Poezie pe cer sub ochii a sute de botoşăneni! Suceava Air Show, urmărit de mii de oameni pe Aeroportul Salcea! FOTO- VIDEO

Valer Novac şi Sandi Oprişor, "regalii" Iacări Acrobaţi şi Jurgis Kayris şi faimoasele Extra ale Hawks of Romania şi nu numai au făcut spectacol sâmbătă, ca în fiecare an, în faţa miilor de suceveni, botoşăneni şi mulţi alţi vizitatori din alte judeţe ale Moldovei, veniţi la "Suceava Air Show 2017".

Poezie pe cer sub ochii a sute de botoşăneni! Suceava Air Show, urmărit de mii de oameni pe Aeroportul Salcea! FOTO- VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Nu trebuie să fii un pasionat al zborului şi nici un mare cunoscător al aparatelor de zbor pentru a admira spectacolul care an de an adună la Aeroportul "Ştefan cel Mare" de la Salcea- Suceava mii de oameni care îşi fac programul lunii august funcţie de mitingul aerian. Şi ca de fiecare dată, nimeni nu pleacă acasă dezamăgit.

Nu poţi fi dezamăgit când vezi poezia scrisă pe cer de către avioanele ultrauşoare de la Asociaţia Bucovina Fly Club sau paraşutiştii de la Blue Wings care au desfăşurat un drapel uriaş. Planoarele precum şi "venerabila" Wilga, aparţinând Aeroclubului României i-au făcut pe spectatori să renunţe la alte activităţi şi să urmărească măreţia zborului, care pare atât de uşor. Dar numai pare.

La această ediţie, invitaţii speciali au fost militarii de la Forţele Aeriene Române care au venit la Suceava cu aeronave IAR- 99 Şoim şi elicoptere Puma Socat. Cu elicopterele au dansat pe cer Sandi Oprişor, un deja obişnuit al spectacolului de la Salcea, şi Valer Novac, binecunoscut în mediul iubitorilor de zbor. Cu un Kamov Ka-26 şi un Bell 206, cei doi "au luat ochii" spectatorilor, jucându-se în aer. Aşezaţi pe iarbă, pe pături, pe scaune de camping, cu sucuri, sandvişuri sau tot felul de alte gustări, spectatorii de toate vârstele s-au bucurat de spectacol şi de joaca aparatelor de zbor.

Un soi de joacă, dar atât de periculoasă, au demonstrat şi "Hawks of Romania", lituanianul Jurgis Kairys şi "Iacării Acrobaţi" ale căror evoluţii au fost cele mai aşteptate, ovaţiile şi aplauzele spectatorilor atrăgând salutul piloţilor. Zborurile în formaţie cu "ruperi" spectaculoase, urmele lăsate pe cer, precum şi tonourile şi spiralele cu care Jurgis Kairys, acum la 65 de ani, dar care zboară pe acelaşi Suhoi Su-31 i-au lăsat pe gura căscată pe spectatori. Zborurile "la verticală", extraordinara "cobră", "atârnările în elice" au făcut deliciul mitingului, în condiţiile în care revenirile către sol în maximă viteză şi schimbările bruşte de direcţie atrăgeau exclamaţiile privitorilor.

Având pe fuselajele aparatelor Yakovlev Yak- 52 însemnele Forţelor Aeriene Regale Române din perioada 1941-1944, în forma Crucii lui Mihai, şi bucurându-se de suportul Casei Regale a României, Iacării Acrobaţi au făcut din nou spectacol. Cu acrobaţiile aeriene şi apoi în colaborare cu Jurgis Kayris, piloţii şi-au câştigat definitiv respectul şi admiraţia spectatorilor care abia aşteptau evoluţia "Air Bandits". Şi a fost, ultima evoluţie, atunci când în apus, semnalizatoarele avioanelor se vedeau perfect, iar tradiţionala coloană sonoră, binecunoscuta "Du hast" de la Rammstein a dat semnalul că urmează ceva important. Goana pe cer, exploziile sincronizate cu "vânătoarea" avioanelor şi ruperile de formaţie au încântat spectatorii.

Cei care nu au ratat nici anterioarele cinci ediţii ale mitingului aerian au observat să nu se văd schimbări în programul spectacolului, evoluţiile fiind cam aceleaşi, însă dată fiind perfecţiunea execuţiei se poate trece peste acest aspect.

Mai problematic a fost drumul de întoarcere acasă al botoşănenilor, direcţionaţi prin Salcea, cu ieşire la drumul european 58, pe lângă cimitir. Dată fiind afluenţa enormă de maşini (toate cu numere de Botoşani), balastrul bine presat în urmă cu câteva săptămâni nu a rezistat astfel că tot drumul a fost învăluit într-o perdea densă de praf de piatră.























































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
931

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
281

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
247

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...