83 de absolvenți de liceu cu diplomă de Bacalaureat, din județele Iași, Vaslui și Botoșani, din mediul rural și urban mic, vor urma, începând de astăzi, un curs online de calificare în IT. Într-o primă fază au fost înscriși un număr de 200 de candidați.
Cursul de calificare în Testing (Quality Assurance) va fi susținut cu mentorii Școlii Informale de IT, iar la final vor primi o diplomă de absolvire recunoscută de către Ministerele Educației și Muncii.
Proiectul este derulat de către Asociația „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, prin programul Active Citizen Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.
„E un proiect care se adresează celor cu mai puține șanse, adică absolvenții liceelor de la țară sau din orașele mici. Și am zis să nu le dăm pește, ci să-i învățăm să pescuiască. Am vrut să fie un proiect cât mai practic, cu rezultate directe și concrete, la care să participe copiii buni la învățătură, acțiune dusă de la selectare și training, până la angajare. Pe unii care au avut mare nevoie i-am ajutat și cu laptopuri. Vă voi spune ce se mai întâmplă pe parcurs”, a precizat Dan Radu, fondator Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.
Mai mult decât atât, în toamnă vor intra în partea de orientare profesională cu organizatorii programului, perioadă în care vor fi învățați cum să își facă CV-uri de angajare, cum să pregătească un interviu de job și să se integreze în comunitatea IT din Iași.
„Am rămas foarte uimit după vizitele la câteva licee de la țară sau din urbanul mic din aceste județe. Am văzut unele cu clădiri noi, moderne, cu săli de clasă cu table inteligente și videoproiectoare, un liceu avea și un amfiteatru uriaș, mai mare decât în facultăți, toate curate și îngrijite. Câteva se încadrau într-un complex școlar, cu scoală, liceu, internat, sală de sport, săli de mese și chiar bloc de apartamente pentru profesori, toate noi, în majoritate pe fonduri europene. Partea proastă e că sunt tot mai puțini elevi”, a adăugat Dan Radu.