Oficial: Se pregătește sistemul pilot de monitorizare a agresorilor prin brățări electronice

Oficial: Se pregătește sistemul pilot de monitorizare a agresorilor prin brățări electronice

Pentru a putea fi respectat termenul stabilit pentru introducerea monitorizării prin dispozitive electronice de supraveghere a agresorilor, respectiv 1 octombrie 2022, Guvernul a oficializat azi o hotărâre prin care sunt stabilite o serie de detalii tehnice și organizatorice privind funcționarea, în sistem pilot, a Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME). Monitorizarea electronică în sistem pilot se va aplica etapizat, în prima etapă, programată să înceapă anul acesta, fiind disponibilă doar în trei județe și în București, scrie Avocatnet.ro.

HG 1.025/2022 a apărut azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809/2022. Prin hotărâre sunt stabilite aspectele tehnice privind funcționarea, în sistem pilot, a SIME, începând din 1 octombrie 2022.

Monitorizarea electronică se va aplica, în sistem pilot, în cazul ordinelor de protecție simple, provizorii și europene. Apoi, monitorizarea se va aplica etapizat, după cum urmează:

  • prima etapă e în perioada 2022 - 2023: la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea;
  • a doua etapă e în anul 2024: la nivelul județelor de la punctul anterior, la care se adaugă județelele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
  • a treia etapă e în anul 2025: la nivelul județelor de la ambele puncte de mai sus, la care se adaugă județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Potrivit hotărârii, Poliția Română va trebui să cumpere, în funcție de etapele amintite, dispozitivele electronice de supraveghere necesare monitorizării.

Sistemul de monitorizare va avea, potrivit Legii 146/2021, două componente: un dispozitiv electronic ce se montează pe glezna persoanei supravegheate și unul ce i se pune la dispoziție persoanei protejate, care va genera alerte în cazul apropierii, sub distanța prestabilită, a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheată.

SIME este conceput astfel încât, în momentul declanșării unei alerte, să permită transmiterea în sistemul de național pentru apeluri de urgență a unor date de localizare, ce conțin atât poziția geografică și precizia localizării asociate dispozitivului electronic de supraveghere, cât și coordonatele temporale aferente fiecărei poziții geografice transmise.

Totodată, atât persoana supravegheată, cât și cea protejată vor avea obligația de a informa organul de supraveghere cu privire la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea în România.

„La intrarea în țară, persoana supravegheată este obligată să contacteze și să informeze, de îndată, organul de supraveghere, care stabilește locul sau unitatea de poliție la care aceasta este obligată să se prezinte în cel mai scurt timp în vederea montării dispozitivului electronic de supraveghere, după caz”, mai scrie în actul normativ. Dacă nu se achită de aceste obligații, persoanele supravegheate vor risca amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Noua hotărâre prevede, pentru realizarea activităţilor necesare de monitorizare electronică, și majorarea numărului maxim de posturi din Poliția Română cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5.637 de posturi de agenți de poliție.

Monitorizarea agresorilor prin brățări electronice ar fi trebuit să fie posibilă începând din martie 2022, dar termenul de aplicare a fost amânat până la 1 octombrie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
562

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
65

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
74

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...