Ziua Națională a României, marcată printr-o conferință istorică inedită la Colegiul Economic (fotogalerie)

Ziua Națională a României, marcată printr-o conferință istorică inedită la Colegiul Economic (fotogalerie)

În contextul activităților organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani elevii din clasele a XI-a și a XII-a au marcat acest moment de mare importanță pentru ei.

Profesorii de istorie Petru Leșan și Iulian Nechifor, sub îndrumarea și cu suportul conducerii, împreună cu invitatul lor, domnul Sergiu Balanovici - doctor în istorie și muzeograf la Muzeul Județean - au organizat o dezbatere referitoare la semnificația acestui moment pentru istoria națională.

În conferința organizată în amfiteatrul Colegiului Economic „Octav Onicescu” s-au punctat principalele momente ale marelui act istoric din 1 decembrie 1918. În spiritul Declarației de la Alba Iulia, care puncta înfăptuirea unei comunități a „națiunilor libere în așa chip, ca dreptatea și libertatea să fie asigurate pentru toate națiunile mari și mici deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaționale” s-au punctat principalele valori constitutive ale națiunii române. În prezentarea sa, domnul Sergiu Balanovici a explicat elevilor semnificația acestor valori democratice pentru dezvoltarea statului român.

În același timp, domnul Sergiu Balanovici a prezentat sacrificiile pe care detașamentele de soldați proveniți din județele Botoșani și Dorohoi le-au făcut pentru îndeplinirea idealului național al tuturor românilor. Acestea au participat la luptele din Muntenia pentru apărarea Bucureștiului și s-au acoperit de glorie în apărarea trecătorilor Carpaților Orientali la Oituz. Sub comanda generalului Eremia Grigorescu soldații botoșăneni au arătat trupelor germane și austriece că „pe aici nu se trece”, contribuind în mod decisiv la realizarea României Mari.

Jertfa soldaților și sacrificiile românilor din anii 1916-1919 au dat posibilitatea afirmării tuturor românilor ca popor european, mândru de destinul lor în cadrul civilizației europene.

„Astfel de activități își găsesc necesitatea acum mai mult ca niciodată în contextul geopolitic actual. 1 Decembrie este probabil cea mai emoționantă zi a anului pentru românii de pretutindeni. Semnificația istorică este impresionantă pentru fiecare dintre noi și în numele întregii echipe a Colegiului Economic ”Octav Onicescu”, dorim să o împărtășim elevilor noștri și nu numai”, a declarat directorul Colegiului, prof. Paul Octav.

(Comunicat de presă)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități pregătite la Botoșani de Ziua Mondială a Zonelor Umede

astăzi, 16:19
26

În fiecare an, la 2 februarie, comunitatea internațională sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede.Tema aleasă pentru acest an de Secretariatul Ramsar, „Este timpul pentru res...

Familie rămasă fără locuință după un incendiu

astăzi, 16:15
148

O familie formată din trei persoane din localitatea Crasnaleuca, comuna Coțușca, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu, produs, cel mai probabil, din cauza jarului ...

(P) Ghid pentru alegerea celor mai bune cazinouri online din România

astăzi, 16:06
25

În România, jucătorii de cazinou au acces la o varietate de opțiuni de joc online. Cu atât de multe cazinouri la dispoziție, poate fi dificil să alegi care dintre acestea oferă ...