Societate cu activitate în judeţul Botoşani, în faţa judecătorilor pentru evaziune fiscală

Firma care anul trecut a asigurat deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Botoșani şi administratorul acesteia vor răspunde în faţa judecătorilor pentru evaziune fiscală şi obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Societate cu activitate în judeţul Botoşani, în faţa judecătorilor pentru evaziune fiscală

A participat la licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Botoşani, dar şi la cea privind colectarea gunoiului din judeţ, dar a ajuns în faţa judecătorilor pentru fapte de evaziune fiscală.

Procurorii DNA- Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a administratorului societăţii Florconstruct Suceava, Vasile Florea, pentru participație improprie la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene şi evaziune fiscală.

Mai mult, firma lui Vasile Florea - Florconstruct va fi trasă la răspundere pentru aceleaşi infracţiuni. În dosar va fi de asemenea judecat Vasilică Puşcasu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit rechizitoriului DNA, la data de 12 septembrie 2011, după o procedură de licitație deschisă, între primăria Municipiului Suceava și o asociere de firme, din care făcea parte și SC Florconstruct SRL Suceava, a fost încheiat un contract de lucrări, în valoare de 28.500.000 lei fără TVA, finanțat din fonduri nerambursabile având ca obiect "Reabilitare străzi, pod și pasaj, modernizarea parcuri și creare stații modulare de transport public în municipiul Suceava". Deși niciuna dintre firme nu a declarat anterior vreun subcontractant, lucru impus de Primăria Suceava, la data de 19 septembrie 2011, fără a informa liderul Asocierii, achizitorul sau autoritatea contractantă, reprezentanții SC Florconstruct SRL au încheiat și semnat un contract de prestări servicii cu societatea administrată de inculpatul Pușcașu Vasilică, în condițiile în care aceasta a fost înființată în luna martie 2011 și avea ca obiect principal de activitate "Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi, tutun".

În acest context, în derularea acestui contract, inculpatul Pușcașu Vasilică, acționând în conivență cu inculpatul Florea Vasile, a semnat mai multe situații de lucrări în baza cărora a emis facturi fiscale ce conțineau date nereale, cantități de lucrări incluse suplimentar, etc. Ulterior, inculpatul Florea Vasile, în baza acestor înscrisuri falsificate, a întocmit la rândul său documente ce conțineau date fictive care au fost acceptate și preluate ca atare de liderul asocierii cu ocazia întocmirii Centralizatoarelor situațiilor de plată. În baza acestor documente, reprezentanții acestei Asocieri, fără vinovăție, au întocmit facturi fiscale care au fost depuse la Primăria Suceava în vederea decontării, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Prin aceste demersuri, inculpații au cauzat un prejudiciu în cuantum total de 644.084,68 lei, din care 431121,22 lei prejudiciul material cauzat bugetului Uniunii Europene, 135.050,03 lei prejudiciul material cauzat bugetului Primăriei municipiului Suceava și 77.913,47 lei prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului. Totodată, prin folosirea în contabilitatea proprie a înscrisurilor falsificate care atestau efectuarea cheltuielilor fictive, puse la dispoziție de inculpatul Pușcașu Vasilică, inculpata SC Florconstruct SRL Suceava, prin administratorul inculpat Florea Vasile, și-a micșorat baza impozabilă cu privire la impozitul pe profit cu suma de 519.423,16 lei și a dedus nejustificat TVA în valoare de 124.661,52 lei. Acționând în acest mod, a fost creat un prejudiciul material bugetului consolidat al statului în cuantum total de 207.769,22 lei, (impozit pe profit -83.107,70 lei, iar TVA - 124.661,52 lei). Primăria municipiului Suceava s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 135.050,03 lei. De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă cu suma totală de 509.034,69 lei, la care se adaugă dobânda legală aferentă acestei sume până la data restituirii lor.

Prejudiciul material cauzat prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală a fost achitată integral de către inculpata SC Florconstruct SRL Suceava în cursul anului 2016. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

Spune-ne opinia ta