Prelevarea și transplantul de organe ori țesuturi de la persoane în viață se fac doar în baza acordului scris, liber și prealabil al acestora. Totuși, legislația țării noastre le permite donatorilor să revină asupra unei astfel de decizii, până la un anumit moment.
Prelevarea şi transplantul de organe, ţesuturi şi celule de origine umană de la donatori în viaţă se fac în anumite condiții, prevăzute la articolul 68 din Codul civil, arată Avocatnet.ro.
Mai exact, pentru ca acest lucru să fie posibil, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege, este necesar ca viitorul donator să își dea acordul scris, liber, prealabil și expres și, totodată, să fie informat asupra riscurilor intervenţiei și eventualelor consecințe ulterioare.
Cu toate acestea, până în momentul efectiv al prelevării, donatorul poate reveni asupra consimţământului dat, adică își poate schimba decizia inițială. Altfel spus, donatorul cu capacitate deplină de exercițiu își poate retrage oricând acordul pentru donare.
În schimb, legea interzice prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană de la minori, precum şi de la persoanele în viaţă, dar lipsite de discernământ din cauza unui handicap mintal, unei tulburări mintale grave sau dintr-un alt motiv similar.