Procesul a fost deschis de Primăria TruÅŸeÅŸti împotriva lui Mihai Puruhniuc, fostul ÅŸef al administraÅ£iei publice locale, pentru recuperarea unei sume de 135.000 de lei.
Suma a fost imputată de Camera de Conturi după ce primăria a fost penalizată în urma unui proiect cu fonduri nerambursabile. Unitatea Administrativ Teritorială a încheiat, în anul 2008, un contract privind realizarea unui sistem de canalizare ÅŸi construcÅ£ia unei grădiniÅ£e. Termenul de execuÅ£ie a lucrărilor era de 36 de luni, însă nu a fost respectat ÅŸi conducerea primăriei de la acea vreme a încheiat un acord cu AgenÅ£ia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală ÅŸi Pescuit prin care accepta o penalizare de 2% din valoarea fondurilor nerambursabile pentru prelungirea cu trei luni a termenului până la finalizarea lucrărilor.
Auditorii de la Camera de Conturi au imputat, în anul 2012, banii plătiÅ£i drept penalizare ÅŸi au cerut ca instituÅ£ia să îi recupereze de la cei care se fac vinovaÅ£i.
Acest lucru nu a fost făcut ÅŸi la următorul control al Camerei de Conturi, în 2016, s-a constatat că măsura nu a fost îndeplinită. Abia în acest an instituÅ£ia s-a îndreptat împotriva fostului primar, însă în primă instanţă acÅ£iunea a fost respinsă pe motiv că faptele s-au prescris, însă sentinÅ£a a fost atacată.
Mihai Puruhniuc s-a apărat în instanţă ÅŸi a spus că din cauza firmelor care au participat la efectuarea proiectului ÅŸi execuÅ£iei lucrărilor au fost întârzieri ÅŸi s-a ajuns la penalităţi, iar penalizarea de 2% a fost asumată de Consiliul Local fiind ÅŸi o hotărâre în acest sens motivat de faptul că instituÅ£ia putea pierde întreaga finanÅ£are.
Actualul primar al comunei, Petru Ailenei, susÅ£ine că banii erau foarte importanÅ£i ca orice sumă în plus care ar putea veni la bugetul local.
"GândiÅ£i-vă că noi avem un cămin de bătrâni pe care trebuie să îl susÅ£inem financiar. Dăm în fiecare lună 30.000 de lei ÅŸi orice leu în plus ne-ar fi de ajutor", a declarat alesul local.