Opt incendii soldate cu pagube de 50.000 de lei, într-o singură zi

Opt incendii soldate cu pagube de 50.000 de lei, într-o singură zi

Opt incendii s-au înregistrat, sâmbătă, în județul Botoșani, evenimentele soldându-se cu pagube de circa 50.000 de lei, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU), Dorina Lupu.

Potrivit acesteia, cinci dintre incendii s-au produs în locuințe și anexe. Acestea au avut loc în Cordăreni, localitatea Bădiuți din orașul Ștefănești, Pomârla, satul Mândrești din comuna Vlădeni și Suharău. Trei au cuprins vegetația uscată de pe aproximativ 20 de hectare, pe raza comunei Gorbănești și în municipiul Botoșani, zona poligonului ACR.

„În urma intervenției pompierilor botoșăneni au fost salvate bunuri în valoare de cca. 600.000 lei. Pagubele se ridică la 50.000 lei. Cele mai mari pierderi le-a suferit o familie din comuna Suharău, care a rămas fără acoperiș deasupra capului. Toate cele cinci incendii produse la locuințe și anexe gospodărești au fost generate de coșurile de fum neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișurilor”, a precizat Dorina Lupu.

Pentru siguranța cetățenilor, IJSU recomandă prudență la modul de exploatare a sistemelor și a mijloacelor de încălzire și respectați măsurile de prevenire a incendiilor.

„Reparați și izolați, dacă este cazul, coșurile de fum. Asiguraţi-vă că acestea sunt curățate corespunzător și că jarul sau scânteile din sobă nu pot ajunge pe materialele combustibile din structura acoperișului! De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice”, avertizează Lupu.

Totodată, reprezentanta Inspectoratului reamintește că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor.

 

Spune-ne opinia ta