Cum au ajuns trei botoșăneni să tâlhărească un ieșean care vindea un Mercedes neînmatriculabil și ce pedepse au primit

Un botoșănean a plătit 1.000 de euro pentru o maÅŸină care a funcÅ£ionat doar două ore. Încercarea de a-ÅŸi recupera banii cheltuiÅ£i s-a soldat cu un eÅŸec, dar ÅŸi cu un dosar penal, pentru el ÅŸi doi apropiaÅ£i ai săi. A scăpat totuÅŸi de închisoare, pentru că nici judecătorilor nu le-a fost prea clar dacă fapta poate fi considerată o tâlhărie „clasică”.

Tudor M. deÅ£inea un Mercedes S Class 320, căruia îi fuseseră retrase plăcuÅ£ele de înmatriculare. De aceea, proprietarul ÅŸi-a lăsat câteva luni maÅŸina într-o parcare dezafectată din Alexandru cel Bun. În februarie anul trecut a postat un anunÅ£ de vânzare în care menÅ£iona că maÅŸina poate fi folosită pentru piese de schimb. Urmare a anunÅ£ului, Tudor M. a fost contactat de Gabriel Florea, care s-a arătat interesat de achiziÅ£ie. S-au întâlnit într-o seară, Florea venind însoÅ£it de Nicolae Zaicanu ÅŸi prietena acestuia, toÈ›i trei din judeÈ›ul BotoÈ™ani.

Proprietarul ÅŸi-a informat clientul că maÅŸina e destinată folosirii ca piese de schimb ÅŸi oricum nu se poate circula cu ea, chiar dacă mai era funcÅ£ională, întrucât nu avea plăcuÅ£e de înmatriculare. TotuÅŸi, Florea i-a umflat pneurile ÅŸi s-a urcat la volan, învârtindu-se prin parcare. I-a plăcut ÅŸi a cumpărat maÅŸina, dar nu pentru piese, ci pentru a circula cu ea. A scos din portbagajul maÅŸinii cu care venise două plăcuÅ£e de înmatriculare cu numere diferite, le-a montat ÅŸi, după ce i-a plătit lui Tudor M. 4.950 de lei, a plecat cu Mercedes-ul.

Noul proprietar nu s-a putut bucura însă mult timp de maÅŸină. După doar două ore, aceasta s-a oprit definitiv, în zona C.A. Rosetti. Åži-a chemat prietenii la faÅ£a locului, iar apoi ÅŸi pe Tudor M. Acesta a venit, iar Florea l-a rugat să îi restituie măcar 1.500 de lei din preÅ£ul maÅŸinii. Fostul proprietar nu avea la el decât 1.300 lei, dar au căzut de acord ÅŸi aÅŸa. Florea ÅŸi-a recuperat 1.300 lei, iar Tudor M., autoturismul.

Peste noapte însă, Florea s-a răzgândit. L-a sunat iar pe Tudor M., spunându-i că au de discutat. Acesta a refuzat, pentru că din punctul lui de vedere tranzacÅ£ia fusese încheiată. În aceeaÅŸi seară însă, Tudor M. a fost sunat de o altă persoană, interesată de cumpărarea altui automobil pe care îl avea de vânzare. S-au întâlnit în apropierea Lidl din Moara de Foc, fără ca Tudor M. să ÅŸtie că noul client era înÅ£eles cu cei vechi. A urcat împreună cu noul client în maÅŸină, pentru a i-o prezenta. Cât au discutat, de maÅŸină s-au apropiat Gabriel Florea, Zaicanu ÅŸi Alin Florea. Noul client, care avusese doar rolul de a-i distrage atenÅ£ia samsarului, a coborât din maÅŸină, iar la volan s-a urcat Gabriel Florea. În dreapta, s-a urcat Alin Florea, împingându-l pe Tudor M., iar în spate, Zaicanu, înarmat cu o cheie de roÅ£i, relatează ZiaruldeIaÈ™i.ro.

