Sancțiuni drastice pentru șoferii care sunt prinși la volan cu telefonul la ureche, ce prevede legea!

Sancțiunile față de șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul s-au înăsprit. Dacă în urmă cu câțiva ani conducătorii auto scăpau doar cu 2 puncte de penalizare și încă 2 de amendă, acum legea e mult mai dură.

Sancțiuni drastice pentru șoferii care sunt prinși la volan cu telefonul la ureche, ce prevede legea!

Codul Rutier prevede, în prezent, între 6 și 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc.

Iar în anumite situații chiar poate fi reținut permisul de conducere.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că șoferii care țin telefonul la ureche în timp ce conduc și încalcă și o altă regulă de circulație vor primi două sancțiuni. Una pentru folosirea mobilului, iar cealaltă pentru regula de circulație încălcată.

În plus, în această situație, polițistul poate dispune suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile. Iar dacă are loc un accident rutier, atunci permisul va fi suspendat 60 de zile.

Dacă șoferul este prins că folosește neregulamentar telefonul mobil, dar nu încalcă altă lege rutieră, va scăpa doar cu amendă.

În condițiile în care punctul de amendă este 165 de lei, amenda pentru folosirea telefonului mobil poate ajunge până la 1.320 de le

Unii șoferi vorbesc la telefon pe difuzor, în timp ce țin mobilul în mână. Ceea ce înseamnă, practic, că folosesc doar o singură mână pentru a conduce. Iar atenția le este distrasă de dispozitivul pe care îl țin în cealaltă mână.

În cazul acestor conducători auto, chiar dacă vorbesc la telefon pe difuzor, este ca și când l-ar ține la ureche. Astfel că, dacă sunt surprinși de un polițist, vor fi amendați și chiar riscă să rămână fără permis.

În schimb, cei care țin mobilul într-un dispozitiv special, amplasat pe bord, pot vorbi pe difuzor în timp ce conduc. Pentru că ambele mâini vor fi pe volan.

Pentru a nu fi amendat atunci când folosești telefonul, tableta sau alt dispozitiv electronic în timp ce conduci mașina, trebuie să folosești căști sau un dispozitiv hands-free sau să conectezi smartphone-ul la sistemul audio al mașinii ori să folosești funcția „difuzor”, dar fără a ține dispozitivul în mână, scrie realitatea.net.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Slovacia – România, în această seară de la ora 19.00

astăzi, 14:21
71

Ultimul meci în Grupa E la EURO 2024 al naționalei antrenată de Edi Iordănescu este programat astăzi, 26 iunie, împotriva Slovaciei.Vezi cotele Superbet pentru confruntarea cu Slovac...

A adolescentă a dispărut de acasă: Sunați la 112 sau anunțați Poliția dacă o vedeți pe Mirabela!

astăzi, 14:02
187

Adolescenta a părăsit domiciliul în cursul zilei de 25 iunie, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.Alexuță Mirabela Ionela are 1,50 m î...

25.000 de euro pentru o îmbrățișare. Operația care îi va permite unei tinere mame să-și țină bebelușul în brațe

astăzi, 13:37
198

În lipsa unei operații, scolioza descoperită la o vârstă atât de fragedă i-a afectat întreaga copilărie și adolescență. Vorbim de o luptă pentru supraviețuire care du...