Unele primării nu decontează nici jumătate din costul navetei elevilor. „Este unul dintre motivele abandonului școlar” (video)

Unele primării nu decontează nici jumătate din costul navetei elevilor. „Este unul dintre motivele abandonului școlar” (video)

Unele primării din județul Botoșani nu pot asigura decontarea integrală a navetei elevilor și cadrelor didactice, ceea ce sporește riscul abandonului școlar, atrage atenția președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI), Liviu Axinte.

Potrivit acestuia, autoritățile locale au evitat să adopte rectificări bugetare prin care fondurile alocate acestui capitol de cheltuieli să fie suplimentate în concordanță cu majorarea prețurilor în transport.

„Avem primării care refuză să deconteze contravaloarea navetei la valoarea actuală a abonamentelor, pe motivul că au fundamentat bugetul în octombrie la un anumit nivel și între timp nu pot face față creșterii acestor prețuri. Nu se poate susține din buzunar la nesfârșit. Să spunem că noi înțelegem că pentru o lună, două, există întârzieri, se va regla, dar nu sunt perspective. Noi am avut discuții cu unitățile administrativ-teritoriale și nu au buget, nu pot acoperi aceste costuri”, a afirmat Liviu Axinte.

El spune că prețul unora dintre bilete s-a triplat, de când tarifele carburanților au atins cele mai mari cote din istoria României. În lipsa unei actualizări bugetare, primăriile nu decontează nici jumătate din cheltuielile suportate de elevi, iar diferența este o povară pentru familiile având venituri reduse.

„Suntem un județ în care sunt foarte mulți navetiști la nivel de liceu și există un fenomen al abandonului școlar, iar nedecontarea navetei elevilor este unul dintre motivele abandonului școlar. La momentul în care a fost stabilit la nivel de Guvern modul în care se decontează, s-a stabilit că naveta se decontează integral, ori nici 40% din costul navetei nu este decontat. Au avut loc creșteri de prețuri de 300% la bilet. Familii care sunt la limita de jos, la pragul sărăciei, nu pot să susțină copiii pentru a veni la școală și unii dintre ei abandonează”, a adăugat președintele LSI Botoșani.

Sindicalistul a prezentat ca soluție investirea în internate, o soluție care ar reduce semnificativ numărul navetiștilor și ar conduce la îmbunătățirea calității învățământului.

„Poate că în situația dată, poate că s-ar pune în discuție ca Guvernul să demareze o acțiune de anvergură de reabilitare și repunere în funcțiune a internatelor, să asigurăm cazări elevilor, să nu decontăm navetă. Poate că ne-ar costa mult mai puțin și am avea un învățământ de calitate dacă am putea asigura cazare în internate, elevul să nu se trezească la ora 5:00, să stea pe drumuri până la 17:00, până ajung acasă, ar putea fi implicat în activități extrașcolare, ar fi supravegheat mult mai bine. Cred că este momentul Guvernul și toți factorii de decizie să-și propună să realizeze un proiect major de țară, iar acest proiect major de țară nu poate decât să țină de educație”, a continuat Liviu Axinte.

Președintele LSI amintește că educația este prioritară în România doar la nivel declarativ, întrucât alocările bugetare sunt principalul factor al degradării calității învățământului.

„Dacă vom continua să declarăm educația prioritate națională, dar în fapt să vedem că lucrurile nu stau așa, nu vom face decât să analizăm statistic, după examenele naționale, să tragem concluzii că în învățământ a scăzut calitatea. Este consecința firească a ceea ce s-a întâmplat și totul pornește de la finanțare. Înțelegem că nu există resurse financiare, dar de la prevederea legală cu 6% din PIB să ajungem să avem 2,47 este diferență prea mare”, a mai arătat Liviu Axinte.

 

 

Spune-ne opinia ta