Statul român obligat să plătească unor botoşăneni sute de mii de lei pentru deportarea bunicilor!

O familie din Botoşani a obligat statul român la plata unor despăgubiri de sute de mii de lei, însă se chinuie să le obţină, după ce hotărârea în baza căreia s-a decis acordarea compensaţiilor, a fost anulată. 

Statul român obligat să plătească unor botoşăneni sute de mii de lei pentru deportarea bunicilor!

În anul 2007, Constantin şi Ştefan Z. au beneficiat de o despăgubire de 479.247 de lei cu titlu de compensaţii pentru bunurile bunicilor materni ce o fost deportaţi din localitatea Troiţa. Decizia de despăgubire a fost dată de Comisia Judeţeană pentru aplicarea Legii nr 290/2003, în anul 2007.

Pentru că nu şi-au primit banii, au trecut la executarea silită a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În timpul executării silite, vicepreşedintele ANRP a adoptat o decizie în sensul reanalizării, cu propunerea de revocare, a hotărârii date în 2007. Astfel, Comisia pentru Aplicarea Legii 290/2003 a dat o nouă decizie, în 2017, prin care s-a respins cererea de despăgubire. 

Moştenitorii familiei deportate au deschis mai multe acţiuni în instanţă şi au obţinut o primă victorie în sensul în care instanţa a admis suspendarea executării celei de-a doua decizii a comisiei, ce le respingea dreptul la despăgubiri. Un alt dosar aflat pe rol priveşte anularea întregii decizii date în cursul anului trecut. 

"Referitor la  prevenirea unei pagube iminente, reține definiția  dată de art. 2 al. 1 lit. ș din Legea 554/2004 potrivit căreia paguba iminentă semnifică prejudiciul material viitor și previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcționării  unei autorități  publice sau a unui serviciu public. Instanța constată că și această condiție este îndeplinită prin aceea că punerea în executare silită a unei sume considerabile este de natură să afecteze grav patrimoniul  acestora. În aceste condiții, apreciază instanța  că singura modalitate în care s-ar putea preveni cauzarea unei pagube iminente în patrimoniul reclamanților, este suspendarea efectelor actului administrativ reprezentat de Hotărârea  dată de Comisia pentru Aplicarea Legii nr.290/2003 din cadrul Instituției Prefectului Județului Botoşani", se arată în decizia instanţei. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
14

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
35

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...

Olimpiada de Limba și literatura ucraineană maternă 2024 – etapa națională – se va desfășura începând de luni la Botoșani

astăzi, 09:05
28

În perioada 22-25 aprilie 2024, la Botoșani se va desfășura a XXX-a ediție a Olimpiadei naționale de limba și literatura ucraineană maternă – etapa națională, un eveniment de pre...