Un profesor botoșănean a fost ales astăzi membru al Academiei Române! (Foto)

Începând de miercuri, 20 martie, profesorul face parte din cel mai respectat grup de știință și cultură din România.

Botoșăneanul Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științe ale Vieții (USV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, a devenit membru corespondent al Academiei Române.  

Adunarea Generală a Academiei Române a hotărât miercuri să îl primească pe prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu ca membru în cadrul instituției. Rectorul universității din Iași și-a arătat public recunoștința și a fost felicitat de colegi.

„Este o onoare deosebită, cea mai mare de până acum, mă bucură foarte mult această reuşită. Cred că este şi o recunoaştere a şcolii de agricultură ieşene, nu am lucrat niciodată singur, împreună am realizat foarte multe lucruri. Am fost propus de Secţia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, le mulţumesc tuturor colegilor”, a transmis Gerard Jităreanu.

Rectorul universității din Iași a primit felicitări pe rețelele de socializare.

„Bucurie. Felicitări domnului profesor Gerard Jităreanu, rector al Universităţii de Ştiinţele Vieţii Ion Ionescu de la Brad din Iaşi, noul membru corespondent ieşean al Academiei Române”, a declarat Bogdana Simionescu, nepoata academicianului Cristofor Simionescu, pe Facebook.

Propus de Secţia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Adunarea Generală a Academiei Române a hotărât, prin vot secret admiterea profesorului Jităreanu ȋn cadrul celui mai ȋnalt for de ştiinţă şi cultură al ţării.

„Domnul rector Jităreanu este unul dintre membrii comunităţii academice care, prin profesionalism, dedicare şi, nu în ultimul rând, calitate umană, merită această poziţie şi face cinste acestei instituţii”, a afirmat Adunarea Generală.



Gerard Jitareanu s-a născut pe 8 decembrie 1956, în Havârna, județul Botoșani. Între anii 1971 și 1975 urmează cursurile Liceului de cultură generala nr. 2, secția reală, din orașul Dorohoi. După un an ajunge în Iași, unde începe Facultatea de Agronomie a Institutului Agronomic Iași, obținând, în anul 1980, Diploma de inginer - profilul agricol, specializarea agronomie.

Pregatirea profesională nu se oprește aici. În 1993 devine Doctor în agronomie, specializarea Agrotehnică, la Universitatea Agronomică "Ion Ionescu de la Brad" Iași.

Capacitățile obținute în timpul studiilor îi deschid drumul către o carieră de succes. Imediat după finalizarea studiilor, timp de patru ani, Gerard Jităreanu activează ca inginer la Sectorul de Cercetare, Laboratorul de Agrotehnică, Stațiunea de Cercetări Agricole, Podu-Iloaie, județul Iasi, loc de unde accede în mediul universitar. În 1999 ajunge la stadiul de Profesor universitar, disciplina de Agrotehnică, Facultatea de Agricultură. Din 2000 este Decan al Facultatii de Agricultură Iași, până în 2004, an în care devine Rector al Universitatii de Știinte Agricole și Medicina Veterinară "Ion Ionescu de la Brad", Iași.

În decembrie 2023, Gerard Jităreanu a obținut un nou mandat de rector al Universității de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

Monday, 20 January 2025

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

Monday, 20 January 2025

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

Monday, 20 January 2025

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...