La multi ani, DANIEL BADALE!

La multi ani, DANIEL BADALE!

 Daniel Badale, alaturi de Ion Caramitru, pe scena Teatrului National  

Un rol pentru o viata intreaga: acela de Actor, singurul care ii daruieste omului Daniel Badale implinirea si conturarea unui destin ce se anuntase inca din tinerete a fi unul de exceptie!

Nascut in 15 august 1969, in Trusestii Botosanilor, Daniel Badale a deprins tainele actoriei de la unul dintre cei mai mari, mai buni si mai carismatici artisti ai Romaniei, regretatul Dem Radulescu, fata de care botosaneanul a avut dintotdeauna un pios respect si un dor nespus.

Din 1994, cand a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti, Daniel Badale a urmat un curs firesc, aparent calm, insa cu grija construit, pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani, a Teatrului de papusi Vasilache Botosani.

Boem sau doar detasat de politicile caragialesti, actorul botosanean si-a daruit siesi sansa dupa care tanjeste fiecare artist: Capitala si marea sa Scena!

Din 2006, Daniel Badale joaca pe scena Nationalului bucurestean, facand roluri memorabile, in regia Catalinei Buzoianu, a lui Alexandru Tocilescu, dupa ce, pe scena din Botosani, a lucrat exceptional cu Ion Sapdaru, alaturi de care a si jucat, in 2006, in filmul A fost sau n-a fost, al lui Cornel Porumboiu.

Unul dintre cei care i-au indrumat pasii spre Capitala teatrului romanesc a fost actorul Ion Caramitru. Si nu a regretat. De altfel, Caramitru rememoreaza emotionant momentul in care se pare ca i-a schimbat destinul actoricesc lui Daniel Badale. La sfarsitul studentiei, pe cand avea doar 21 de ani, Ion Caramitru a interpretat pentru prima data Hamlet, un rol in care facusera deja istorie Valer Valentineanu, George Vraca si George Calboreanu, primul dintre ei fiind considerat si cel mai bun Hamlet al epocii. "Eram student. La iesirea actorilor, ma astepta un batranel care mi-a spus: Tinere, te-am urmarit, ai facut un lucru extraordinar in Hamlet. A insemnat enorm pentru mine", a spus Caramitru in emisiunea Profesionistii, de la TVR1, realizata de Eugenia Voda. Batranelul era marele Valer Valentineanu, considerat cel mai autentic Hamlet al romanilor. "A asteptat Ion Caramitru pe cineva la iesirea actorilor?", a intrebat Eugenia Voda pe cel care, in 1985, cucerea lumea cu un Hamlet in regia lui Alexandru Tocilescu, rol care l-a propulsat in Top Hamlet, un clasament mondial al artistilor care au dat viata printului Danemarcei, Caramitru figurand intre primii cinci actori. "Multi ani dupa intamplarea cu Valentineanu, dupa un spectacol "Ivan Turbinca" al Teatrului din Botosani pe scena Teatrului National, in 2006, l-am asteptat la iesirea actorilor pe Daniel Badale. I-am spus: Mi-a placut foarte mult cum ai jucat, iti propun sa vii actor la Teatrul National. Badale este astazi actor la Teatrul National si face o cariera stralucita. Ca odata, Valentineanu, numai ca el nu avea atunci ce sa imi ofere", a raspuns actorul Ion Caramitru, director al Teatrului National Bucuresti.

Vlad Ivanov, Daniel Badale, Dana Tapalaga, Carmen Ungureanu sunt patru actori care, alaturi de Dan Puric, au scris o pagina in istoria teatrului botosanean inca din vremea in care niciunul dintre cei patru nu era inca actor profesionist.

Actrita Dana Tapalaga isi aminteste emotiile inceputului: "Prima experienta in teatru.... Cea mai intensa a fost pregatirea spectacolului "Secvente", alaturi de prietenii mei Carmen Ungureanu, Vlad Ivanov si Daniel Badale… Sub bagheta magica a lui Dan Puric am lucrat intens cateva luni. Dan ne-a crescut si ne-a format ca viitori artisti. Am fost o norocoasa, spre deosebire de alti tineri din zilele noastre".

Si Vlad Ivanov puncteaza remarcabil anii de la Botosani, ani ce au stat la baza unor cariere extraordinare in teatru si film. Este vorba despre cariera inceputa la Scoala Populara de Arta din Botosani, inainte de 1989. Ani in care l-a gasit ratacit, deloc intamplator, in acest mic orasel, pe Dan Puric. Li s-au alaturat Daniel Badale, Carmen Ungureanu si au completat reteta cu doza de nebunie de care erau cu totii capabili. "L-am cunoscut pe Dan Puric in clipa in care eu eram in Botosani si frecventam Scoala Populara de Arta. Era inainte de 1989, iar el venise ca actor stagiar. Cochetam cu pantomima, eu si inca doi colegi, si l-am rugat sa vada niste numere de-ale noastre. A fost foarte incantat si s-a bucurat ca poate face o trupa pe care s-o conduca. Cu aceasta trupa am ajuns in Bucuresti si, practic, toti din trupa de pantomima suntem acum actori. E vorba de Daniel Badale, de Carmen Ungureanu si Dana Tapalaga", povesteste Ivanov.

Daniel Badale a facut roluri dupa chipul si asemanarea sa, fie ca acestea au fost de comedie, drama sau in spectacole pentru copii.

El insusi un personaj al urbei de la capatul acestei Romanii postdecembriste, intr-un postcomunism colorat, Badale a dat stralucire fiecarui rol, chiar si atunci cand s-a jucat pe sine!

Stiri Botosani ii ureaza lui Daniel Badale LA MULTI ANI, multa sanatate, si Dumnezeu sa ii indrume fiecare pas pe care il face pe scandura mai aspra sau mai lina a Teatrului romanesc!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
179

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
168

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
118

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...