VIDEO: Peste 200 de cadre didactice și elevi au participat la o dezbatere centrată pe combaterea abandonului școlar în Botoșani

Peste 200 de cadre didactice, elevi, reprezentanți ai autorităților publice și societății civile au participat, joi, la cea de a treia dezbatere din cadrul proiectului „Pactul pentru Tineri”, inițiat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). Evenimentul s-a desfășurat la Hotelul „Rediu” din Botoșani.

Dezbaterea s-a axat pe identificarea posibilelor metode de facilitare a accesului la educație și reducere a numărului de copii aflați în situație de risc de abandon școlar, în contextul în care, la finalul anului 2021, peste 15% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani absolviseră cel mult 8 clase. Concluziile și soluțiile trasate vor fi înglobate într-o strategie comună, pe care societatea civilă o va înainta Guvernului și Parlamentului în vederea implementării.

Primele două dezbateri au avut loc în municipiile Piatra Neamț și Iași, urmând ca evenimente similare să se organizeze în județene Bacău, Vaslui și Suceava. Proiectul se derulează în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, UNICEF și Banca Mondială.

Inițiativa se bucură de sprijinul a numeroase organizații non-guvernamentale și companii private, mobilizate de perspectiva sumbră asupra educației. Parteneri în demers sunt Consiliul Județean al Elevilor din Neamț, Asociația SAMAS, „Asociația pentru Valori în Educație”, Banca Mondială, organizația „Glasul Vieții – Dan Damaschin”, Asociația „We Help”, Asociația „Un Pas Spre Educație”, „Căminul Felix”, Asociația „Educație și Viitor”, Uniunea Studenților din România, Fundația pentru Educație și Vocație, „Asociația Părinților Isteți”, iar sponsorul principal al proiectului este retailerul Carrefour.

„Pactul pentru tineri reprezintă o coagulare de forțe la nivel național. Om cu om, entitate cu entitate, putem schimba soarta celor care se află fie în abandon școlar, fie în risc de abandon școlar. Afirmăm deseori că bogăția României o reprezintă capitalul uman. Haideți să facem împreună ca această afirmație să devină o realitate. Pactul pentru tineri nu este doar despre maternitate juvenilă sau doar despre copiii care abandonează școala, este despre viitorul României, de care ar trebui să ne pese tuturor. (...) Inima, sufletul și vivacitatea acestui proiect au fost date de asociațiile partenere, care au venit cu expertiză masivă și relevantă în acest domeniu”, a afirmat Cristina Chiriac, președintele CONAF.

Într-un mesaj transmis online, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat o serie de măsuri recent implementate pe linia prevenirii separării copiilor de familii și pentru monitorizarea situației sociale a tuturor elevilor. Oficialul a precizat, de asemenea, că se lucrează la un program de susținere financiară a copiilor și tinerilor provenind din medii defavorizate.

„Se pune de foarte multe ori problema ce este mai important. Să creștem alocațiile? Alocațiile pot merge în alte buzunare, ale părinților sau ale cunoscuților, acei bani pot să nu ajungă către copii, de aceea prin garanția pentru copii – document programatic care este realizat tot de Ministerul Familiei, care va fi adoptat și la București, și la Bruxelles, România va primi o sumă importantă de bani care va fi în beneficiul copiilor care reprezintă cazuri vulnerabile, cazuri sociale, astfel încât aceștia să beneficieze de condiții civilizate de trai”, a afirmat Gabriela Firea în mesajul transmis.

În cadrul evenimentului și-au prezentat perspectivele asupra educației mai mulți specialiști în domeniu și reprezentanții autorităților locale.

„Vorbim de o vulnerabilitate a securității naționale, aș putea spune, pentru că vorbim de viitorul nostru, de copiii noștri în definitiv. Și stă în puterea noastră să punem umărul astfel încât tot ceea ce se desprinde din această dezbatere să fie cuprins în programe naționale și implementat în perioada următoare. Discutăm, analizăm, dar trebuie să venim și cu soluții. Soluții de la firul ierbii, dacă îmi permiteți un jargon din fotbal”, a spus Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

Ea a subliniat că există însă un decalaj între nevoile administrației locale și reglementările autorităților centrale privind facilitarea accesului la educație.

„Sunt câteva proiecte extrem de importante care au fost aplicate de Guvernul României în teritoriu, dar din punctul meu de vedere s-au oprit undeva pe la mijloc sau nu au avut o coerență așa cum ne-am fi așteptat noi. De foarte multe ori, presiunea se pune pe autoritățile județene și locale, fără a avea acel suport de 100% de la nivel central”, a adăugat Federovici.

Prefectul Sorin Cornilă le-a transmis organizațiilor implicate o serie de recomandări și s-a declarat emoționat de cauza demersului.

„Este un parteneriat public-privat complex, care într-un timp foarte scut a reușit să aducă toți factorii, toți actorii importanți din societate în același loc, în acest cadru care ne dă nouă speranță. Ați inițiat un dialog, ați adus pe agenda publică această problemă destul de gravă a abandonului școlar și este o problemă pe care o consider la vârful societății noastre. Conștient sau inconștient, ne raportăm permanent la copii. Ei sunt viitorul nostru”, a punctat Sorin Cornilă.

Un discurs consistent a fost susținut de șeful Inspectoratului Școlar Județean, Bogdan Suruciuc, care a renunțat la formalități și construcții tipizate pentru a expune unele realități dureroase.

„Cred că ar trebui să ne îndreptăm în localitățile sărace, să vedem greutățile cu care se confruntă familiile de acolo și atunci vom putea vorbi de toate proiectele pe care le facem. Copiii care sunt exploatați prin muncă, cei care sunt abandonați de familiile destrămate, toate aceste imagini sunt efectul unei societăți care are nevoie de vindecare. Trebuie să aplicăm toate aceste programe pe care le avem în localitățile defavorizate, unde chiar e nevoie de aceste măsuri. În orice localitate se investește mult în școală, dar ce facem cu familiile? Acolo este problema. Colegii mei directori se confruntă direct cu problema asta. Sunt părinți care nu au ce să le pună pe masă copiilor. (...) Copilul are nevoie de prezența și îndrumarea părintelui, are nevoie de acea legătură între familie și școală. Fiecare copil are o poveste pe care noi ar trebui să o înțelegem”, a spus Bogdan Suruciuc.

Dezbaterea din cadrul proiectului „Pact pentru Tineri” a fost coorganizat în Botoșani de Asociația „Fii Om”, fondată de antreprenorul Ciprian Andronache.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta