Medic botoșănean acuzat de Fisc de mare evaziune: ar fi dosit 200.000 de lei

Medic botoșănean acuzat de Fisc de mare evaziune: ar fi dosit 200.000 de lei

Medicul Gabriel Oprișanu, fost manager al Institutului de Psihiatrie Socola între 2015 și 2020, a fost trimis în judecată de procurorii din Botoșani, fiind acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul stabilit de finanțiști fiind de peste 200.000 de lei. Medicul lucrează în prezent pe compartimentul ORL din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.

Dosarul a trecut de Camera preliminară, primul termen pentru judecata pe fond fiind stabilit pentru data de 15 septembrie.

Conform rechizitoriului datat 25 iunie 2021, Oprișanu, în prezent medic oftalmolog la Spitalul Judeţean Mavromati din Botoșani, este acuzat că, în calitate de administrator de fapt al SC C.O. CO SRL, a încălcat legea penală. Astfel, în perioada octombrie 2013 - decembrie 2014, Oprișanu a dispus înregistrarea în evidența contabilă a firmei de bonuri fiscale reprezentând achiziția unei cantități de 69.169,90 litri combustibil, în valoare totală de 324.405,42 lei, scrie publicația ReporterIS.ro.

Procurorii susțin că acestea au fost „achiziții nereale, cu intenția de a se sustrage de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, cauzând un prejudiciu în sumă de 129.762,17 lei, din care impozit pe profit în valoare de 51.904,87 lei și taxă pe valoare adăugată în sumă de 77.857,30 lei.”

De asemenea, Oprișanu mai este acuzat și de faptul că, în aprilie 2014, „a dispus înregistrarea în evidenţa contabilă, respectiv în contul contabil 6583 - cheltuieli cu cedarea mijloacelor fixe în contrapartida contului contabil 231 - imobilizări corporale în curs a sumei de 445.423,22 lei, fără a avea la bază operaţiuni reale.” Pentru această sumă nu există mențiuni referitoare la tipul de cheltuială şi nu sunt anexate facturi fiscale, bonuri fiscale, bonuri de consum, situații de lucrări care să justifice realitatea acestor cheltuieli, respectiv a investițiilor efectuate.

În aceste condiții, s-a majorat, în mod fals, valoarea cheltuielilor înregistrate şi, implicit, s-a produs diminuarea venitului impozabil, cauzându-se bugetului consolidat al Statului un prejudiciu în sumă de 71.267,72 lei reprezentând impozit pe profit.

În acest dosar, anchetatorii l-au mai avut în vizor pe Oprișanu și pentru infracțiunea de evidențiere, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, dar, în final, această cauză a fost clasată.

De asemenea, a mai fost clasată cercetarea față de suspecta C.C.C., angajată a lui Oprișanu, precum și o sesizare a ANAF pentru omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Mai multe detalii pot fi citite pe ReporterIS.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Județul Botoșani se mândrește cu una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din țară

Miercuri, 5 Octombrie 2022
199

În municipiul Botoșani se află una dintre cele mai moderne Unități de Primiri a Urgențelor din România. Reabilitarea și dotarea cu tehnologie modernă au costat peste 11 milioane de ...

În școli se vor înființa grupe de acomodare, destinate elevilor școlarizați anterior în străinătate, unde se vor preda și noțiuni de limbă română

Miercuri, 5 Octombrie 2022
59

Pentru a le facilita integrarea în sistemul de învățământ de la noi elevilor care au făcut școală, mai mulți ani, în străinătate, s-a stabilit, printr-o lege publicat...

Proiect legislativ depus la Senat privind introducerea uniformelor școlare în învățământul preuniversitar

Miercuri, 5 Octombrie 2022
59

AUR anunţă că a depus la Senat o propunere legislativă care modifică Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, prevăzându-se reint...