Iohannis a promulgat noua lege a avocatilor: Comunicarile cu clientii nu vor ajunge la procurori

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, noua lege a avocatilor, adoptata de Parlament in octombrie.

Potrivit acesteia, procurorii nu vor putea ridica inscrisuri care contin comunicari intre avocati si clienti, in baza secretului profesional, dupa ce Curtea Constitutionala a respins o sesizare a Guvernului. Prevederile controversate, care acordau imunitate sporita avocatilor, au fost eliminate din lege.

Legea a fost adoptata de Parlament in octombrie, insa Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala la inceputul lunii noiembrie. La mijlocul lunii ianuarie, CCR a respins aceasta sesizare, iar legea a ajuns la presedintele Iohannis, care a promulgat-o.

Potrivit textului final, confidentialitatea comunicarilor dintre avocati si clienti este intarita prin articole care prevad ca se excepteaza de la masura ridicarii de inscrisuri si de la masura confiscarii inscrisurile care contin comunicari intre client si avocatul sau, precum si inscrisurile care contin consemnari efectuate de catre avocat cu privire la aspecte referitoare la apararea unui client.

In forma initiala a legii avocatilor, se prevedea ca secretul profesional trebuie asigurat, iar perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau sau ridicarea de inscrisuri si bunuri nu poate fi facuta decat de procuror, in baza unui mandat emis in conditiile legii.

Legea permite in continuare interceptarea conversatiilor avocatilor, in anumite conditii legale.

In Senat, s-a introdus initial un amendament potrivit caruia avocatii nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, interdictie care nu exista nici in forma veche a legii, insa deputatii au respins ideea. Mai mult, deputatii au eliminat si obligativitatea ca avocatii sa depuna declaratii pe propria raspundere cu privire la apartenenta la fosta Securitate.

Restul prevederilor controversate, care ofereau o asa-numita imunitate avocatilor, au fost eliminate de deputati.

A fost astfel eliminata conditia informarii avocatilor "de indata" despre interceptari, precum si conditia obligatorie de participare a decanului Baroului la efectuarea perchezitiilor.

Legea va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI