Pedofilia: Ce abuzuri sexuale sunt pedepsite penal, de fapt

Pedofilia: Ce abuzuri sexuale sunt pedepsite penal, de fapt
Dacă veți căuta pedofilia în Codul penal, veți rămâne dezamăgiți: nu există o infracțiune cu numele acesta. Dar există alte infracțiuni sexuale în legătură cu minorii și sunt pedepsite, de la caz la caz, cu ani grei de închisoare, uneori cu amenda penală. Nu spunem că nu există ideea de pedofilie, ci că ea se referă la o problemă psihică, iar nu la o faptă pedepsită penal. Altfel spus, un pedofil nu ajunge neapărat un infractor.
 
Actul sexual cu un minor, violul comis asupra unui minor, agresiunea sexuală sau coruperea sexuală sunt infracțiunile din Codul penal care ne interesează, atunci când vorbim de fapte sexuale cu copii (sau de față cu aceștia), chestiune intens discutată zilele acestea în presă. Fiecare dintre aceste infracțiuni are un specific anume, adică se referă la anumite tipuri de fapte și fiecare are pedepse specifice în legea penală.
 
Violul se referă la acte/raporturi sexuale de orice fel, unde esențialul e că victima violului nu și-a dat consimțământul. Când victima e un copil, atunci pedeapsa e între cinci și 12 ani de închisoare și tenativa se pedepsește.
 
Actul sexual cu un minor este o altă infracțiune din Codul penal și, deși se referă la aceleași fapte ca la viol, aici nu mai vorbim de lipsa consimțământului. Pedeapsa e închisoarea de la unu la cinci ani, când minorul are între 13 și 15 ani. Dacă vorbim de un copil mai mic de 13 ani, pedeapsa e între doi și șapte ani de închisoare, iar pentru copiii între 15 și 18 ani avem o pedeapsă identică, dar nu toate faptele sunt pedepsite, ci numai cele care îndeplinesc anumite condiții (de pildă, minorul e membru de familie al adultului făptuitor).
 
O agresiune sexuală e o faptă ce nu poate fi încadrată ca viol, comisă tot prin constrângerea victimei, punerea în imposibilitate de a se apăra sau de a-și exprima voința ori profitând de această stare a victimei, potrivit Codului penal. Dacă victima e chiar un minor, atunci pedeapsa e de la trei la zece ani de închisoare. Evident, tentativa se pedepsește.
 
În fine, în Codul penal o să mai dăm și peste fapta de corupere sexuală a minorilor care se referă la fapte ce nu pot fi încadrate ca acte sexuale cu minori, dar care presupun acte sexuale "împotriva unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani, precum și determinarea minorului să suporte ori să efectueze un astfel de act".  Citeste complet pe Avocatnet.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...