Jijiei. In 1923 a infiintat Seminarul  teologic din Dorohoi, al carui  director a fost pina in 1932. Ajuta elevii silitori si lipsiti de mijloace, pe unii ii adapostea  in casa parohiala, le stimula activitatea creatoare si era entuziasmat cind descoperea talente literare sau artistice. A fost unul dintre principalii folcloristi ai tarii, a cules si publicat povesti, povestiri, snoave si legende, balade; lucrarea "Izvodiri din batrini" a fost premiata de Academie in 1939. A editat revista  de literatura si arta populara "Tudor Pamfile" stimulind activitatea folcloristilor de pe intreg cuprinsul tarii, publicind texte despre datine, plugusoare, oratii, vorbe de duh, povestiri, legende, cintece batrinesti, colinde, povesti, glume, ghicitori, texte ale literaturii populare, scrisori.

Eugen D. Neculau (1900-1974) este cunoscut ca intemeietorul Universitatii Populare de la Ungureni, o institutie unica ce a functionat intre cele doua razboaie. "Universitatea" era o scoala tirzie  pentru sateni, pentru educatia adultilor rurali, incercind sa combata saracia, analfabetismul, bolile sociale si alcoolismul prin metode educative si cultura. A antrenat un corp de devotati, recrutati dintre oamenii locului (invatatori, preoti, medici, sateni) si a utilizat o "tehnica noua" in educatia adultilor, urmarind sa obtina increderea beneficiarilor: educatie prin implicare si "climat afectiv". A fost initiativa unui om al satului care putea face o stralucita cariera universitara, dar a preferat sa-si dedice viata ridicarii satului natal.
Sustinuta de personalitati ale culturii si stiintei romanesti, ca Mihail Sadoveanu, Simion Mehedinti, Apostol Culea, Dumitru Furtuna, Tiberiu Crudu si altii, Universitatea de la Ungureni a devenit obiect al atentiei cercetatorilor, model de cercetare-actiune, experiment social-pedagogic, moment de referinta in miscarea culturala interbelica.

De pe Jijia, din Liveni, sat al comunei Vorniceni, s-a ridicat George Enescu (1881-1955), compozitor, violonist, pianist, dirijor si pedagog, unul dintre cei mai importanti muzicieni de la sfirsitul secolului al XIX-lea si din prima jumatate a secolului XX, al carui nume il poarta cel mai important festival de muzica din Romania. A dovedit talent muzical inca din frageda copilarie, cunoscind chiar de atunci folclorul, prin intermediul tarafurilor populare din zona.
Valea Jijiei a fost si este inca considerata un spatiu social-istoric si demografic caracterizat prin izolare (sau numai departare de Centru!?), saracie, inapoiere. Aceste locuri n-au cunoscut efervescenta economica unor zone de dezvoltare rapida, desi linia ferata Iasi-Dorohoi a unit localitatile de pe Jijia inca din 1896.

Cimpia Moldovei, cum e denumita Valea Jijiei de catre geografi, a fost cindva mare producatoare de griu dur, exportat in Italia. Agricultura practicata aici, fara irigatii, a fost insa mai mult de subzistenta.

Desi fara o istorie mare, fara localitati importante (desigur, daca nu consideram Iasiul si Dorohoiul orase legate de Jijia) sau locuri istorice foarte cunoscute, Valea Jijiei este legata de unele evenimente, personalitati, infaptuiri care o singularizeaza. Stiind mai bine zona Ungureni, eu pot aduce marturii ca descoperirile arheologice de la Mindresti, Universitatea Populara de la Ungureni sau viata la curtile din Tautesti-Borzesti, un conac in care boierii luminati din familia Romano au animat o viata social-culturala semnificativa. Dar, pe linga aceasta istorie, viata in localitatile de pe Jijia a produs destine personale, evolutii semnificative, realizari deosebite, ca cele infatisate mai sus.

Daca ne gindim ca cei din acest colt de tara s-au nascut intr-un spatiu social care nu oferea premisele articularii la modernitate, constatam ca pamintul acesta sterp si conditiile vitrege au zamislit identitati efervescente.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Schimbări în documentele de identitate ale românilor, începând din acest an!

astăzi, 10:15

Viza de flotant este un document important pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă locație decât cea de domiciliu. În 2025, procesul de obținere a vizei rămâne...

30 de evenimente, 100 de invitați și 2500 de participanți la cea mai amplă ediție a Zilelor Eminescu de până acum! (foto)

astăzi, 09:15

Festivalul a oferit publicului botoșănean o agendă variată, cu peste treizeci de evenimente pentru mai multe categorii de public: conferințe, dezbateri, ateliere, lecturi în licee, lecturi ...

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea: Programul filmelor!

astăzi, 08:30

Dar atunci când îl întâlnește pe Bird (Franz Rogowski), bărbatul misterios cu un aer jucăuș, viața ei este pentru totdeauna schimbată. „Întotdeauna caut po...