Șase persoane trimise în judecată în dosarul fabricării ilegale de țigări, cu ramificații în Botoșani

Șase persoane trimise în judecată în dosarul fabricării ilegale de țigări, cu ramificații în Botoșani

Șase cetățeni români și moldoveni au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt acuzați că ar fi constituit un grup infracțional specializat în producerea ilegală de țigarete.

Trei percheziții domiciliare au fost efectuate, pe 5 și 6 aprilie 2022, în județele Neamț și Botoșani, ele vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat.   

Membrii acestuia au înființat o fabrică de țigări și au achiziționat zeci de tone de tutun, pentru „producție“. Dacă nu intrau pe fir anchetatorii, afacerea ar fi adus un profit de circa 2 milioane de euro.   

„Grupul infracțional era specializat în producerea de bunuri accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat, (...) folosirea unei embleme și a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum și producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a induce în eroare pe ceilalți comercianți și pe beneficiari și contrafacerea unei mărci“, informa atunci un comunicat al Poliției Române de Frontieră.   

Cercetările au arătat că zece persoane au fost implicate în activitățile de confecționare a unor țigarete contrafăcute. În acest scop, suspecții au achiziționat, în cursul anului 2021, o fabrică pe care au instalat-o într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată în apropierea localității Humulești, județul Neamț.    Hală placată pentru a nu fi detectată de camerele cu termoviziune 

A urmat apoi cumpărarea a circa 20.000 de kilograme de tutun mărunțit, a unei mari cantități de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic, foițe de hârtie și filtre, intenția fiind de a fabrica 1.000.000 pachete de țigarete, fără a deține autorizație în acest sens.   

„Aceste pachete de țigarete puteau fi vândute pe piața neagră, la prima mână, cu suma totală de 2.000.000 de euro. Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de membrii grupării. De asemenea, pentru a nu putea fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcționează pe principiul termoviziunii membrii grupării au placat clădirea cu polistiren“, a mai transmis Poliția de Frontieră. 

 

Spune-ne opinia ta