Mii de botoșăneni și sute de mii de oameni din toată România, vor fi chemați să dea declarații pentru instrumentarea celui mai mare dosar penal din istoria României din ultimii 30 de ani.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că a preluat în vederea supravegherii urmăririi penale dosarul privind denunțul formulat de Biroul Electoral Central (B.E.C.) în cazul listelor de susținere a candidaților la alegerile prezidențiale.
BEC a sesizat parchetul în privința mai multor candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care, în urma verificărilor, instituția a constatat elemente de similitudine în semnăturile depuse de către aceștia.
Printre candidații vizați se numără Alexandru Cumpănașu, Miron Cozma, Bobby Păunescu, Ninel Peia sau Viorel Cataramă.
Fiecare a adus la BEC liste cu zeci de mii, unii au chiar câte 200.000 de semnături de susținere, care, conform BEC au “elemente de similitudine în semnături”, iar acum Parchetul ar trebui să cheme pentru declarații aproape 1 milion de români!
“Având în vedere complexitatea cauzei și amploarea cercetărilor ce urmează a fi efectuate, urmând a fi verificată veridicitatea semnăturilor unui număr foarte mare de persoane ce domiciliază în localități situate în mai multe județe, în cursul zilei de azi, 26 septembrie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat în vederea supravegherii urmăririi penale dosarul privind denunțul formulat de Biroul Electoral Central (B.E.C.) pentru alegerea Președintelui României cu privire la împrejurarea că, pe listele de susținători ale unor candidați, s-a constatat că un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000, prevăzut de art. 4 alin. 2, art. 27 alin. 2 lit c) din Legea nr. 370/2004“, se precizează într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, însă având în vedere că dosarul cuprinde un volum mare de documente, este preluat de Parchetul General.