În maÅŸină, Gabriel Florea a început să tragă de Tudor M. ÅŸi să-i scormonească buzunarele, cerându-i banii cu care se cosnidera Å£epuit. L-a lovit ÅŸi cu pumnul în faţă, ameninÅ£ându-l că dacă nu-ÅŸi recuperează banii, îi va lua maÅŸina. Din spate, Zaicanu l-a prins pe Tudor M. cu cheia de după gât, încercând ÅŸi el să-l buzunărească. Lupta din automobil a fost observată de o clientă a supermarketului, a cărei atenÅ£ie fusese atrasă de faptul că maÅŸina se clătina din cauza vânzolelii. Aceasta a chemat un agent de securitate, iar agresorii au fugit.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au întocmit un dosar penal pentru tâlhărie calificată, tentativă la tâlhărie calificată ÅŸi conducerea unui autoturism neînmatriculat. În faÅ£a judecătorilor, cei trei ÅŸi-au recunoscut imediat fapta, explicând că o comiseseră pentru a-l convinge pe Tudor M. să returneze banii pe care îi încasase de la Gabriel Florea. Judecătorii au insistat în analiza cazului pe definiÅ£ia din Codul Penal a tâlhăriei, ajungând la concluzia că fapta corespundea trăsăturilor infracÅ£iunii.

„Chiar ÅŸi în situaÅ£ia în care inculpatul Florea Gabriel ar fi avut o creanţă împotriva persoanei vătămate, sumele de bani pe care persoana vătămată le avea sau putea să le aibă asupra sa la data săvârÅŸirii faptei erau bunuri aflate în posesia sa, iar inculpatul nu ar fi avut niciun drept asupra bancnotelor respective, ci numai un drept de a solicita de la persoana vătămată, pe căile legale, recuperarea sumei datorate”, au explicat magistraÅ£ii. Instalarea ilegală a plăcuÅ£elor de înmatriculare a fost ÅŸi ea demonstrată de înregistrările video a numeroase camere de pe traseul parcurs de Florea cu Mercedesul.

InculpaÅ£ii au fost găsiÅ£i vinovaÅ£i, dar judecătorii au luat în calcul pe lângă circumstanÅ£ele faptei ÅŸi pe cele personale ale autorilor, toÅ£i originari din ÅžtefăneÅŸti-BotoÅŸani. Gabriel Florea era tehnician agronom, cu un loc de muncă stabil. Alin Florea lucra ca muncitor necalificat în construcÅ£ii, fiind căsătorit ÅŸi având un copil. La rândul său, Zaicanu era student la Contabilitate ÅŸi muncea ca barman. Pe această bază, magistraÅ£ii s-au orientat spre pedepse uÅŸoare, arată publicaÈ›ia citată.

Gabriel Florea a fost condamnat la un an ÅŸi 11 luni de închisoare, iar ceilalÅ£i doi, la câte un an ÅŸi jumătate, executarea pedepselor fiind suspendată însă pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. SentinÅ£a a fost contestată de Gabriel Florea ÅŸi Nicolae Zăicanu, Curtea de Apel urmând să reanalizeze dosarul la mijlocul lunii noiembrie. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România, „vicecampioană" la morții de pe șosele. „Se ascunde adevărata problemă!"

astăzi, 07:58

România se află la coada clasamentului, la nivelul Uniunii Europene, când vine vorba despre siguranÈ›a rutieră. Ultimul loc este Bulgaria, cu 82 de morÈ›i la milionul de locuitori, lipit...

Noaptea Sinagogilor Deschise la Botoșani!

astăzi, 07:40

Botoșănenii pot beneficia de un tur ghidat al Sinagogii, care va fi deschisă începând cu ora 20.00. Evenimentul numit Noaptea Sinagogilor Deschise la BotoÈ™ani are loc pe 19 octombri...

În miezul nopţii, liniştea e spartă de sunetul telefonului!

astăzi, 07:14

În miezul nopÅ£ii, liniÅŸtea e spartă de sunetul telefonului. Bărbatul îi spune repede soÅ£iei: – Răspunde tu. Dacă e pentru mine, nu sunt acasă. Femeia ridică receptorul Å...