Un accident care, la prima vedere ar părea a fi inofensiv, poate aduce celui care l-a produs probleme serioase.
„Sunt sigură că șoferul a văzut ce a făcut”
Mai precis, este vorba despre cazul în care un șofer lovește un animal pe stradă. De exemplu, marți, într-un cartier din Botoșani, un șofer care ar fi circulat cu viteză a lovit un câine și a fugit. Oamenii care au fost martorii evenimentului spun că nici măcar nu a oprit mașina să vadă ce s-a întâmplat sau dacă animalul trăiește.
Chiar dacă șoferul a fugit de la locul faptei, cetățenii au reținut numărul de înmatriculare al autoturismului și dețin alte detalii despre mașină.
„Sunt sigură că șoferul a văzut ce a făcut pentru că am auzit din curte scrâșnetul roților și schelălăitul de durere al câinelui, dar a plecat mai departe”, a spus o botoșăneancă.
Locuitorii din cartierul respectiv spun despre cățeluș că este comunitar, dar cu toate acestea trăia foarte bine, fiind hrănit și îngrijit de către cetățeni. „Pâna acum cățelul acesta comunitar a trăit bine. L-au protejat toți.”
După cele întâmplate, cetățenii au sunat la Padoc, însă până să vină ei mai mulți tineri și două femei care locuiesc în acel cartier i-au acordat primul ajutor. De asemenea, și un cadru medical a intervenit pentru a ajuta cățelul.
Din nefericire, patrupedul nu a supraviețuit și a murit.
„Cu tot efortul doamnei doctor cătelușa a murit. Poate citește și bipedul care a omorât-o!”, a povestit botoșăneanca.
Cercetări demarate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Botoșani
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor din Botoșani vor efectua cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul, după cele sesizate de locuitorii din zona respectivă.
„În baza postării, colegii de la Biroul pentru Protecția Animalelor vor face verificări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Mai mult decât atât, oamenii legii spun că și în astfel de accidente, dacă mașina a suferit avarii, șoferul trebuie să declare în termen de 24 de ore la cea mai apropiată unitate de Poliție, fiind aplicate prevederi legale ca la un accident rutier cu victime omenești.
Ce trebuie să faci dacă ai lovit un câine sau o căprioară
Dacă ai lovit un câine sau oricare alt animal trebuie să oprești mașina și să verifici în ce stare se află. Următorul pas este reprezentat de identificarea unui posibil proprietar, deoarece animalele domestice pot avea cip sau zgardă de identificare.
De asemenea, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani spun că, în cazul în care animalul trăiește, dar este rănit, trebuie dus la un cabinet veterinar pentru a i se acorda îngrijirile necesare.
Omiterea opririi după un accident poate complica situația șoferului, acesta putând fi considerat vinovat și să fie sancționat pentru fapta săvârșită.
După ce li s-a adus la cunoștință de producerea accidentului, oamenii legii vor stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul și dacă fapta a fost săvârșită cu intenție sau fără intenție.
Ce se întâmplă când lovim pe stradă un cățel cu proprietar
De asemenea, există posibilitatea ca un șofer să lovească, din greșeală, un animal care aparține cuiva. În această situație trebuie stabilit dacă patrupedul a fost lăsat nesupravegheat de proprietar sau nu.
„Dacă nu este cu intenție din partea șoferului este vina proprietarului și dacă l-a lăsat liber, nesupravegheat, este sancțiune pentru proprietar”, au declarat polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor din Botoșani.