Cadou de Iepuraş de la instanţă pentru suspecţi de contrabandă!

Decizie surprinzătoare a instanţei faţă de cei nouă suspecţi arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu după ultimele descinderi ale anchetatorilor DIICOT în rândul contrabandiştilor cu ţigări.

Cadou de Iepuraş de la instanţă pentru suspecţi de contrabandă!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Din cele 38 de persoane aduse la DIICOT în urma acţiunii- fulger desfăşurate la mijlocul lunii martie în rândul contrabandiştilor cu ţigări de pe zona de nord- est a judeţului, 21 au fost propuşi spre arestare preventivă.

Iar procurorii aveau toate motivele să ceară asta, în condiţiile în care patru dintre suspecţi au fost mai fost "săltaţi" şi în noiembrie 2013, în urma unei alte operaţiuni a procurorilor DIICOT. Mai mult, doi dintre suspecţi au fost condamnaţi cu suspendare pentru furturi şi erau în perioada de supraveghere. În plus, probele din dosar indicau fără dubiu activitatea lor infracţională.

Instanţa a dispus atunci ca doar şase din cei 21 să vadă gratiile arestului preventiv, alţi trei fiind plasaţi în arest la domiciliu.

Indulgenţa judecătorului de caz a fost şi mai mare luni, atunci când procurorii DIICOT au solicitat prelungirea măsurilor preventive, dat fiind că cele 30 de zile de arest preventiv şi la domiciliu expirau. Instanţa a decis că cei şase aflaţi în arest preventiv vor fi plasaţi în arest la domiciliu, iar cei aflaţi în arestul din casă vor fi lăsaţi sub control judiciar. Toţi vor avea diverse restricţii- nu vor avea voie să ia legătura cu ceilalţi suspecţi, vor fi obligaţi să se prezinte la poliţie sau la anchetatori de fiecare dată când vor fi chemaţi. Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

La mijlocul lunii martie, procurorii DIICOT alături de lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate au declanşat, cu sprijinul poliţiştilor şi jandarmilor, o acţiune de destructurare a grupurilor infracţionale specializate în traficul cu ţigări. Cele două grupuri au acţionat în zona de nord-est a județului Botoșani, la frontiera cu Republica Moldova, ţigările de contrabandă fiind introduse în România prin zona de frontieră adiacentă localităților Rediu – Rădăuți-Prut – Cotu Miculinți, de unde erau preluate de botoşănenii care alimentau apoi piața neagră din județ.

Din investigații a reieșit că membrii grupărilor ar fi traficat peste 93.000 de pachete de ţigări de contrabandă, provenite din Republica Moldova, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 960.000 de lei.

 

Spune-ne opinia ta