Mai multe hectare de vegetaÈ›ie din judeÈ›ul BotoÈ™ani s-au făcut scrum în ultimele ore, iar Inspectoratul pentru SituaÈ›ii de Urgență atrage atenÈ›ia cetățenilor că incendierea miriÈ™tilor este interzisă.
La DrăguÈ™eni a ars vegetaÈ›ie uscată, pe o suprafață de aproximativ patru hectare. Au acÈ›ionat pompierii din cadrul Punctului de Lucru CoÈ›uÈ™ca, cu o autospecială de stingere. La Pascari, în comuna Șendriceni, a ars miriÈ™tea de pe o suprafață de circa 0,5 ha. Au acÈ›ionat pompierii din cadrul DetaÈ™amentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă È™i spumă.
Cauza probabilă a incendiilor este utilizarea focului deschis în spaÈ›ii deschise.
„Atragem atenÈ›ia asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor È™i arderea gunoaielor, a deÈ™eurilor È™i a altor materiale combustibile pot avea consecinÈ›e grave, atât asupra mediului înconjurător È™i a solului, cât È™i asupra proprietății sau chiar vieÈ›ii oamenilor”, subliniază reprezentanÈ›ii ISU BotoÈ™ani.
AceÈ™tia spun că în astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiÈ›ii de vânt, incendiile de vegetaÈ›ie uscată sau de deÈ™euri menajere pot deveni È™i mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de reÈ›ele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
„Reamintim È™i faptul că, potrivit legislaÈ›iei privind protecÈ›ia mediului, este interzisă arderea miriÈ™tilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufăriÈ™urilor sau a vegetaÈ›iei ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile OrdonanÅ£ei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecÅ£ia mediului, cu modificările ÅŸi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii È™i deÈ›inătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligaÈ›ia de a nu arde È™i de a preveni arderea miriÈ™tilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufăriÈ™urilor sau vegetaÈ›iei ierboase”, mai transmit oficialii ISU.