Termenul numărul şapte: trei arhitecţi chemaţi la bară pentru a explica autorizările pentru construcţia casei socrului lui Florin Ţurcanu
BOTOSANI

Marţi a avut loc un nou termen, al şaptelea, în procesul în care Florin Ţurcanu şi socrul său, Aristomel Anuşca, sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie, respectiv complicitate la acestea.

Termenul numărul şapte: trei arhitecţi chemaţi la bară pentru a explica autorizările pentru construcţia casei socrului lui Florin Ţurcanu

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

La acest termen, instanţa i-a audiat pe arhitectul Mihai Tulbure, cel care s-a ocupat de documentaţia necesară trecerii suprafeţei de teren pe care a fost construită casa lui Aristomel Anuşca din cartierul Lebăda, Constantin Ilisei, fostul arhitect şef al judeţului, care a intermediat contractul dintre Tulbure şi Anuşca, precum şi Dan Sandu, arhitectul şef al municipiului Botoşani, care a verificat documentaţia ce ulterior a fost aprobată de Consiliul Municipal. Audiat a fost însă şi Andrei Leonte, apropiat al fostului şef al judeţului, îndeplinind inclusiv funcţii de conducere în cadrul societăţii ce opera abatorul de la Dracşani al familiei Ţurcanu.

Mihai Tulbure a povestit că în vara lui 2013 a fost abordat de fostul consilier al lui Florin Ţurcanu, Lucian Diac- Milatinovici, care s-a recomandat ca reprezentându-l pe Aristomel Anuşca, pentru a încheia un contract de întocmire a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) , de trecere din extravilan în intravilan a unei parcele de teren de pe Aleea Pajiştei, situată în vecinătatea unui alt teren pentru care se întocmise anterior, în 2008, un PUZ similar, "beneficiari urmând a fi Anuşca, Dănilă şi Slavic, dacă îmi aduc aminte bine", spune Mihai Tulbure.

"I-am comunicat lui Diac că am nevoie de ridicarea topografică avizată de OCPI şi că beneficiarul urma să obţină avizele cu excepţia celui de mediu care cade în sarcina proiectantului. Ştiu că mi s-au prezentat actele necesare, eu am elaborat documentaţia ce era necesară pentru avizare în Consiliul Local. Cred că avizul de mediu l-am început la începutul lui 2014 şi tot în aceeaşi perioadă am obţinut şi certificatul de urbanism", adaugă proiectantul.

Mihai Tulbure a şi vizitat terenul respectiv, însă din mersul maşinii şi nu a apucat să vadă cu exactitate dacă pe teren era ridicată deja o construcţie, dar spune că a văzut câţiva muncitori, despre care nu a putut preciza dacă făceau lucrări agricole sau dacă aceștia construiau ceva. Mai mult, spune proiectantul, după aprobarea PUZ-ului, spre sfârşitul anului 2014, Lucian Diac l-a contactat din nou pe Mihai Tulbure, solicitându-i să întocmească documentaţia pentru autorizarea ridicării unei construcţii, însă a refuzat deoarece pe teren era deja edificată o construcţie.

"Am refuzat elegant să întocmesc documentaţia pentru că nu era legal să fac acest lucru mai ales că am constatat că acea construcţie nu respecta nişte distanţe pe care eu le-am prevăzut în PUZ, fiind vorba de o percepţie de-a mea, nu am făcut măsurători", a explicat Mihai Tulbure.

Acesta a mai precizat că a lucrat exclusiv cu Lucian Diac, acesta acţionând ca reprezentant al lui Anuşcă, în contextul în care se ştia că Aristomel Anuşca este socrul lui Florin Ţurcanu. De altfel, tot Lucian Diac a fost cel care a şi achitat în numerar valoarea proiectului, de 2.000 de lei.

Numele lui Lucian Diac apare şi în celelalte două mărturii, ale lui Constantin Ilisei şi a lui Dan Sandu. Ilisei a povestit că tot consilierul lui Florin Ţurcanu i-a cerut să-i recomande un proiectant pentru întocmirea unei documentaţii PUZ. "Eu cunoşteam proiectanţi şi l-am îndreptat către domnul Tulbure. Nu-mi aduc aminte cum am făcut această legătură, cred că l-am sunat eu pe domnul Tulbure. Reţin că solicitarea era în beneficiul unei rude a lui Florin Ţurcanu, ulterior am aflat că era pentru domnul Anuşca. Documentaţia a fost prezentată în comisia de urbanism a Consiliului Judeţean, unde a primit avuz favorabil de legalitate. Când l-am sunat pe Mihai Tulbure, i-am spus cine va veni la el şi că acea persoană vine din partea lui Florin Ţurcanu", a mărturisit Constantin Ilisei.

Şi tot Lucian Diac a fost cel care a dus la arhitectul şef al municipiului, Dan Sandu, cererea a cărei finalitate era întocmirea unui PUZ. Numai că Dan Sandu spune că nu a fost impresionat de vizita primită. "Eu nu am considerat această cerere deosebită, în condiţiile în care zona respectivă oricum era avută în vedere pentru un PUZ ce urma să se realizeze, trecerea din extravilan în intravilan fiind o chestiune de viitor apropiat. Singura chestiune pusă în discuţie a fost cea a preluării din terenurile proprietate a unor suprafeţe care să întregească drumul de acces, aşa cum prevăd normele", a declarat Dan Sandu.

Altfel spus, Lucian Diac a fost cel care, uzând de poziţia de consilier al şefului Consiliului Judeţean, a reuşit să rezolve problema PUZ-ului pentru care vecinii de parcelă ai lui Aristomel Anuşca luptau de ani de zile.

Declaraţia dată de Andrei Leonte a avut legătură cu o filă CEC pe care societatea Florea Carn a eliberat-o societăţii lui Marcel Bîrsan. Tânărul a povestit că în perioada 2013- 2014 a fost angajat în funcţia de asistent manager la Florea Carn şi printre altele se ocupa şi de relaţia cu băncile.

"Într-o perioadă în care la conducerea firmei s-a aflat Florin Ţurcanu, eu am primit dispoziţie de la acesta să girez fila CEC pe care mi-a remis-o pentru o datorie ce o avea firma Valmar 05 Berca către SC Cornell's Floor, creanţa pe care am plătit-o reprezentând o datorie mai veche de un an- doi. L-am contactat pe reprezentantul firmei, Bîrsan Marcel, şi i-am spus că voi achita datoria. Aceasta reprezenta contravaloarea a 12 metri cubi de ciment, livrată de Conrell's Floor. M-am întâlnit cu Bîrsan Vasile în curtea firmei acestuia, undeva pe Şoseaua Iaşului, şi i-am dat documentul bancar", a declarat Andrei Leonte, subliniind că în aceeaşi zi a girat alte cinci file CEC pentru alte firme.

Procurorul DNA l-a întrebat pe tânăr dacă ştia unde locuieşte Florin Ţurcanu, iar acesta a răspuns că o perioadă familia Ţurcanu a locuit în chirie la un bloc de pe strada Ştefan Luchian şi apoi în casa socrului, din Aleea Pajiştei. "Se zvonea că această casă ar fi fost construită de Cornell's Floor", a completat Andrei Leonte.

Următorul termen al procesului va avea loc peste două săptămâni, judecătorul de caz luând decizia de a acorda termene rapide din cauza multitudinii de martori ce trebuie să depună mărturie în acest caz. Reamintim că la finalul acestui proces, instanţa trebuie să decidă dacă Florin Ţurcanu se face sau nu vinovat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşca- de complicitate la cele două infracţiuni.

 

Spune-ne opinia ta