Proprietarii din blocul în care a avut loc explozia au nevoie de ajutor! "Poate oamenii cu suflet mare ne vor ajuta pentru a putea repara apartamentele"

Explozia de vineri a produs pagube însemnate în blocul din Primăverii 18. Pereţi de compartimentare spulberaţi, crăpături în pereţii mai multor apartamente şi o inundaţie într-un apartament de la etajul I şi în spaţiile comerciale de la parter. Un expert atestat va stabili miercuri gradul de afectare al blocului, în urma căreia proprietarii vor primi ajutoare financiare.

După explozia de vineri, specialiştii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au evaluat sumar stricăciunile produse de deflagraţie, iar ceea ce au văzut cu ochii lor era înfiorător.

Crăpături în pereţii exteriori de la apartamentele 5, 8 şi 11 şi căpături la pereţi interiori neportanţi, de sus până jos sau pe orizontală, ce se întindeau pe doi-trei metri, din apartamentele 2, 4, 5, 7 şi 8. Mai mult, erau fisuri în planşeele de la bucătărie şi dormitor în apartamentul 5, iar uşile de la şapte apartamente erau dizlocate sau spulberate.

Ceea ce şi sutele de botoşăneni care s-au adunat în cartierul Primăverii imediat după explozie au văzut au fost crăpăturile între stâlpul de colţ şi zidăria de închidere de la apartamentele 5, 8 şi 11, adică de pe colţul dinspre fosta Poştă.

În apartamente, obiectele de mobilier erau făcute una cu covoare şi restul de moloz aruncat dintr-un apartament în altul. Mai mult, explozia a fost urmată de un incendiu de mici dimensiuni care a fost stins imediat de pompieri, însă infiltraţiile de apă cu care s-a stins incendiul au ajuns la apartamentele 2 şi 5, precum şi la spaţiile comerciale de la parter.

Tocmai din cauza acestor infiltraţii, angajaţii de la Delgaz Grid au refuzat să reia alimentarea cu energie electrică a apartamentului 2, în momentul în care proprietara a ajuns sâmbătă acasă, în timp ce ceilalţi vecini, în apartamentele cărora pagubele erau mai mici, beneficiau de energie.

Preşedintele Asociaţiei de Proprietari ce administrează şi blocul din Primăverii 18, Constantin Costic, spune că miercuri dimineaţă, la prima oră, este aşteptat expertul tehnic atestat care va face expertiza blocului.

"Mâine dimineaţă la 7:30 vine domnul profesor şi ne-a rugat să îl lăsăm să lucreze, eu am vorbit şi cu proprietarii să nu-l deranjeze. El trebuie să dea o soluţie, iar soluţia este foarte importantă, nu-i de joacă. O să încercăm să nu fie deranjat, să-şi facă treaba. Noi o să deschidem şi un cont la BCR şi poate oamenii cu suflet mare, care îşi vor putea permite, ne vor ajuta cu sume pentru a putea repara apartamentele, să-i ajutăm pe oamenii ăştia, că şi expertiza trebuie plătită, e vorba şi de o situaţie mai dificilă pentru oameni, apoi este nevoie şi de un studiu pentru refacerea lucrărilor. Sperăm să nu fie probleme cu structura de rezistenţă", spune Constantin Costic.

Pe de altă parte, joi, consilierii municipali se vor întruni în şedinţă extraordinară pentru a vota un proiect privind rectificarea de buget prin care să fie acordare ajutoare financiare. Viceprimarul Cosmin Andrei spune că suma maximă ce poate fi acordată este de 2.000 de lei.

"Conform hotărârii de Consiliu Local privind acordarea unor ajutoare de urgență, din 2006, putem sprijini familiile care au fost afectate de această deflagrație de la blocul din strada Primăverii cu o sumă maximă de 2.000 lei, care va fi acordată în urma unei anchete sociale. Este de dorit ca această sumă să fie folosită pentru lucrările de reabilitare la acest imobil. Acesta este scopul alocării acestor bani, ca acei locatari să contribuie cu suma în cadrul asociației de proprietari, care va efectua lucrări atât pe exterior, cât și în interior", a spus Cosmin Andrei.

Între timp, proprietarul care a avut cel mai mult de suferit din cauza exploziei este internat în continuare în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Sf. Spiridon, starea sa fiind deosebit de gravă. Pentru el fusese pregătit transferul la Spitalul Bagdasar- Arseni din Bucureşti marţi dimineaţă, însă medicii curanţi au interzis transferul lui deoarece era instabil respirator, cardiac şi metabolic. Mai mult, bărbatul are şi un stent la inimă, fiind cardiac de ani de zile.

 

Spune-ne opinia ta