Condamnări la 8 ani de la protestele din Penitenciarul din Botoșani! (Video)

Doi indivizi și-au aflat pedepsele pentru revolta din iulie 2016, declanșate în Penitenciarul Botoșani.

La mijlocul lunii iulie 2016, zeci de deținuți s-au cocoțat pe clădirea Penitenciarului Botoșani, unul dintre inculpați a lovit un gardian și celălalt și-a incendiat salteaua în celulă: ”Cine intră în cameră va fi tăiat!”

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe Marius Ioan A. (54 de ani) la șapte ani și trei luni de închisoare și amendă penală de 7.500 de lei (300 zile-amendă, 25 lei/zi) pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Magistrații au constatat că inculpatul îndeplineşte în continuare condiţiile pentru a beneficia de liberarea condiţionată din executarea pedepsei cu închisoarea aplicată prin prezenta şi acordă liberarea condiţionată a acestuia. Inculpatul va executa doar pedeapsa amenzii penale în sumă de 7.500 de lei.

De semenea, Ioan Z. (37 ani) a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.

Decizia este definitivă.

În luna iulie 2016, Marius Ioan A. se afla în Penitenciarul Botoșani, unde executa pedeapsa de 7 ani și 3 luni de închisoare rămasă definitivă prin sentința penală a Curții de Apel Iași.

În aceeași lună, Ioan Z. se afla în Penitenciarul Botoșani, unde executa pedeapsa de 6 ani și 8 luni de închisoare rămasă definitivă prin sentința penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La data de 12 iulie 2016, în jurul orei 19.00, la nivelul Penitenciarului Botoșani s-a declanșat o formă de protest colectiv a persoanelor private de libertate, prin refuzul de a primi masa de seară, prin scandare de revendicări, prin lovirea și distrugerea grilajelor camerelor de deținere, prin aruncarea pe holul secțiilor a diverse obiecte și materiale incendiare. Între conducerea penitenciarului și persoanele private de libertate au avut loc discuții, deținuților cerându-li-se să înceteze formele de protest, arătându-le că există alte posibilități de a-și exprima nemulțumirea și a-și face cunoscute solicitările.

De asemenea, persoanelor private de libertate li s-a cerut să nu recurgă la acte de violență sau distrugere de bunuri, aceștia asigurând conducerea unității că nu vor recurge la acte de violență, dar sunt solidari cu ceilalți deținuți din țară, urmărind astfel condiții mai bune de cazare și grațiere colectivă. Pentru gestionarea incidentului și limitarea extinderii acestuia s-au luat măsurile ce se impuneau, situația rămânând tensionată până în jurul orei 23.00, iar după ora 23.45 nu au mai fost identificate semne de ostilitate.

Nemulțumirile au degenerat în cursul zilei de 13 iulie 2016, în sensul că unele persoane private de libertate au forțat un capac de acces în podul pavilionului B (E5), de unde au ajuns pe acoperiș, iar alții dintre aceștia au refuzat să mai părăsească curtea de plimbare pentru a intra în cameră, au forțat împrejmuirile curții de plimbare aferente secției E5, escaladând acoperișul pavilionului de deținere, unde și-au continuat protestele. De asemenea, un număr de 8 persoane private de libertate din cadrul secției E1 și E2 au forțat grilele metalice (plasă sudată) de la curțile de plimbare F2 și F3, escaladând acoperișul curții de plimbare F3 și a pasajului de acces dintre pavilionul de detenție.

În total, un număr de 13 persoane private de libertate au escaladat acoperișul secției E5, iar persoanele private de libertate aflate în interiorul curții de plimbare aferentă secției E5 (aproximativ 90) au protestat zgomotos, refuzând inițial să intre în camere.

Din declarațiile agenților de penitenciar care au participat la incident rezultă că, ajunși la fața locului, aceștia au găsit grilajul metalic al ușii de acces în cameră blocat de către deținuți, cu bănci metalice, cât și cu o saltea de pat care ardea. Fiind somați să iasă afară din cameră, deținuții au refuzat, totodată au început să adreseze agenților amenințări cu acte de violență: ”Cine intră în cameră va fi tăiat!” și au început să arunce către aceștia cu obiecte contondente, respectiv sticle cu apă, bucăți de scânduri și veselă. Integral pe Știrea Sucevei…

Citește și

Intervenţie cu MASCAŢI la Penitenciarul Botoşani! FOTO, VIDEO

Deţinuţii din Penitenciarul Botoşani continuă să protesteze pe acoperiş şi să incendieze lucruri! FOTO VIDEO

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic specialist!

astăzi, 14:21

Spitalul Municipal Dorohoi organizează concurs pentru ocuparea unui post vacant de medic specialist, perioadă nedeterminată, specialitatea Gastroenterologie. Depunerea dosarelor de participare l...

Culesul de flori te poate lăsa fără bani în portofel!

astăzi, 14:08

În ziua de sâmbătă, ora 18:30, o persoană de sex feminin, care se deplasa pe strada 1 Decembrie din Botoșani, a fost observată prin intermediul camerelor de supraveghere cum smulgea d...

Decizie a Tribunalului Botoșani în cazul doctoriței acuzată că a luat șpagă de la aproape 300 de bolnavi de cancer: De ce a fost pusă în libertate!

astăzi, 13:32

Dacă decizia va rămâne definitivă, doctorița va fi eliberată și va reveni în penitenciar după ce copilul ei va împlini vârsta de un an. Găsită vinovată pentru 280 ...