Angajați ai unei fundații din Botoșani, reținuți pentru trafic de minori și rele tratamente aplicate minorului!

Angajați ai unei fundații din Botoșani, reținuți pentru trafic de minori și rele tratamente aplicate minorului!

Polițiștii Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani, au documentat activitatea infracțională a cinci persoane cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, unul dintre aceștia fiind urmărit penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2022 – 2024, una dintre persoane, administrator al unei fundații din municipiul Botoșani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri. 

Minori agresați fizic și psihic

Probele administrate au relevat că, atât persoana cercetată, în mod direct, cât și alte persoane (angajați ai fundației), ar fi aplicat față de cinci persoane vătămate minore, rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore), punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

Totodată persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de victime (instituționalizate în cadrul fundației) le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuși unor agresiuni fizice și psihice.

În aceeași perioadă, două dintre persoanele cercetate (față de care s-a luat măsura reținerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze  munci dificile, în folosul uneia dintre persoane, ce deținea funcția de administrator al fundației și al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea  unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ș.a.).

Opt mandate de percheziție, rețineri și control judiciar!

Astfel, la data de 14 iunie 2024, au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară, în județul Botoșani, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

La data de 16 iunie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, una dintre acestea, fiind urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

De asemenea, față de alte trei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani cu propunerea de arestare preventivă a celor doi reținuți, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

”Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au transmis reprezentanții IPJ Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Slovacia – România, în această seară de la ora 19.00

astăzi, 14:21
26

Ultimul meci în Grupa E la EURO 2024 al naționalei antrenată de Edi Iordănescu este programat astăzi, 26 iunie, împotriva Slovaciei.Vezi cotele Superbet pentru confruntarea cu Slovac...

A adolescentă a dispărut de acasă: Sunați la 112 sau anunțați Poliția dacă o vedeți pe Mirabela!

astăzi, 14:02
104

Adolescenta a părăsit domiciliul în cursul zilei de 25 iunie, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.Alexuță Mirabela Ionela are 1,50 m î...

25.000 de euro pentru o îmbrățișare. Operația care îi va permite unei tinere mame să-și țină bebelușul în brațe

astăzi, 13:37
129

În lipsa unei operații, scolioza descoperită la o vârstă atât de fragedă i-a afectat întreaga copilărie și adolescență. Vorbim de o luptă pentru supraviețuire care du...