Avertizări ISU: Verificați periodic instalațiile electrice

Instalațiile electrice subdimensionate, improvizate sau defecte pot provoca incendii, avertizează reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) din Botoșani.

Potrivit sursei citate, statisticele arată că în sezonul rece riscul înregistrării unor evenimente din cauza scurtcircuitului este mai mare, deoarece se suprasolicită instalația electrică prin utilizarea, în același timp, a mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă și a celor de preparare a hranei.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, pompierii botoșăneni recomandă să verificați periodic instalația electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie și numai de specialiști în domeniu.

Nu trebuie să folosiți instalații electrice improvizate. Fie că este vorba de reparația unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranțe, improvizațiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolație poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

„La suplimentarea receptoarelor asigurați-vă că instalația existentă poate prelua consumul adițional, verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și înlocuiți-le atunci când sunt uzate, nu folosiți prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observați că priza se mișcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereți ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului și pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordați atenție modului în care introduceți sau extrageți cablurile de alimentare din priză”, este mesajul salvatorilor botoșăneni.

Mai mult decât atât, nu trebuie să suprasolicitați o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare de la aceeași priză. Alocați, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu.

Instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând indicațiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizați că produsul respectiv și-a schimbat parametrii de funcționare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateți-l imediat din funcțiune și agresați-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spațiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcționării.

Amplasați și utilizați aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contact cu apa.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

UPDATE! Nova Apaserv: Prelungește termenul estimat pentru reluarea furnizării apei, ce localități rămân afectate!

Saturday, 2 November 2024

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani revine la comunicatul transmis în data de 01 noiembrie 2024 și informează că lucrările de reparații gestionate de Administrația Națională Apele Româ...

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Ibăneasa-Știubieni, sfințită de IPS Teofan! (Foto)

Saturday, 2 November 2024

Zeci de oameni din împrejurimile comunei Știubieni, autorități centrale și locale, dar și credincioșii comunității din Ibăneasa s-au adunat, sâmbătă, 2 noiembrie 2024, la biseri...

Bannere și steaguri electorale afișate în mod ilegal, ce partid are parte de aceste acuzații!

Saturday, 2 November 2024

Partidul National Liberal, filiala Botoșani, a întocmit recent o plângere la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Botoșani, contra unui alt partid din județ și anume, Partid...