Percheziții la sediul unei firme de transport din Botoșani, procurorii au estimat un prejudiciu de 6.000.000 lei!

Administratorii firmei de transport din municipiul Botoșani au decontat peste 7000 de cupoane aparținând unor persoane decedate.

În cadrul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul acestei unități de parchet, efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, evaziune fiscală în forma evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în formă continuată și fals în declarații în formă continuată.

Activitatea infracțională cercetată constă în aceea că administratorii unei firme de transport din municipiul Botoșani au obținut, în perioada 2015-2019, de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin prezentarea de date false, decontarea unui număr de peste 7000 cupoane aparținând unor persoane decedate și a unui număr de peste 260.000 de cupoane pentru care nu erau emise legitimații de călătorie și nu a fost încasată diferența de tarif de 50% aferentă costului călătoriei.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 6.000.000 lei.

În această cauză, la data de 17 noiembrie 2023, după obținerea mandatelor emise de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani, organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au efectuat percheziții domiciliare la sediul respectivei firme de transport și la un punct de lucru al acesteia, ambele situate în municpiul Botoșani, ocazie cu care a fost ridicat un volum însemnat de înscrisuri cu valoare probatorie.

În cauză, cercetările continuă până la lămurirea tuturor elementelor de fapt necesare stabilirii răspunderii penale.

Această etapă procedurală, a efectuării urmăririi penale in rem, are rolul de a crea cadrul legal de administrare a probatoriului necesar soluționării legale și temeinice a cauzei, activitate care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...