Elevii din zeci de localități din țară nu au primit bursele școlare pe 15 noiembrie, așa cum ar fi trebuit. La Botoșani sunt restanțe de anul trecut

Elevii din zeci de localități din țară nu au primit bursele școlare pe 15 noiembrie, așa cum ar fi trebuit. La Botoșani sunt restanțe de anul trecut

Bursele elevilor întârzie din nou în cel puțin câteva zeci de localități din țară, potrivit răspunsurilor transmise de elevi și părinți pe pagina EduPedu.ro, la un chestionar făcut la o zi după ce banii ar fi trebui să fie plătiți de autorități, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 din 14 septembrie 2022.

EduPedu.ro scria încă de pe 24 octombrie că sunt probleme la plata burselor pentru elevi, deși termenul limită, prevăzut de lege, este data de 15 a lunii. Ministerul Educației nu știa atunci dacă data a fost respectată și spunea că Ministerul de Finanțe virează banii.

Mulți copii din România încă nu și-au primit bursele pe septembrie, deși pe 15 noiembrie era termenul pentru plățile pe luna octombrie.

Localitățile în care nu s-au primit bursele, conform cititorilor Edupedu.ro:

București, sectoarele 2, 3, 4, 5; Brașov, Târgu Secuiesc – jud. Covasna, Turda – jud. Cluj, jud. Călărași, Ialomița, Pitești, Argeș, Bacau, Bălcești (jud. Vâlcea), județele Giurgiu, Prahova, Arad, Ialomița, Târgu Mureș, Dâmbovița – Picior de munte, Olt, Ploiești, Făgăraș, Neamț – Săbăoani, Ilfov – Voluntari, Iași – Țibănești, Satu Mare, Bihor – Oradea, Movileni – jud. Olt, Județul Suceava, comuna Secusigiu – Arad, Argeș – Priboieni, Hunedoara – Petroșani, Bacău, Buzău.

În același oraș nu s-au virat banii la toate școlile

„În Târgu Neamț la colegiul unde învață copiii mei, nu s-au dat, dar la altă școală din același oraș s-au primit ieri bursele pentru octombrie. La noi scuza a fost că nu sunt bani, nu înțeleg cum de la altă școală sunt. La ce ajută ordonanța aia conform căreia “Pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”?”, a scris un părinte pe una din rețelele de socializare.

„În școala noastră nu s-au plătit integral nici pe anul trecut școlar, ce să mai zic de anul acesta școlar”, scrie alt părinte.

Sunt și restanțe de burse din anul școlar 2021-2022:

„Ulmeni, Maramureș – Noi încă mai avem 5 luni restante, mai exact din iulie cea socială și celelalte – merit și studii – din mai”, scrie un cititor EduPedu.ro

“Todireni – județul Botoșani, mai au de dat încă restante de anul trecut de bursele făcute. Acum, în anul nou școlar, nu se știe nimic încă”.

Situații în care nu s-a virat cuantumul minim:

„Județul Timiș, 173 lei, în data de 15.11.2022”

„Jud. Arad, Colegiul de Arte Sabin Drăgoi, bursă socială – 373 lei pe septembrie și octombrie, ieri au intrat banii. Știu că din bursa socială nu se taie și totuși…”, scrie alt elev.

Reluăm pașii pe care îi fac practic școlile, inspectoratele școlare județene, Ministerul Educației și și Ministerul de finanțe pentru ca banii de burse să ajungă la elevi:

Părintele depune actele necesare la școală – primul pas.

Bursa este aprobată de școală, dacă toate documentele sunt la dosar și dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite.

Școala trimite lista cu numărul bursierilor pe categorii de burse – de performanță, de merit, de studiu și sociale, plus suma necesară la Consiliul Local și la Inspectoratul Școlar Județean. Două liste cu bugetele necesare pentru aceste drepturi ale elevilor.

Lista care ajunge la Inspectoratul Școlar Județean pleacă apoi la Ministerul Educației, după ce are loc la ISJ o centralizare a situației din tot județul.

Ministerul Educației centralizează sumele necesare pentru burse de la toate inspectoratele și după încă un set de verificări face solicitarea de buget către Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor este cel care alocă bugetul respectiv prin Legea Bugetului de stat sau Ordonanțe de Urgență pentru rectificări bugetare.

Inspectoratul Școlar intră din nou în scenă după aprobarea de către Finanțele centrale a bugetului – ISJ-urile trimit listele cu sumele necesare pentru fiecare localitate/unitate de învățământ în parte către Direcția Finanțelor Publice din fiecare județ.

De la Finanțele județene, banii nu pleacă automat spre bugetele localităților, ci apare o complicație: pasul 9

Consiliul local trebuie să se reunească în fiecare oraș și comună din țară și să emită o hotărâre, pe baza listei primite de la școală și a sumelor aprobate și repartizate de la Finanțe. În hotărârea de Consiliul Local apare atât numărul elevilor beneficiari, cât și cuantumul lunar pe fiecare categorie de bursă pentru anul școlar în curs, cu respectarea cuantumului minim garantat prin hotărâre de guvern – adică 500 de lei pentru performanță, 200 de lei pentru bursele de merit și ajutor social, 150 de lei pentru studiu.

De-abia după ce hotărârea Consiliului Local este aprobată, Direcția de Finanțe Publice a județului transmite banii către primărie.

În final banii ajung la școală și în conturile elevilor.

Însă, primăria mai poate face ceva, poate mări cuantumul burselor din bugetul local, conform Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022: Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
267

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
46

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
391

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...