Avertizări ISU: Verificați periodic instalațiile electrice

Avertizări ISU: Verificați periodic instalațiile electrice

Instalațiile electrice subdimensionate, improvizate sau defecte pot provoca incendii, avertizează reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

Potrivit sursei citate, statisticele arată că în sezonul rece riscul înregistrării unor evenimente din cauza scurtcircuitului este mai mare, deoarece se suprasolicită instalația electrică prin utilizarea, în același timp, a mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă și a celor de preparare a hranei.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, pompierii botoșăneni recomandă să verificați periodic instalația electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie și numai de specialiști în domeniu.

Nu trebuie să folosiți instalații electrice improvizate. Fie că este vorba de reparația unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranțe, improvizațiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolație poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

„La suplimentarea receptoarelor asigurați-vă că instalația existentă poate prelua consumul adițional, verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și înlocuiți-le atunci când sunt uzate, nu folosiți prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observați că priza se mișcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereți ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului și pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordați atenție modului în care introduceți sau extrageți cablurile de alimentare din priză”, este mesajul salvatorilor botoșăneni.

Mai mult decât atât, nu trebuie să suprasolicitați o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare de la aceeași priză. Alocați, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.

Instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând indicațiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizați că produsul respectiv și-a schimbat parametrii de funcționare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateți-l imediat din funcțiune și agresați-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spațiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcționării.

Amplasați și utilizați aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contact cu apa.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
166

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
172

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
252

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...