Pompieri în comisia de judecată după cazul adolescentului înecat la Tudora!

Operaţiunile de salvare, respectiv recuperare a trupului adolescentului înecat duminică după-amiază în Siret, la Tudora, a stârnit o adevărată furtună la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani şi al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pompieri în comisia de judecată după cazul adolescentului înecat la Tudora!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Concret, imagini filmate de persoane aflate pe malul Siretului, care surprind operaţiunile de preluare a trupului neînsufleţit din apă şi apoi nerespectarea procedurii în sensul declanşării manevrelor de resuscitare, au ajuns pe o reţea de socializare şi ulterior la cunoştinţa conducerii ISU şi a conducerii DSU, reprezentată de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Col. Cristian Amarandei, şeful ISU Botoşani, a mulţumit pentru apariţia în spaţiul public a imaginilor de la intervenţie, pentru că doar astfel deficienţele se pot corecta, spune oficialul.

"În urma apariţiei unor imagini regretabile în mediul online, ne-am autosesizat în privinţa modului de intervenţie în data de 6 august, la care echipajele ISU Botoşani au fost solicitate. Vreau să vă asigur că această intervenţie este una izolată, ne exprimăm regretul pentru ceea ce s-a întâmplat şi totodată le mulţumim celor care au prezentat public situaţia de la faţa locului. Ne exprimăm compasiunea şi regretul pentru pierderea suferită de familia victimei".

Şeful ISU a refăcut filmul evenimentelor:

"La ora 16:38, ISU a fost apelat prin sistemul 112 cu privire la dispariţia unui tânăr în albia râului Siret, apel care, din datele prezentate la momentul respectiv, era făcut de un membru al familiei. Echipajele Detaşamentului Botoşani, compusă dintr-o autospecială de descarcerare grea şi o autospecială pentru scafandri, formată din şase subofiţeri operativi şi un ofiţer s-au deplasat la faţa locului pentru executarea misiunii de căutare- salvare. În acelaşi timp, am solicitat ISU Bucovina al judeţului Suceava pentru a completa echipa de scafandri. Ajunşi la locul intervenţiei la ora 17:17, au început procedura de lansare la apă a bărcii, dar datorită faptului că drumul de acces până la locul evenimentului era anevoios, blocat cu vegetaţie, au făcut lansarea la apă la o distanţă de aproximativ 200 de metri faţă de locul producerii evenimentului. În jurul 17:45 au început efectiv acţiunile de căutare şi în aproximativ 15 minute au identificat corpul victimei pe care l-au extras din albia râului şi l-au transportat spre malul râului Siret. Echipajul de la Ambulanţă formată dintr-un asistent şi un ambulanţier au examinat vizual victima şi din ceea ce mi-au spus colegii au afirmat că persoana este deja decedată şi nu mai este cazul să aplice manevrele de resuscitare", afirmă col. Cristian Amarandei.

Potrivit oficialului, însă, aici procedura a fost încălcată, ca atare un ofiţer şi un subofiţer de la ISU sunt anchetaţi în privinţa modului de intervenţie, urmând ca în urma cercetării să suporte consecinţele- sancţiune cu avertisment sau retrogradare.

"Consider că este un mod greşit de abordare a problemei, dat fiind că la momentul extracţiei victimei din albia râului trebuia aplicată procedura standard de aplicare a manevrelor de resuscitare şi ulterior, dacă se constata că nu se răspunde acestor manevre, să se declare decesul. Noi punem un accent foarte mare pe pregătirea personalului şi pe modul de executare a misiunilor, pe profesionalism, motiv pentru care am demarat o anchetă internă pentru a stabili modul cum s-au desfăşurat operaţiunile şi în acelaşi timp de a stabili nivelul de vinovăţie a personalului propriu, motiv pentru care sunt trimişi în Consiliul de Judecată două cadre care au acţionat la locul intervenţiei. Mai mult, toate aceste misiuni şi toate aceste eforturi pot fi zădărnicite de astfel de acţiuni lipsite de profesionalism în condiţiile în care în ultimul timp s-au făcut eforturi foarte mari la nivelul IGSU şi al Ministerului pentru Afaceri Interne în ceea ce priveşte gradul de dotare cu tehnică şi cu echipamente specifice de intervenţie în astfel de situaţii de urgenţă", declară col. Cristian Amarandei.

 

Spune-ne opinia ta